Startups: 5 λόγοι δυσλειτουργίας μιας ομάδας

    Από: Startup Team

Πηγή: www.bankwars.gr

Η δημιουργία μιας startup μοιάζει με την αναρρίχηση: Ανεβαίνοντας το βουνό των προσωπικών σου προσδοκιών, η επιτυχία εξαρτάται, εν πολλοίς, από την ομάδα με την οποία επιχειρείς την «ανάβαση».

Ιδίως το πρώτο χρονικό διάστημα που μια startup  χτίζει το προϊόν/υπηρεσία της (τους πρώτους 9-12 μήνες) τα μέλη μιας ομάδας πρέπει να είναι ενωμένα σαν μια «γροθιά».

Πάθος, μεράκι και συνοχή ανάμεσα στα μέλη της ομάδας είναι τα βασικά στοιχεία με τα οποία μπορούν να υπερκεραστούν οι πάμπολλες δυσκολίες με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη μια νέα επιχείρηση στο ξεκίνημά της.

Τι γίνεται όμως αν μια ομάδα απλά δεν λειτουργεί; Οι λόγοι μπορεί να είναι οι εξής:

Έλλειψη συμπληρωματικών ικανοτήτων:

Σύμφωνα με το βιβλίο The EMyth Revisited:Why mostsmall businesses dont work and what to do about it και τον διάσημο «γκουρού» Steve Blank μια startup χρειάζεται σχηματικά τρεις ανθρώπους με συμπληρωματικές ικανότητες: ένα άτομο με τεχνικές γνώσεις, ένα άτομο με συγκεκριμένο επιχειρηματικό όραμα  και φυσικά έναν μάνατζερ που θα δώσει σάρκα και οστά στο όραμα της ομάδας. Στην πράξη η αναλογία αυτή δεν συναντάται πάντα στα μέλη μιας startup ομάδας.

Ατυχής “γάμος”

Κι όμως: Η συνεργασία με τον στενό σου συνέταιρο – συνιδρυτή της επιχείρησής σου, μοιάζει με…κανονικό γάμο. Ιδιαίτερα τον πρώτο διάστημα πυρετώδους ενασχόλησης με μια ιδέα που προσπαθεί να γίνει και να πετύχει ως επιχειρηματική, εσύ και ο συνιδρυτής γίνεστε «ένα». Κι επειδή οι περισσότερες σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους συνιδρυτές μιας startup, φρόντισε να κάνεις την σωστή επιλογή. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Αμερική, και συγκεκριμένα στην Σίλικον Βάλεϊ υπάρχουν ειδικές πλατφόρμες/δίκτυα όπως το Founderdating, όπου μπορείς να βρεις τον κατάλληλο συνιδρυτή/συμπορευτή  στο επιχειρηματικό σου όραμα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ