Συνέντευξη στο Startup.gr: Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, teens4greece!

    Από: Startup Team

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παπαχρήστου και είμαι μαθητής στην Α’ Λυκείου. Πριν από λίγο καιρό δημιούργησα το teens4greece.com, το 1ο think tank των εφήβων, μέσα από το οποίο οι έφηβοι καλούνται να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σίγουρα δεν είμαι computer «geek», αλλά fan της ψηφιακής τεχνολογίας. Αγαπώ τις Κοινωνικές Επιστήμες με τις οποίες θα ήθελα να ασχοληθώ και στο μέλλον. Συμμετέχω στις προσομοιώσεις του ΟΗΕ ενώ φέτος έχω επιλεγεί και για τη Βουλή των Εφήβων. Στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω water polo ενώ το καλύτερο μου είναι οι βόλτες με τους φίλους μου.

Πως ξεκίνησες την ιδέα του teens4greece?

Στο σχολείο μας ανέθεσαν μια ετήσια εργασία, ένα project. Έπρεπε να επιλέξουμε και να ασχοληθούμε με ένα θέμα, το οποίο δεν θα σχετίζονταν με κάποιο συγκεκριμένο μάθημα αλλά θα έπρεπε να εκφράζει κάποιο προσωπικό μας ενδιαφέρον ή ακόμα προσωπικές μας ανησυχίες και προβληματισμούς. Δικός μου προβληματισμός είναι η κατάσταση στη χώρα μας. Η δική μας γενιά, που μεγαλώνει μέσα στην κρίση, δεν βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον. Παντού μιζέρια και γκρίνια. Όλοι μιλάνε για τα προβλήματα και κανείς για τις λύσεις. Όταν λοιπόν άκουσα και τον Peter Economides στο youtube να λέει «Γίνεται», ήταν σαν να χτύπησε ένα καμπανάκι. Σκέφτηκα ότι αν ο καθένας από εμάς κάνει κάτι, ίσως και να μπορεί να αλλάξει η κατάσταση. Φιλόδοξο? Ίσως…αλλά κάπως έτσι ξεκίνησε το teens4greece.

Ποιος είναι ο σκοπός του teens4greece και σε ποιους απευθύνεσαι?

Το teens4greece είναι ένα digital think tank των εφήβων, όπου οι έφηβοι ελεύθερα μπορούν να εκφράζουν τις προτάσεις τους για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας. Με λίγα λόγια είναι ένα φόρουμ όπου οι έφηβοι συζητούν συγκεκριμένα θέματα όπως η παιδεία, η επαγγελματική αποκατάσταση, η επιχειρηματικότητα, το προσφυγικό, το περιβάλλον και την κοινωνία. Μέσα από τη διαδικασία του rating των προτάσεων, που θα υπάρξει λίγο αργότερα, θα επιλεγούν οι πιο δημοφιλείς προτάσεις και θα δοθούν στους πολιτικούς μας.

Αφορά τους εφήβους εκείνους που ενδιαφέρονται να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα μας. Αυτούς που πιστεύουν ότι αξίζει να προσπαθήσουμε. Σκοπός του teens4greece είναι να εμπλέξω όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά ώστε να αποδείξουμε ότι έχουμε άποψη κι ότι εμείς, η νέα γενιά, έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε την κατάσταση. Με κάποιο τρόπο πρέπει να ακουστούμε κι εμείς.

Ποια είναι η ανταπόκριση των συνομήλικων παιδιών?

Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 100 μέλη, κάτι που είναι ικανοποιητικό για ένα νεοσύστατο φόρουμ, τα οποία και αυξάνονται. Παρόλα αυτά πιστεύω πως υπάρχουν πολύ ακόμα έφηβοι, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά δεν έχουν μάθει για την ιδέα.

Κάποιοι άλλοι είναι λίγο πιο διστακτικοί. Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους αρέσει αλλά μέχρι στιγμής μόνο θετικά σχόλια έχω ακούσει. Πολλοί επίσης επικοινώνησαν μαζί μου γιατί θέλουν να βοηθήσουν και τους ευχαριστώ. Σύντομα θα γίνουμε πολλοί περισσότεροι.

Τι συμβουλές θα έδινες σε όλα τα παιδιά της ηλικίας σου εκεί έξω?

Είναι λίγο δύσκολο να δώσω συμβουλές. Στην ηλικία μας έχουμε συνηθίσει να μας δίνουν συμβουλές οι μεγαλύτεροι και για αυτό τις περισσότερες φορές δεν μας αρέσουν. Αυτό μόνο που μπορώ να τους πω είναι να μη φοβούνται την κριτική και να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Να μην επιτρέπουν σε κανένα να βάζει ταβάνι στα όνειρα τους. Να μην απογοητευτούν από την κατάσταση. Να καταλάβουν και κυρίως να πιστέψουν πως εμείς είμαστε το μέλλον της Ελλάδας.

Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια για το teens4greece?

Ομολογώ  ότι όταν το ξεκίνησα δεν είχα αντιληφθεί τη διάσταση που μπορεί να πάρει όλο αυτό. Αυτό που διαπιστώνω τώρα, είναι ότι έχει τεράστια δυναμική, αλλά χρειάζεται συμμετοχή από τα παιδιά. Έχω σκεφτεί λοιπόν ότι θα πρέπει σε κάθε πόλη, ίσως και σε κάθε σχολείο να υπάρχει και ένας πρεσβευτής της ιδέας, ένας ambassador του teens4greece ώστε να εμπλακούν όσο περισσότεροι γίνεται.

Αυτό που προσπαθώ να αποφασίσω αυτό το διάστημα είναι με ποιο τρόπο θα επιλέγονται οι πρεσβευτές, ώστε και να είναι αξιοκρατικό το σύστημα αλλά και αποτελεσματικό από πλευράς συμμετοχής. Επίσης, αργότερα θα μπορούν και τα ίδια τα μέλη να «ανοίγουν» θέματα και να γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτά, όχι μόνο σε αυτά που έθεσα εγώ αρχικά.

Σε επόμενες φάσεις μπορούν να υπάρξουν και διάφορες δράσεις. Έχω πολλά στο μυαλό μου. Μετά τις εξετάσεις θα δουλέψω πολύ πάνω σε αυτό.

Περισσότερα για το teens4greece:

Site: www.teens4greece.com

Facebook: www.facebook.com/teens4greece/