Έως 60% επιδότηση για τουρισμό, εστίαση, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών

    Από: Startup Team

Πηγή: www.epidotisimag.gr

Επιχειρήσεις και ιδιώτες που θέλουν να ξεκινήσουν δική τους επιχείρηση ωφελούνται από το πρόγραμμα Leader, ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη.

Το τοπικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ενεργό σε 6 περιοχές της Ελλάδας, ενώ άμεσα θα «ανοίξει» για υποβολή αιτήσεων και σε άλλες περιοχές. Τα ποσοστά επιδότησης υφιστάμενων αλλά και νέων επιχειρήσεων κυμαίνονται από 50% έως 60%.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι αγρότες που θέλουν να διαφοροποιήσουν τη δουλειά τους και να επεκταθούν σε συμπληρωματικά ή νέα αντικείμενα δραστηριότητας.

Ποιες επιχειρήσεις λαμβάνουν επιδότηση από το Leader

Μέσω του προγράμματος Leader ενισχύονται επενδύσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Κατασκευή παραδοσιακών προϊόντων. Αφορά μικρές βιοτεχνικές μονάδες παραγωγής ειδών, όπως χειροτεχνήματα από μέταλλο ή ξύλο, κεραμικής – υφαντουργίας, αλλά και άλλων ειδών από ξύλο, όπως καρέκλες, έπιπλα και έπιπλα κουζίνας.
  • Μεταποίηση – συσκευασία γεωργικών προϊόντων. Μονάδες μεταποίησης-τυποποίησης γεωργικών προϊόντων. Προτεραιότητα δίνεται σε δημητριακά, κρασί, οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα και αυγά.
  • Επεξεργασία τροφίμων και δασοκομικών υλών. Μικρές βιοτεχνίες επεξεργασίας ειδών διατροφής και δασοκομικών υλών μετά την α΄μεταποίηση. Παραδείγματα αποτελούν οι: αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή αλευροειδών προϊόντων, παραγωγή αλκοολούχων ποτών και η παραγωγή ζαχαρωδών προϊόντων από φρούτα και λαχανικά.
  • Ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μικρά τουριστικά καταλύματα, μέχρι 40 κλινών.
  • Αγροτουρισμός. Επισκέψιμα αγροκτήματα έκτασης τουλάχιστον 20 στρεμμάτων.
  • Εστίαση. Παραδοσιακά εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια, παραδοσιακά καφενεία.
  • Παροχή υπηρεσιών. Από το Leader επιδοτούνται και άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά αναφέρονται τα κομμωτήρια, κουρεία, δραστηριότητες φυσικής ευεξίας, καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία, επισκευή υποδημάτων & δερμάτινων ειδών, λιανικό εμπόριο οινοπνευματωδών και άλλων ποτών και παντοπωλεία.
  • Τουρισμός της υπαίθρου. Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου που έχουν να κάνουν με εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώρους αθλοπαιδιών και χώρους γευσιγνωσίας.

Ενεργά προγράμματα Leader ανά την Ελλάδα

«Ανοιχτό» για υποβολή αιτήσεων είναι το πρόγραμμα Leader σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα εδώ