Το νέο μεγάλο deal της Airbnb

    Από: Startup Team

H Airbnb είναι ο βασικός επενδυτής σε ένα νέο γύρο χρηματοδότησης $160 εκατομμυρίων για την start up Lyric. Στην πλατφόρμα των $30 δισεκατομμυρίων συμμετείχε πλήθος σημαντικών “παικτών” του real estate συμπεριλαμβανομένων των νέων επενδυτών Tishman Speyer και RXR Realty καθώς και των υφισταμένων επενδυτών που είναι η FifthWall Ventures και ο διευθύνων σύμβουλος της Starwood Barry Sternlicht.

H νέα χρηματοδότηση οδηγεί το ύψος των συνολικών δανείων που έχει αντλήσει η Lyric στα $185 εκατ.

Το μοντέλο της Lyric είναι παρόμοιο με αυτό της WeWork γνωστή για τη μίσθωση γραφείων. Η Lyric μισθώνει ολόκληρο τον όροφο ενός κτιρίου διαμερισμάτων από τον ιδιοκτήτη, το γεμίζει με έπιπλα και μετά το νοικιάζει σαν δωμάτια ξενοδοχείου. Κέρδος για την εταιρεία αποτελεί η διαφορά του ενοικίου που πληρώνει στον ιδιοκτήτη από τις χρεώσεις προς τους ταξιδιώτες.

“Για να είσαι ανταγωνιστικός το 2019, τα ακίνητα θα πρέπει να προσφέρουν ευελιξία στον πελάτη όπως κάθε άλλη επιχείρηση” δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τishman Speyer, Rob Speyer. Η μέση τιμή στην διανυκτέρευση είναι $220. Οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνουν κράτηση σε μία από τις 500 σουίτες μέσω του site της εταιρείας ή άλλων marketplace όπως είναι η Airbnb. Mπορούν να μείνουν για μόλις δύο νύχτες ή να σπάσουν το ρεκόρ των 304. Κάθε διαμέρισμα Lyric διαθέτει ένα στρώμα Casper, κλινοσκεπάσματα Frette  και προϊόντα περιποίησης από την Malin + Goetz. Τα διαμερίσματα διαθέτουν τοπικές πινελιές όπως βινύλια Delta Blues στο Σικάγο, φωτογραφίες του Εd Panar στο Πιτσμπουργκ και Cultivar Coffee στο Ντάλας.

“Έχουμε δει πως οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον κλάδο της φιλοξενίας όπως η ομάδα της Lyric μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία εκπληκτικών εμπειριών και να βοηθήσουν τους επισκέπτες να αισθάνονται πως ανήκουν οπουδήποτε στον κόσμο” δήλωσε ο Greg Greeley, πρόεδρος κατοικιών της Airbnb, σε ανακοίνωση του για την επένδυση. Η Lyric σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια της για να αυξήσει τις μονάδες της σε 2.500 μέσα σε 12 μήνες.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, η απορρόφηση μονάδων από την Lyric μπορεί να σημαίνει την απόκτηση ενός κτιρίου σε πλήρη μίσθωση γρηγορότερα. Ο διευθύνων σύμβουλος Andrew Kitchell υποστηρίζει ότι η πρόσβαση στις σουίτες των επισκεπτών θα μπορεί να διαφημιστεί ως μία υπηρεσία που παρέχεται στους μακροπρόθεσμους ενοικιαστές.

“Πιστεύουμε ότι η κατοχή κάποιου ποσοστού των κτιρίων μας, αν γίνει σωστά, είναι πολύτιμη ” δήλωσε ο Scott Rechle, διευθύνων σύμβουλος της RXR, η οποία αναπτύσσει 6.000 κατοικίες. “Η εμπορευματοποίηση τους με πολλαπλά προϊόντα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών θα καταστήσουν τις κοινότητές μας πιο ζωντανές”.

Φυσικά δεν αρέσει σε όλους η ιδέα των τυχαίων ταξιδιωτών που έρχονται, νοικιάζουν και φεύγουν. Η Niido, μια άλλη start up την οποία στήριξε η Airbnb γνώρισε πτώση όταν ανέλαβε τη διαχείριση μιας πολυκατοικίας στην Φλώριντα και υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες να τους βοηθήσει να ενοικιάσει τους χώρους της βραχυπρόθεσμα.

Ο Κitchell που εργαζόταν στην τεχνολογία των ακινήτων από το 2009, ίδρυσε την Lyric το 2014 μαζί με τον πρόεδρο Joe Fraiman. To 2011 ο Fraiman ίδρυσε την Tastemaker μια start up εσωτερικής διακόσμησης.

Πηγή: Forbes.com