Το δύσκολο περιβάλλον των startups

    Από: Startup Team

Πηγή: www.fortunegreece.com

Στις νεοφυείς επιχειρήσεις δεν αρκούν οι ιδρυτές τους. Για να λειτουργήσουν χρειάζονται υπαλλήλους και συνεργάτες. Και μπορεί σήμερα να αποτελούν μία από τις ελάχιστες διεξόδους για να αξιοποιήσει κανείς τα ταλέντα και τις ιδέες του, όμως διαθέτουν και σοβαρά μειονεκτήματα. Διαβάστε προσεκτικά πριν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να εργάζεστε σε μίαstartup:

1. Δουλεύεις μέρα-νύχτα

Οι εταιρείες που μόλις ξεκινούν δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, ούτε χρήματα για να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό· η δουλειά βγαίνει εκ των ενόντων και σε όσο χρόνο χρειαστεί. Αυτό θα σας κάνει αντικοινωνικούς -στην καλύτερη περίπτωση- και ίσως δημιουργήσει προβλήματα στους συναδέλφους σας αν επιμένετε να επιστρέφετε σπίτι σας πριν από τα μεσάνυχτα. Εννοείται πως οι υπερωρίες είναι απλήρωτες.

2. Πληρώνεσαι ψίχουλα

Οι startup πληρώνουν πρώτα το ενοίκιο, τον εξοπλισμό, τα υλικά τους, και με ό,τι περισσεύει, όλα τα άλλα. Εσείς είστε το «όλα τα άλλα» και συνήθως περισσεύουν ελάχιστα. Στις ΗΠΑ το δέλεαρ είναι, συνήθως, συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο και μερίδιο στα έσοδα ή το ποσό της πώλησης όταν έρθει. Στην Ελλάδα θα είστε τυχεροί αν μπορείτε να πληρώνετε τον ΟΑΕΕ. Όχι, δεν θα είστε σχεδόν ποτέ μισθωτοί.

3. Le startup, c’est moi

Μια startup ιδρύεται προκειμένου κάποιος να κάνει πράξη το όραμά του. Το δικό του όραμα, που συνήθως δεν είναι και δικό σας. Συνεπώς, εκείνος δείχνει το δρόμο, εκείνος δίνει τις εντολές και οι υπόλοιποι ακολουθούν χωρίς πολλά λόγια. Σπάνια θα έχει τη διάθεση να ακούσει και ακόμα σπανιότερα θα λάβει σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις των άλλων. Όχι, δεν θα ακούσει τις ιδέες τους· αν είχαν τέτοιες θα είχαν ιδρύσει τη δική τους startup.

Διαβάστε περισσότερα εδώ