Πρώτη μέρα στη δουλειά; Να τι πρέπει να κάνετε!

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Ύστερα από τη διαδικασία συνέντευξης και την επιτυχή επιλογή σας, είναι εύλογο να σκέφτεστε πώς θα κάνετε μια θετική πρώτη εντύπωση στη δουλειά.

της Τζίνα Αρτζέντο

Κάθε χώρος εργασίας έχει ένα διαφορετικό περιβάλλον, με διαφορετικούς ενδυματολογικούς κώδικες, διαφορετικές σχέσεις εντός του γραφείου, και διαφορετικές προοπτικές. Για παράδειγμα, στην εταιρεία μου, Broadway Stages, ψάχνουμε για άτομα που είναι σε θέση να κατανοήσουν γρήγορα την εταιρική κουλτούρα και να προσαρμοστούν σε αυτήν. Περιμένουμε επίσης να αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους σαν οικογένεια.

Η ευγένεια, τα κατάλληλα ρούχα, κι ένα ελκυστικό αφήγημα συνιστούν μια καλή αρχή, και είναι άκρως σημαντικά για την καριέρα σας. Όμως, το κρισιμότερο είναι η ικανότητά σας να προσαρμοστείτε εύκολα και γρήγορα στη νέα κουλτούρα του γραφείου σας. Γι’ αυτό και στις συνεντεύξεις μου με υποψηφίους, ρωτάω πάντα πόσο καλά μπορεί ο υποψήφιος να εντάσσεται σε νέα εργασιακά περιβάλλοντα.

Πώς μπορείτε να το πετύχετε αυτό; Καταρχήν, πρέπει να έχετε σαφή εικόνα του νέου σας ρόλου όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ερευνήστε τις λεπτομέρειες του ρόλου σας πριν πάτε στη δουλειά την πρώτη μέρα. Τσεκάρετε την ιστοσελίδα της εταιρείας για να έχετε μια γενική εικόνα της κατάστασης. Και αν έχετε αναπάντητα ερωτήματα, μιλήστε με τον ανώτερό σας ή με το τμήμα ανθρωπίνων πόρων. Επιπλέον, μάθετε από νωρίς το όνομα και τη θέση του κάθε συναδέλφου σας.

Ένας άλλος τρόπος για να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση είναι να φτάνεις νωρίς και να φεύγεις ταυτόχρονα με όλους τους άλλους. Με την πάροδο του χρόνου θα μάθετε πότε έρχονται και φεύγουν συνήθως οι άνθρωποι, και αν θα αναμένεται από σας να εργάζεστε υπερωρίες. Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να φτάνετε αργά ή να φεύγετε νωρίς. Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στο πώς επικοινωνούν οι άνθρωποι εκεί: Είναι κυρίως πρόσωπο-με-πρόσωπο ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων; Η επικοινωνία με τον σωστό τρόπο είναι μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα για να πετύχετε σε κάθε εταιρεία.

Ίσως ο πιο απλός τρόπος ταχείας προσαρμογής είναι να είσαι ομαδικός. Μπορείτε να προσφερθείτε με ενθουσιασμό να κάνετε δουλειές, να μην λέτε κακά πράγματα για την εταιρεία, να ακούτε ενεργά, και να επικοινωνείτε ανοιχτά. Η Broadway Stages φιλοξένησε πρόσφατα μια φιλανθρωπική εκδήλωση στο Μπρούκλιν που έλαβε χώρα μετά το ωράριο εργασίας. Ωστόσο, πολλοί υπάλληλοι ήθελαν να πάνε μαζί μου στην εκδήλωση. Ήμουν χαρούμενη που ήταν πρόθυμοι να κάνουν το βήμα παραπάνω και να πάρουν μια πρωτοβουλία. Εάν ένας νέος υπάλληλος έκανε κάτι τέτοιο, θα ήμουν ακόμα πιο εντυπωσιασμένη.

Και μια τελευταία συμβουλή: Μην αγχώνεστε! Έχετε ήδη περάσει από το δύσκολο κομμάτι και έχετε πάρει τη δουλειά. Το ότι σας δόθηκε η θέση σημαίνει ότι έχετε ήδη κάνει μια καλή πρώτη εντύπωση. Τώρα, απλώς πρέπει να προσαρμοστείτε χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά του ομαδικού παίκτη που έχετε ήδη μάθει. Κι αν δεν γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά της ομαδικής δουλειάς, φροντίστε να τα μάθετε.

* Η Τζίνα Αρτζέντο είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Broadway Stages.

Πηγή: fortune.com

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com