Ποια είναι αυτά τα 5 άτομα που κατέχουν τον μισό παγκόσμιο πλούτο

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

Πέντε «Μίδες» έχουν όσα χρήματα το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πριν από ένα χρόνο υπήρχαν 8, στη συνέχεια έμειναν 6 και πλέον είναι 5. Πέντε άντρες λοιπόν συνεχίζουν να πλουτίζουν χωρίς φρένο και η ψαλίδα της οικονομικής ανισότητας ολοένα και αυξάνεται. Αυτό επιβεβαιώνει και μια πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία πέντε άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές, εταιρείες κλππάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή καθένας από αυτούς κατέχει περίπου όσα έχουν 750.000.000 άνθρωποι μαζί, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Αξιοκρατία ή κάτι άλλο;

Οι περισσότεροι από αυτούς του σούπερ-εκατομμυριούχους είναι Αμερικάνοι. Αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό αν σκεφτείς πως οι Αμερικάνοι ήταν αυτοί που δημιούργησαν το ίντερνετ, ανέπτυξαν και χρηματοδότησαν την τεχνητή νοημοσύνη αλλά και αρκετούς άλλους τομείς, οι οποίο δε πάψουν ποτέ να «κόβουν χρήμα». Οι υπερασπιστές αυτής της κατανομής του πλούτου υποστηρίζουν πως αυτό το γεγονός δε δημιουργεί σε κανέναν πρόβλημα, καθώς στην Αμερική όλα λειτουργούν αξιοκρατικά και καθένας από αυτούς έχει κερδίσει με την αξία του όσα έχει. «Η ιδιοφυΐα της αμερικανικής οικονομίας είναι η έμφαση που δίνεται στην αξιοκρατία και όλοι έχουν κερδίσει με την αξία τους όσα έχουν, ώστε να ζουν καλύτερα από ότι οι γονείς τους» υποστηρίζει ο -ένας εκ των 5- βετεράνος επενδυτής, Warren Buffett. Είναι όμως έτσι, όταν τους περισσότερους πόρους και κεφάλαια μοιράζονται μόλις τόσα λίγα άτομα; Είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο όρος αξιοκρατία όταν οι Bill Gates, Mark Zuckerbergκαι Jeff Bezos έκαναν πράγματα που ούτως ή άλλως θα είχαν συμβεί. Κι αυτό γιατί έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά πάνω στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες στις ΗΠΑ. Χρήματα που κυρίως προέρχονται από φορολογία και επιδοτήσεις.

Κάποια πράγματα για τους «Μίδες»

Το 1975, σε ηλικία 20 ετών ο Bill Gates ίδρυσε τη Microsoft, μαζί με τον φίλο του από το σχολείο, Allen. Βασίστηκαν όμως σε ένα λειτουργικό σύστημα του Gary Kildall, ο οποίος μπορεί να ήταν ιδιοφυΐα, δεν ήταν όμως επιχειρηματίας. Κάτι που διαμόρφωσε την ιστορία. Ο Warren Buffett από την άλλη αγόραζε μετοχές από 11 ετών και στα 16 του είχε συγκεντρώσει χρήματα αντίστοιχης σημερινής αξίας ίσης με 53.000 δολαρίων. Ο Jeff Bezos μέχρι το 2015 είχε αρκετό πλούτο ώστε να παρέχει στέγαση σε τουλάχιστον 5.000.000 ανθρώπους (όχι, δεν έκανε κάτι τέτοιο αν αναρωτιέσαι). Όσο ο Zuckerberg ανέπτυσσε το Facebook στο Harvard, οι φοιτητές του Columbia Adam Goldberg και Wayne Ting είχαν φτιάξει ήδη ένα δίκτυο, το Campus Network, το οποίο ήταν πολύ πιο εξελιγμένο από τις πρώτες εκδόσεις του πιο δημοφιλούς σήμερα social network του πλανήτη. Αλλά ο Zuckerberg είχε δυο βασικά προτερήματα: Το όνομα του Harvard και μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Με τα δισεκατομμύρια που βγάζει σήμερα, έχει φτιάξει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από μια εταιρεία που λειτουργεί χωρίς να πληρώνει φόρους.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com