Συμβουλές για νέους επαγγελματίες

    Από: Startup Team

Πηγή: www.fortunegreece.com, η Δανάη Αντωνοπούλου είναι HR Specialist

Με αφορμή το αφιέρωμα στους «40 under 40» του Fortune Greece, σκεφτήκαμε να δώσουμε κάποιες συμβουλές στους σημερινούς νέους που επιθυμούν κάποια ημέρα να δουν το δικό τους όνομα και την εταιρεία τους να φιγουράρει στη λίστα αυτή.

Όλοι όσοι μπήκαν στη λίστα, είναι νέοι, ταλαντούχοι, με όραμα. Προφανώς στην πορεία τους μέχρι σήμερα θα έκαναν λάθη, διότι κάθε ρίσκο φέρει αναπόφευκτα μαζί του και λάθη, αλλά δεν πτοήθηκαν. Προσπάθησαν, επέμειναν και τα κατάφεραν. Να λοιπόν τι πιστεύουμε εμείς πως τους βοήθησε να γνωρίσουν την επιτυχία σε τόσο νεαρή ηλικία.

1. Το ταλέντο δεν αρκεί από μόνο του:

Ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι του πλανήτη, δούλεψαν σκληρά και συστηματικά για να τα καταφέρουν. Άλλωστε, το ταλέντο δε σημαίνει πως τα ξέρετε όλα, και ειδικά στον κόσμο των επιχειρήσεων θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή πέρα από γνώσεις, πτυχία, γλώσσες κ.ά.

2. Το διαδίκτυο δεν είναι η λύση για όλα:

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να βρείτε πληροφορίες που θέλετε, να ενημερωθείτε για πιθανούς πελάτες ή για προγράμματα επιδοτήσεων νέων επιχειρήσεων, αλλά είναι γεγονός πως πρέπει εν τέλει να πάρετε την πρωτοβουλία και να σηκώσετε το τηλέφωνο.

Κανείς δεν έκανε ποτέ επιτυχημένη επαγγελματική συμφωνία μην γνωρίζοντας προσωπικά με ποιον μιλάει και σε ποιον απευθύνεται. Σκεφτείτε λοιπόν, εσείς θα δίνατε λεφτά ή χρόνο σε κάποιον που γνωρίζετε μόνο μέσω e-mail, facebook,  και ούτω καθε εξής; Γιατί να το κάνουν εκείνοι;

3. Τα πρώτα βήματα, όποια και αν είναι, θέλουν χρόνο:

Είτε είστε νέος επιχειρηματίας είτε νέος σε μια δουλειά, έχετε πολλά περισσότερα να μάθετε από τους γύρω σας και πολλά περισσότερα να αποδείξετε στους γύρω σας (και στον εαυτό σας). Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι δουλεύοντας περισσότερο από τους άλλους! Φυσικά είναι σημαντικό  να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου, αλλά η αρχή είναι η μόνη στιγμή που έχετε περιθώρια να μαθαίνετε, μετά απλά πρέπει να ξέρετε. Μη φοβηθείτε να δουλέψετε σκληρά για πολλές ώρες, θα επιβραβευτείτε σίγουρα.

4. Το αφεντικό δεν είναι η μαμά σας :

Επαγγελματική αναγνώριση δεν γίνεται να επιτευχθεί χωρίς ευθύνη.  Η νοοτροπία «κανείς δε μου είπε να το κάνω» μπορεί να λειτουργήσει στο σπίτι σας, όπου η μητέρα σας δίνει εντολές και εσείς ακολουθείτε μέχρι νεωτέρας.

Στον εργασιακό χώρο, πρέπει να έχετε όρεξη για δουλειά και προθυμία να πάτε ένα βήμα πιο πέρα. Δεν ενοούμε να πάρετε τα ηνία του project (εκτός και αν έχετε τις γνώσεις, οπότε φυσικά και να το κάνετε), αλλά μπορείτε να κανονίσετε συναντήσεις με την ομάδα για να συζητήσετε νέες ιδέες, να βάλετε πρόγραμμα και προθεσμίες παράδοσης ώστε να μη ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας, να ρωτήσετε αν κάτι δε καταλάβατε πως πρέπει να γίνει. Γενικά, μην περιμένετε από κάποιον να σας πάρει από το χέρι,  ζητήστε να σας αναθέσουν δουλειά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ