What goes social, STAYS social. Κοινώς, “scripta manent”.

    Από: Startup Team

Πηγή: www.kariera.gr, της Έθελ Αγγελάτου

Για όσους δεν γνωρίζουν την παραπάνω λατινική φράση, ιδού και η εξήγησή της:

“Η φράση “Verba volant, scripta manent” όπου στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως “τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν”, είναι λατινική παροιμία που συμβουλεύει την αξία που έχει ένα γραπτό κείμενο που δεν μπορεί ν΄ αμφισβητηθεί έναντι του προφορικού λόγου που μπορεί αντίθετα, ακόμα και να ανακληθεί ή να διαψευστεί ως μηδέποτε γενόμενος. Συνηθέστερη σύγχρονη χρήση αυτής της φράσης είναι περιοριστικά το δεύτερο μέρος scripta manent, όπου εξυπακούεται το πρώτο”.

Ας μείνουμε λίγο στο “τα γραπτά μένουν”, θίγοντας υπό νέα οπτική την ψηφιακή συμπεριφορά που έχουμε όλοι ως χρήστες και ποια προτείνεται να έχουμε. Από τότε που έννοιες και πλατφόρμες όπως τα Social Media, το Facebook, το LinkedIn, το Twitter, τα blogs, μπήκαν στη ζωή μας, καλούμαστε να αποκτήσουμε ψηφιακή συμπεριφορά, να κρινόμαστε για αυτή και να αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση ή αποφυγή. Υπάρχουν τελικά κανόνες συμπεριφοράς; Υπάρχουν πρέπουσες πολιτικές ή απόλυτη ελευθερία λόγου και έκφρασης; Ασφαλώς και υπάρχει ελευθερία λόγου και έκφρασης σε όλα τα μέσα επικοινωνίας, γραπτά και προφορικά, αλλά όπως σε όλα τα περιβάλλοντα (ψηφιακά και μη), χώρες, λαούς και κοινότητες, υπάρχει και κάτι που λέγεται “συνέπειες”.

Ας δούμε όμως λίγο πιο πρακτικά τη διαφορά των παραπάνω, πλατφόρμες και μέσα επικοινωνίας, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα αυτά, μιας και είναι τα πλέον γνωστά και δημοφιλή. Το Facebook είναι Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης, το LinkedIn είναι Μέσο Επαγγελματικής Δικτύωσης, το Twitter είναι Μέσο Διατύπωσης και Διαμόρφωσης Άποψης (λειτουργεί και ως micro-blogging) και τα blogs μπορούμε να τα αναφέρουμε ως Ψηφιακά Ημερολόγια. Η διαφορά τους εμφανής και μόνο από την ερμηνεία τους. Όπως λοιπόν καλούμαστε να έχουμε διαφορετική συμπεριφορά και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με την κουλτούρα που “προστάζει” κάθε χώρος (γραφείο, σπίτι, εκκλησία, κτλ.), έτσι και σε αυτήν την ψηφιακή κοινωνία οφείλουμε να παρατηρούμε συνειδητά τις διαφορές που υποδεικνύει κάθε σύστημα και να ανταποκρινόμαστε με τον τρόπο που θα επιλέξουμε να αφήσουμε το αποτύπωμά μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ