Επαγγελματικός Προσανατολισμός

    Από: Startup Team

Πηγή: www.getbusy.gr

Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου,
Σύμβουλος Σταδιοδρομίας & Προσωπικής Ανάπτυξης, HR Passport

Η έννοια του επαγγελματικού προσανατολισμού δεν απευθύνεται μόνο σε μαθητές. Μπορεί να έχεις σπουδάσει και να είδες στην πορεία ότι δεν είναι αυτό που αναζητάς και ότι θέλεις να αλλάξεις κατεύθυνση. Μπορεί να εργάζεσαι ήδη κάποια χρόνια και να νιώθεις ότι αυτό που κάνεις δεν σε γεμίζει. Από την πολυετή εμπειρία μου ως σύμβουλος σταδιοδρομίας μπορώ να πω με σιγουριά ότι ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις πλεύση! Ναι, θέλει προσπάθεια και πλάνο δράσης, αλλά η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο στην επαγγελματική μας ζωή και είναι κρίμα να μην κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, που μας δίνει νόημα.

Μύθοι και πραγματικότητες:

«Επαγγελματικός προσανατολισμός σημαίνει ότι σου κάνουν κάποια τεστ και σου λένε τι σου ταιριάζει!»

Τα λεγόμενα ψυχομετρικά τεστ διερευνούν τις δεξιότητες, τα ταλέντα και το χαρακτήρα σου. Όμως είναι ενδεικτικά, δρουν επικουρικά. Αν δεν υπάρξει διάλογος και γνωριμία με τον κάθε άνθρωπο μέσω μιας σειράς ατομικών συναντήσεων, το αποτέλεσμα θα είναι επιφανειακό. Δεν μπορούμε οι άνθρωποι να μπούμε σε απόλυτες κατηγορίες, ο καθένας μας είναι μοναδικός.

«Διάλεξε αυτό που θα σου εξασφαλίσει επαγγελματική αποκατάσταση».

Αν είχαμε μια κρυστάλλινη σφαίρα, θα μπορούσαμε να δούμε τι θα ζητάει η αγορά σε 5 – 10 χρόνια; Μάλλον θολή θα ήταν η εικόνα, γιατί οι ρυθμοί της αλλαγής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ραγδαίοι. Ναι, οι νέες τεχνολογίες, οι πηγές ενέργειας, τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με βοήθεια στο σπίτι παρουσιάζουν άνοδο. Αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Όταν ακολουθείς αυτό που πραγματικά θέλεις, έχεις άλλες αντοχές στις δυσκολίες. Όταν έχεις επιλέξει κάτι μόνο με τη λογική ή γιατί επηρεάστηκες κυρίως από τη γνώμη των άλλων, το κίνητρο είναι πιο ευάλωτο στα εμπόδια. Άρα σπούδασε αυτό που αγαπάς και ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις σου, για να το κάνεις και επαγγελματικά! Στην πλειοψηφία τους και οι έρευνες ανθρώπινου δυναμικού δείχνουν ότι η ικανοποίηση από την εργασία είναι σημαντικότερο κίνητρο από τα χρήματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ