Κάνετε λάθη για να είστε πετυχημένοι!

    Από: Startup Team

Πηγή: edujob.gr

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να μην θέλει να είναι πετυχημένος; Οι περισσότεροι από εμάς πετυχημένο συνήθως θεωρούμε κάποιον που έχει μια καλή δουλειά και βγάζει πολλά λεφτά. Αλλά επιτυχία είναι μόνο αυτό; Όχι απαραίτητα! Επιτυχία μπορεί να σημαίνει είμαι καλός σε ένα άθλημα ή σε ένα άλλο χόμπυ, ή έχω δημιουργήσει μια όμορφη οικογένεια, ή έχω καταπολεμήσει μια σοβαρή ασθένεια, ή έχω αποκτήσει τις γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο τομέα που με ενδιαφέρει, και τόσα άλλα πράγματα. Η επιτυχία, λοιπόν, έχει μια πολύ προσωπική έννοια για τον καθένα από εμάς. Μπορούμε να δώσουμε ένα διαφορετικό ορισμό στην επιτυχία, κάθε φορά που αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το καταφέρουμε.

Ανεξάρτητα από το ποιον ορισμό δίνει ο καθένας μας στην επιτυχία, και ανεξάρτητα από τον τομέα που θέλει κάποιος να είναι πετυχημένος, υπάρχει ένα κοινό πράγμα που όλοι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε πετυχημένοι: Να κάνουμε λάθη και να μάθουμε από αυτά!!

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε τα λάθη σαν κάτι πολύ αρνητικό. Φοβόμαστε να κάνουμε και να αποδεχτούμε τα λάθη μας, επειδή μας κάνουν να φαινόμαστε αδύναμοι, τρωτοί ακόμα και ανόητοι κάποιες φορές. Παρ’ όλα αυτά, ίσως θα ήταν πιο βοηθητικό να δούμε τα λάθη σαν ένα λιθαράκι προς την επιτυχία! Το να κάνουμε λάθη, συχνά σημαίνει ότι έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε κάτι καινούριο ή δύσκολο, αλλά μάλλον δεν τα καταφέραμε με την πρώτη! Σκεφτείτε ότι ο Walt Disney απολύθηκε από την πρώτη του δουλειά επειδή… «δεν ήταν αρκετά δημιουργικός»!! Είχε, όμως, μια επιλογή: να το βάλει κάτω και να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της επιτυχίας ή να συνεχίσει και να μάθει από τα λάθη του. Ευτυχώς για όλους μας, επέλεξε το δεύτερο!

Αλλά ακόμα πιο γενικά, τα λάθη μας βοηθούν να μάθουμε οτιδήποτε! Ας πάρουμε για παράδειγμα τα μωρά: όταν μαθαίνουν να περπατούν, πέφτουν ξανά και ξανά μέχρι τελικά να μάθουν να ισορροπούν σωστά και να βαδίζουν σταθερά. Όλοι μας κάνουμε λάθη, άλλοτε μικρά, άλλοτε μεγάλα. Και αυτά μας βοηθούν να μάθουμε. Το πρόβλημα είναι πόσο εμείς υποτιμάμε τον εαυτό μας και με ποιον τρόπο τον τιμωρούμε. Αισθανόμαστε αμήχανοι και ανόητοι, κυρίως αν τα λάθη μας ήταν μεγάλα. Ωστόσο, όσο πιο μεγάλα ήταν τα λάθη, τόσο πιο βαθιά χαραγμένα μένουν στη μνήμη μας, γεγονός που σημαίνει ότι το μάθημα που πήραμε από αυτά ήταν εξίσου μεγάλο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ