Συνέντευξη στο Startup.gr: Γιάννης Ζαχαριουδάκης – Delicrop.com

    Από: Startup Team

Το «Delicrop.com» είναι η πρώτη και μέχρι στιγμής μοναδική, μηχανή αναζήτησης για προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής παγκόσμιας εμβέλειας. Το καινοτόμο έργο μας είναι η συντονισμένη προσπάθεια της ομάδας μας να προωθήσουμε τα πολύτιμα αγαθά που παράγουν οι παραγωγοί, εκτιμώντας και δείχνοντας απόλυτο σεβασμό στον μόχθο τους. Αρχικά, λανσάραμε το έργο στην Ελληνική του έκδοση, προκειμένου να προσελκύσουμε κατά βάση τους παραγωγούς της Ελληνικής επικράτειας. Απώτερος στόχος μας είναι να καταφέρουν οι παραγωγοί να γίνουν ευρέως γνωστοί στην περιοχή τους, στο νομό τους, στην χώρα τους, αλλά γιατί όχι και σε άλλες χώρες, χωρίς την άδικη εκμετάλλευση τους από παράγοντες που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το μόχθο τους και τα πολύτιμα αγαθά τους. Η ομάδα μας έχει αφιερώσει πολλούς μήνες για να επιτύχει ένα επιθυμητό αποτέλεσμα με ένα μοντέλο στο οποίο θα επωφελούνται τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές, από τις υπηρεσίες μας.

Γιατί αποφάσισες να ξεκινήσεις μια δραστηριότητα μόνος/η σου?

Το “Delicrop.com” γεννήθηκε ως ιδέα τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν τα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, κυρίως στη χώρα μας. Η οικονομική κρίση έπληξε, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, τον αγροτικό πληθυσμό και κατ’ επέκταση τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Η ιδέα ξεκίνησε ουσιαστικά αρχές του 2015 και παρέμεινε ως ιδέα έως τα μέσα του 2017 όταν βρέθηκαν τα κατάλληλα άτομα για να ξεκινήσει η ανάπτυξη και να υλοποιηθεί. Ωστόσο, ορισμένα μέλη της ομάδας μας κατάγονται από αγροτικές οικογένειες που έχουν υποστεί τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης και είναι σε θέση να ταυτιστούν με τις απαιτήσεις ενός παραγωγού. Απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη δύναμη της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς θεωρείται ο βασικότερος πυλώνας για την οικονομία μιας χώρας. Σαν ομάδα πιστεύουμε στο στόχο μας και η προσπάθεια μας θα είναι εντατική.

Σε ποιους απευθύνεσαι και τι όφελος μπορούν να έχουν από τις υπηρεσίες σου;

Στην περίπτωση μας, το “target group” αποτελείται από δύο συνιστώσες. Απευθυνόμαστε τόσο στους παραγωγούς, όσο και στους καταναλωτές. Για να λειτουργήσει με επιτυχία το έργο μας, επιδιώκουμε να έχουμε υψηλή πληρότητα προϊόντων προκειμένου να δημιουργηθεί και το αντίστοιχο ενδιαφερόμενο κοινό. Το κοινό εκείνο μπορεί να αποτελείται από απλούς καταναλωτές, αλλά και από επιχειρήσεις που ενδεχομένως να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα παραγόμενα αγαθά.
Στοχεύουμε στην εύκολη αναζήτηση προϊόντων πρωτογενούς παραγωγής δημιουργώντας έτσι έναν ηλεκτρονικό κατάλογο από παραγόμενα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής. Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα του συστήματος, είναι η αναζήτηση προϊόντων από όλο τον κόσμο, με γεωγραφικά κριτήρια που περιορίζονται σε επίπεδα χωριού-πόλης, νομού, χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να αναζητήσουν προϊόντα στην πόλη που διαμένουν, αλλά και από γύρω χωριά-πόλεις. Με μία εγγραφή, μπορεί εύκολα ένας παραγωγός να “ανεβάσει” και να προωθήσει τα προϊόντα που παράγει στην περιοχή του.
Επίσης πρόσφατα εγκαινιάσαμε την νέα υπηρεσία που αφορά την εργασία στον πρωτογενή τομέα, όπου κάθε μέλος μπορεί να αναζητήσει/προσφέρει θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και ειδικότητες.

Τι δυσκολίες συνάντησες και πως κατάφερες να τις αντιμετωπίσεις

Δυσκολίες δημιουργούνται ανά διαστήματα, όπως όλα τα startup, αλλά καταφέρνουμε να τις αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Ωστόσο, η ομάδα μας αποδεικνύει συνεχώς την ικανότητα της και το πείσμα της για να διατηρηθεί το έργο μας πλήρως λειτουργικό ανά πάσα στιγμή. Δεν θα ήθελα να παραλείψω τις περιπτώσεις που συναντάμε προβλήματα σχετικά με την προώθηση του έργου μας, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την άρνηση σχετικών ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα ύστερα από επίσημα αιτήματα μας, απορρίπτοντας αυτομάτως τις προσπάθειες για έναν κοινό σκοπό. Αναμέναμε και αναμένουμε τέτοιου είδους δυσκολίες και σίγουρα τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει επηρεάσει την ομάδα, αφού προχωράμε ακάθεκτοι, στηρίζοντας τα μέλη της ιστοσελίδας με κάθε τρόπο αναπτύσσοντας συνεχώς την εφαρμογή και δημιουργώντας νέες υπηρεσίες.

Τι συμβουλές δίνεις στους νέους επιχειρήματίες out there

Για εμάς (ομάδα) είναι η πρώτη προσπάθεια για προώθηση του έργου μας και δεν έχουμε πλήρη εικόνα έτσι ώστε να δώσουμε συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες, αυτή είναι η αλήθεια. Όμως, αυτό που χαρακτηρίζει την ομάδα μας και συνεχίζουμε δυναμικά, είναι η αφοσίωση και η επιμονή, αλλά ακόμα και η φύση της ίδιας της ομάδας που παραμένει ενωμένη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Βρείτε τους:

Website:
www.delicrop.com


Facebook:
www.facebook.com/Delicrop/