Πως να κερδίσεις τις εντυπώσεις στην συνέντευξη για μια ενδιαφέρουσα εργασία

    Από: Startup Team

Πηγή: www.epixeiro.gr, συντάχθηκε από την Σουσάνα Κάλφα

Ανεξάρτητα με το πόσες συνεντεύξεις έχετε κάνει για να διεκδικήσετε μια θέση εργασίας και πόση εμπειρία έχετε σε αυτό, δεν παύει η διαδικασία της συνέντευξης να είναι στρεσογόνα και να ανησυχεί τους περισσότερους υποψηφίους.

Όσο πιο σημαντική, θεωρούμε ότι είναι η θέση εργασίας, τόσο μεγαλύτερη ένταση μπορεί να νοιώθουμε πριν πάμε εκεί. Μπορείτε όμως να αποφύγετε την έκκριση μεγάλης ποσότητας κορτιζόλης (oρμόνης του στρες) αν είστε καλά προετοιμασμένοι. Η προετοιμασία είναι το παν.

Παρακάτω συνοψίζονται 10 στρατηγικά βήματα-τεχνικές, που θα σας βοηθήσουν στην προετοιμασία σας για την συνέντευξη ώστε μετά από αυτήν, να έχετε διεκδικήσει επάξια μια αξιόλογη θέση εργασίας.

1. Μελετήστε την επιχείρηση, την θέση εργασίας που προσφέρει καθώς και τον κλάδο στον οποίο κινείται

Είναι καλό πριν πάτε στην συνέντευξη να προβείτε σε μια ενδελεχή συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εταιρία που προσλαμβάνει, την εταιρική της εικόνα/ταυτότητα, τις απαιτήσεις της θέσης, τον αριθμό των υπαλλήλων που έχει κτλ. Πρέπει να κατανοήσετε πλήρως τι προϋποθέτει η συγκεκριμένη θέση και να είναι ξεκάθαρο σε εσάς με ποιον τρόπο οι γνώσεις, η εμπειρία σας και τα προσόντα σας ταιριάζουν με την θέση που προσφέρεται, με την κουλτούρα της εταιρίας και τον ρόλο που καλείστε να έχετε.

2. Δημιουργήστε ένα αξιοπρεπές, σοβαρό και επαγγελματικό προφίλ στα social media

Κακά τα ψέματα, τα social media έχουν κατακλείσει την ζωή μας. Ετοιμάστε ένα πολύ καλό και ενημερωμένο επαγγελματικό προφίλ στο Linkedin. Οι περισσότεροι κυνηγοί ταλέντων το πρώτο πράγμα που βλέπουν είναι η παρουσία υποψηφίων στο ιντερνέτ μέσα από τα κοινωνική δίκτυα- επαγγελματικά και μη. Μην ξεχάσετε να έχετε μια καλή επαγγελματική φωτογραφία που να συνοδεύει το προφίλ σας☺ Το θετικό με το Linkedin είναι ότι μπορείτε να παίρνετε UPDATE για εργασίες που πιθανόν σας ενδιαφέρουν χωρίς να χρειαστεί να ψάχνετε. Επίσης, είστε «εκτεθειμένοι» στα μάτια πολλών κυνηγών ταλέντων που μπορεί να σας χτυπήσουν την πόρτα, εκεί που δεν το περιμένετε.

3. Εμφανιστείτε καλά οργανωμένοι, στην ώρα σας στην συνέντευξη με καλή επαγγελματική εμφάνιση

Φτάστε στην ώρα σας. Το να δείχνετε σεβασμό στον χρόνο των άλλων είναι μεγάλο προσόν. Ντυθείτε επαγγελματικά- όχι υπερβολικά και να έχετε μαζί σας ότι χαρτιά ενδεχομένως σας ζητηθούν. Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο. Μιλήστε ευγενικά, καθαρά, αργά, ήρεμα, με αυτοπεποίθηση. Κάντε μια θερμή χειραψία (όχι φοβισμένη). Κοιτάξτε αυτόν που κάνει την συνέντευξη απευθείας στα ματιά. Αναπνεύστε αργά. Καθίστε βολικά στην θέση. Η γλώσσα του σώματος μιλάει πολύ πιο ηχηρά από τα λόγια σας.

4. Διαχειριστείτε αποδοτικά το άγχος της στιγμής

Μπορεί να είστε ανήσυχοι σχετικά με την έκβαση της συνέντευξης. Το πολύ στρες όμως δεν βοηθά να σκεφτείτε καθαρά και σωστά. Η αλήθεια είναι ότι μικρές δόσεις ανησυχίας, το λεγόμενο «ευ-στρες» είναι καλό να υπάρχει γιατί σας βοηθά να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε. Όταν έχετε προετοιμαστεί επαρκώς, τότε το άγχος τείνει να μικραίνει. Από την στιγμή που κάθεστε στην καρέκλα του συνεντευξιαζόμενου τότε αυτήν είναι η ευκαιρία σας για να διεκδικήσετε αυτό που θέλετε. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε σε μειονεκτική θέση. Μείνετε εστιασμένοι στην στιγμή, ακούτε καθαρά τις ερωτήσεις που σας κάνουν, δείξτε την αυτοπεποίθηση σας. Μη φοβάστε 🙂

Διαβάστε περισσότερα εδώ