Τι μπορούν να μάθουν οι ευρωπαίοι πολίτες που αναζητούν εργασία από τους τραγουδιστές όπερας

    Από: Startup Team

Πηγή: ec.europa.eu/eures

Στην ιστορία του ανθρώπινου είδους υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου ο πολιτισμός υπήρξε ο καθρέφτης της κοινωνίας του, προϊδεάζοντάς μας για το τι μέλλει γενέσθαι. Εάν πρόσφατη ακρόαση τραγουδιστών όπερας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι προσφέρεται για συμπεράσματα, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι προμηνύονται συναρπαστικές μέρες για την ευρωπαϊκή κινητικότητα.

«Οι τραγουδιστές είναι εξ ορισμού μετακινούμενοι εργαζόμενοι αφού μονίμως βρίσκονται σε περιοδεία. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που τους βλέπουμε να συμμετέχουν περισσότερο στην ευρωπαϊκή κινητικότητα», λέει η Laure Detalle Moreau, σύμβουλος EURES στη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης για εργαζόμενους στον χώρο τους θεάματος (Pôle Emploi Spectacle), στο Παρίσι.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία βοηθάει ετησίως περίπου 15.000 καλλιτέχνες προκειμένου να βρουν προσωρινές ή μόνιμες θέσεις εργασίας στη Γαλλία ή στο εξωτερικό. Χάρη στο δίκτυο EURES, η εν λόγω υπηρεσία διατηρεί αδιάλειπτη συνεργασία με τη Γερμανία εδώ και αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ακρόασης τραγουδιστών όπερας, βοηθώντας γάλλους καλλιτέχνες να βρουν δουλειά στη Γερμανία, η Laure ανέπτυξε διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο οι τραγουδιστές όπερας μπορούν να διδάξουν σε άλλους εργαζόμενους ορισμένα πράγματα σχετικά με την κινητικότητα. Στο πλευρό της βρίσκονται δύο συνάδερφοι από την υπηρεσία απασχόλησης, ο Quentin Mervelay και ηVéronique Loisel-Sol.

«Ένας παράγοντας είναι σίγουρα η ευνοϊκή διάθεση ως προς την κινητικότητα, τόσο από την πλευρά του ατόμου που αναζητά εργασία όσο και από την πλευρά του εργοδότη. Καμία αξιοσέβαστη όπερα δεν θα διστάσει να προσλάβει έναν τραγουδιστή από άλλη χώρα εάν στην εγχώρια αγορά εργασίας δεν υπάρχουν αρκετοί ταλαντούχοι τραγουδιστές», ισχυρίζεται η Véronique.