Μειώνοντας το άγχος στις ομιλίες: 8 απλές συμβουλές

    Από: Startup Team

Πηγή: www.getbusy.gr

Πρέπει να αποδεχτούμε την αλήθεια. Πολλοί από εμάς, έρχονται σε πολύ δύσκολη θέση, όταν πρέπει να πραγματοποιήσουμε κάποια δημόσια ομιλία. Ακολουθώντας όμως τις συμβουλές στη συνέχεια, θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε ομιλίες που θα πετύχουν τον στόχο που έχουμε θέσει.

1) Προετοιμασία :

Αν προετοιμάσουμε την ομιλία μας με προσοχή, θα ανεβεί η αυτοπεποίθησή μας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να μάθουμε πολύ καλά το κοινό μας και να φέρουμε την ομιλία στα μέτρα του.

2) Πρόβα:

Μπορούμε να δοκιμάσουμε την ομιλία μας σε μια ομάδα γνωστών μας. Μπορούμε ακόμη και να βιντεοσκοπήσουμε την ομιλία για να την παρακολουθήσουμε στη συνέχεια και να δούμε αν είχαμε σωστό ρυθμό, αν σταματήσαμε στα σωστά σημεία, αν η φωνή μας βγήκε σωστά, αν οι κινήσεις μας και η στάση μας ήταν σωστές κ.λπ.

3) Κ’ αν… “στραβώσει”;

Καλό είναι προετοιμαστούμε και για κάποιες άβολες καταστάσεις. Τι θα γίνει αν σκοντάψουμε και πέσουμε; Αν ξεχάσουμε κάποιο κομμάτι της ομιλίας; Είναι γεγονός ότι οι παραπάνω καταστάσεις δεν είναι ευχάριστες, αλλά είναι σίγουρο ότι θα “επιβιώσουμε” σε κάθε περίπτωση και μετά από 5 λεπτά όλοι θα το έχουν ξεχάσει.

4) Οπτικοποίηση:

Βοηθά σημαντικά το να “οπτικοποιήσουμε” την παρουσίαση με όλες τις διαδικασίες, όπως τη μετάβαση στο πόντιουμ, τον χαιρετισμό στο κοινό κ.α. Δεν πρέπει να διστάσουμε να οπτικοποιήσουμε και άσχημες καταστάσεις για να προβλέψουμε τον τρόπο αντιμετώπισης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ