Ξεκινώντας ένα “Startup”

    Από: Startup Team

Πηγή: www.epixeiro.gr, συντάχθηκε από τον Γιώργο Καραούλη

Αν κάποιος αναζητούσε τη γενέτειρα των startups θα κατέληγε στην περίφημη Silicon Valley της Καλιφόρνια, τοποθεσία στην οποία εδρεύουν οι σημαντικότερες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας που οδηγούν για δεκαετίες τις εξελίξεις παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την αναφορά του Gregory Gromov στο βιβλίο του «Από τα Χρυσωρυχεία του El Dorado στα Χρυσά Startups της Silicon Valley», ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων της εταιρείας Shockley Semiconductor ήρθε σε ρήξη το 1957 με τον ιδρυτή της William Shockley (που είχε τιμηθεί με Νόμπελ Φυσικής μόλις ένα έτος πριν για την εφεύρεση του τρανζίστορ), με αποτέλεσμα την αποχώρησή τους από την επιχείρηση. Μέσα στην επόμενη εικοσαετία οι υπάλληλοι αυτοί δημιούργησαν 67 νέες επιχειρήσεις, προκαλώντας μία έκρηξη από startups στη Silicon Valley.

Τι σημαίνει όμως ο όρος startup;

Ως startup (ελληνιστί νεοφυή επιχείρηση) χαρακτηρίζεται εκείνη η νεοϊδρυθείσα επιχείρηση η οποία διακρίνεται από το στοιχείο της καινοτομίας καθώς και από προοπτικές ταχείας ανάπτυξης. Με άλλα λόγια, startup είναι η επιχείρηση που φέρει μία καινοτόμα ταυτότητα, απευθύνεται σε μεγάλα τμήματα της αγοράς και στοχεύει παράλληλα σε μία εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη. Η καινοτομία δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται αποκλειστικά με την τεχνολογία και μπορεί να αφορά:

  • είτε την επικάλυψη ενός κενού στην τοπική ή την ευρύτερη αγορά μέσω της εισαγωγής ενός νέου προϊόντος ή μιας νέας υπηρεσίας,
  • είτε τη διαφοροποίηση ενός ήδη υπάρχοντος προϊόντος/ υπηρεσίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε το νέο προϊόν/υπηρεσία να καλύπτει αποτελεσματικότερα μία συγκεκριμένη ανάγκη της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ