ΙΟΒΕ: σε ελαφρά πτώση ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για πληροφορική και λογισμικό

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική και Ανάπτυξη Λογισμικού τον Μάιο, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έπεσε στις 68 μονάδες από 74,9 μονάδες τον Απρίλιο, αν και σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό επίπεδο κινήθηκε σε ελαφρά υψηλότερο επίπεδο (66 μον.). Οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διευρύνονται ήπια (στις -7 από -3 μον. το ισοζύγιο), ενώ το ισοζύγιο των -3 μονάδων στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση ισοσκελίζεται. Αισθητή είναι η πτώση που καταγράφεται στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης (-16 από +11 μον. ο δείκτης), εξέλιξη ανάλογη με εκείνη στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου (-18 από +11 μον. ο δείκτης).

 

Ως προς τις προσδοκίες για τις τιμές, η αποπληθωριστική τάση εντείνεται ελαφρά (στις -25 από -22 μον. ο δείκτης), ενώ τέλος, το 23% (από 27%) των επιχειρήσεων δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 41% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 16% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 18% τους υπόλοιπους παράγοντες ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

 

Σε συνολικό επίπεδο, η ανοδική πορεία του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος ανακόπηκε τον Μάιο, καθώς υποχώρησε στις 93,2 μονάδες από τις 94,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όντας πάντως σε υψηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (90,1 μονάδες). Στους επιμέρους επιχειρηματικούς τομείς, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση προσδοκιών στη Βιομηχανία και στις Κατασκευές. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν να βελτιώνονται οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες και ηπιότερα στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς τροφοδοτούνται καθοριστικά από τις σχετικές με τον Τουρισμό δραστηριότητες. Ελαφρά ανοδικά, όμως, κινείται για δεύτερο μήνα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη. Συνεχίζονται, έτσι, οι μικρές διακυμάνσεις του δείκτη κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς καθυστερούν οι κομβικές αποφάσεις που αφορούν στην ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγησης του προγράμματος, όσο και η χαρτογράφηση της επόμενης μέρας στη χρηματοδοτική σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους – πιστωτές της.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr