O χάρτης των επενδύσεων σε τεχνολογικές startups

    Από: Startup Team

Πηγή: www.fortunegreece.com

Όταν το Αμερικανικό blog τεχνολογίας TechCrunch είχε έρθει στη Αθήνα πέντε χρόνια πριν σε συνεργασία με το OpenCoffee, το γνωστό σημείο συνάντησης των ελληνικών startups, το ενδιαφέρον για την τεχνολογική επιχειρηματικότητα ήταν μάλλον ισχνό.

Η εικόνα όμως αυτή φαίνεται να έχει αλλάξει σήμερα. Λίγες μέρες μετά την δεύτερη επίσκεψη του TechCrunch στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2013, δημοσιεύτηκε στο διάσημο μπλογκ σχετικό άρθρο που έφερε τον γλαφυρό τίτλο: “Η αναγέννηση του ελληνικού startup οικοσυστήματος”.

Τι είναι αυτό που έχει αλλάξει; Μεταξύ άλλων, τέσσερα νέα venture capital fundsδημιουργήθηκαν με την επενδυτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων μέσω του προγράμματος Jeremie και την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων σε ελληνικές καινοτόμες εταιρείες τεχνολογίας στον χώρο του ICT. Τα τέσσερα αυτά επενδυτικά σχήματα (Odyssey Venture Partners,  Pireaus Jeremie Tech Catalyst FundOpenfund II και First Athens Corporate Finance  διαθέτουν το συνολικό ποσό των 82 εκατ. ευρώ περίπου για επενδύσεις στην ελληνική τεχνολογική αγορά. Με δεδομένη την παρατηρούμενη κινητικότητα το 2013, αναμένεται μια έντονη επενδυτική δραστηριότητα από το σύνολο των παραπάνω funds κι άλλους επενδυτές με ορίζοντα το 2015.

Τι έχει γίνει φέτος ως τώρα, όμως; Πριν δούμε αναλυτικά ποιος επένδυσε τι και πού, μερικά αθροίσματα.

Το πρώτο τρίμηνο του 2013 το συνολικό ποσό σε επενδύσεις ανήλθε στα 13.8 εκ. ευρώ, ένα ποσό που μοιάζει εξωφρενικό αλλά είναι έτσι κυρίως εξαιτίας της τεράστιας επένδυσης ύψους 15 εκ. δολλαρίων (ή 11.3 εκ. ευρώ) στην spin off εταιρεία Persado. Περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτή τη συμφωνία παράκάτω.

Οι επενδύσεις σε τεχνολογικές startups ήταν στο σύνολο τους εννιά – τέσσερις εξ’ αυτών έγιναν από Jeremie funds, ενώ οι υπόλοιπες από ιδιώτες επενδυτές και αμερικάνικα funds.

Από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο ανακοινώθηκαν επενδύσεις ύψους 2.7 εκ. ευρώ περίπου και πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 επενδύσεις. Σημειώνεται ότι μια από τις επενδύσεις αφορά στη βουλγαρική startup Imagga από ένα ξένο fund και ιδιώτες επενδυτές. Το Openfund Ι είχε επενδύσει στην συγκεκριμένη startup το 2011. Με την ανακοίνωση της νέας χρηματοδότησης της εταιρείας ένα μικρό μέρος της θα διατεθεί για την εξαγορά των μετοχών που κατείχε το Openfund Ι στην εταιρεία.

Από το σύνολο των 7 επενδύσεων που έγιναν το διάστημα Απρίλιο – Ιούλιο, οι τέσσερις εξ’ αυτών έγιναν από Jeremie funds και οι υπόλοιπες από ξένα funds και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναλυτικά οι επενδύσεις του 2013, όπως ανακοινώθηκαν εντός της χρονιάς:

Ιανουάριος

Το 2013 φαίνεται να μπήκε με το «δεξί» για τις ελληνικές τεχνολογικές startups αφού κατά την διάρκεια της επίσκεψης του TechCrunch στην Αθήνα ανακοινώθηκαν οι επενδύσεις στις ελληνικές startups WorkableHR και Incrediblue από το Openfund II με τα ποσά των €600,000 και €100,000 αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι στον γύρο χρηματοδότησης ύψους 600.000 ευρώ στην Workable HR συμμετείχαν και ιδιώτες επενδυτές ενώ η συγκεκριμένη startup έχει λάβει μέχρι και σήμερα συνολική χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ: 600.000 ευρώ από το Openfund II και ιδιώτες επενδυτές και 100.000 ευρώ από την Upstream τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η Workable HR, ιδρυτές της οποίας είναι οι Νίκος Μωραϊτάκης και Σπύρος Μαγιάτης, πρώην διευθυντικά στελέχη της Upstream, έχει αναπτύξει ένα εργαλείο το οποίο βοηθά μ’ ένα συστηματοποιημένο, απλό τρόπο τις εταιρίες να πραγματοποιήσουν προσλήψεις. H Incrediblue, κάτι σαν Airbnb για ενοικιάσεις σκαφών, φέρνει κοντά τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού με τους ιδιοκτήτες σκαφών.

Επιπλέον, μια ελληνική startup η Schoox, που έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή πλατφόρμα αυτοεκπαίδευσης και εκμάθησης έλαβε μια σημαντική χρηματοδότηση από ιδιώτη επενδυτή ύψους 1.000.000 δολλαρίων (753.011 ευρώ). Η συγκεκριμένη startup έχει ιδρυθεί από δύο Έλληνες, τον Άγγελο Αγγέλου και τον Λευτέρη Νταούνογλου και διατηρεί την έδρα της στο Όστιν του Τέξας.

Φεβρουάριος

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η Persado, μια spin off εταιρεία της Upstream που δραστηριοποιείται στο λεγόμενο μάρκετινγκ πειθούς (persuasion marketing) έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία στην οποία επένδυσε η Bain Capital Ventures της αμερικανικής Bain Capital, μία από τις κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως.

H Persado εξασφάλισε 15 εκατ. δολάρια στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, με κύριο συμμέτοχο την Bain Capital Ventures (14 εκ. δολάρια) ενώ στον γύρο συμμετείχε επίσης και η TL Capitol (1 εκ. δολάρια). Μέχρι σήμερα 34 εκ. δολάρια έχουν επενδυθεί συνολικά στην Persado, με την Upstream να έχει επενδύσει περίπου 19 από αυτά μεταξύ 2010 και 2012. Η Persado ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον τον Άλεξ Βρατσκίδη, συνιδρυτή και πρώην CEO της Upstream. Μέλος του ΔΣ και κύριος μέτοχος της εταιρείας (μαζί με τον Άλεξ Βρατσκίδη και την Bain Capital) είναι ο πρόεδρος και έτερος ιδρυτής της Upstream, Μάρκος Βερέμης.

H startup Warp.ly, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του mobile marketing έλαβε μια χρηματοδότηση ύψους 500.000 δολλαρίων (376.505 ευρώ) από ιδιώτες επενδυτές για επέκταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στη Νότια Αμερική, στοχεύοντας ταυτόχρονα στις αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Βραζιλίας. Τον ίδιο μήνα, η startup Weendy , μια εφαρμογή για κινητά Android και iPhone, που την χρησιμοποιούν άτομα που κάνουν δραστηριότητες σε θάλασσα και βουνό ανακοίνωσε την λήψη χρηματοδότησης ύψους $240,000 (180.722 ευρώ) με κύρια συμμετοχή του αμερικάνικου incubator Archimedes.

Το Weendy είναι ένα κοινωνικό δίκτυο- πλατφόρμα μέσω του οποίου οι χρήστες παρέχουν πληροφορία σχετικά με τις ακριβές συνθήκες που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή (για παράδειγμα για την δύναμη του αέρα) σχολιασμό αλλά και ζωντανό υλικό όπως βίντεο και φωτογραφίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ