EDUC.ATION: Μια πρώτη προσέγγιση των βασικών νομικών όρων «Τerm Sheet» (προσύμφωνο επένδυσης) και «Convertible Note» (συμφωνητικό μετατροπής δανείου σε μετοχή).

    Από: Startup Team

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013 φιλοξενήσαμε στο χώρο του Found.atιon το τρίτο κατά σειρά Educ.ation Class με τίτλο «Τerm Sheet» και «Convertible Note», δύο βασικοί νομικοί όροι. Στη συνάντηση αυτή οι δύο ομιλήτριες, Χριστίνα Τσάκωνα και Νάγια Αντωνίου επικεντρώθηκαν στην ανάλυση των συγκεκριμένων όρων, το ρόλο τους στην εξέλιξη των startups, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, καθώς και στην εισχώρηση και διάδοση των στην ελληνική αγορά.

H Χριστίνα Τσάκωνα άνοιξε την συζήτηση επεξηγώντας τον όρο convertible note. Ανέφερε ό,τι λέγοντας convertible note εννοούμε ένα είδος δανείου, του οποίου το ποσό μπορεί να μετατραπεί σε μετοχές σύμφωνα με την επιλογή του επενδυτή. Πιο συγκεκριμένα ο επενδυτής δίνει ένα ποσό σε μία startup ως επένδυση και κατά την ημερομηνία λήξης έχει τη δυνατότητα είτε να πάρει τα χρήματά του πίσω ή να τα μετατρέψει σε μετοχές της εταιρείας. Είναι ένα αρκετά διαδεδομένο εργαλείο επένδυσης στην Αμερική κυρίως αλλά αρχίζει να διαδίδεται και σε άλλες χώρες, λόγω του ότι δεν απαιτείται ορισμός valuation (αποτίμησης) της εταιρείας και αυτό κάνει τις διαπραγματεύσεις γρήγορες, απλές και πιο οικονομικές.

Η Νάγια Αντωνίου συνέχισε το δεύτερο μέρος της συζήτησης αναλύοντας τον όρο term sheet και τους πιο σημαντικούς όρους του. Πρόκειται για ένα έγγραφο που δείχνει την πρόθεση του επενδυτή να επενδύσει στην εταιρεία και να λάβει ως αντάλλαγμα ένα ποσοστό της, δηλαδή μετοχές της εταιρείας. Ένα term sheet περιγράφει τις λεπτομέρειες της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένου του valuation, της τιμής της κάθε μετοχής της εταιρείας, του liquidation preference κτλ. Είναι σημαντικό να σημειωθεί οτι ο όρος term sheet δεν είναι πάντοτε νομικά δεσμευτικός και δεν μπορεί να επιβληθεί σε όλες τις περιπτώσεις. Θα λέγαμε οτι είναι παρόμοιο με ένα προ-σύμφωνο, αλλά συνήθως με μικρότερη νομική ισχύ καθότι η εταιρεία με τον επενδυτή θα υπογράψουν το βασικό συμβόλαιο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και του due diligence.

Η Χριστίνα Τσάκωνα είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος LLM του Πανεπιστημίου της California, Berkeley, με ειδίκευση σε θέματα startup εταιρειών. Εργάζεται σε δικηγορική εταιρεία στο San Francisco της California ενώ διατηρεί γραφείο και στην Ελλάδα.

Η Νάγια Αντωνίου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Κομοτηνής και κάτοχος LLM του Πανεπιστημίου Westminster, London. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Ελλάδα, είναι advisor του OpenFund, και ειδικεύεται μεταξύ άλλων σε νομικά θέματα startup εταιρειών.