Προγράμματα για επιχειρηματικότητα-ομαδικότητα στα σχολεία

    Από: Startup Team

Πηγή: www.sigmalive.com

Η κατάλληλη αγωγή των νέων από νεαρή ηλικία, μέσω προγραμμάτων που προάγουν την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την ομαδική προσπάθεια, μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την έξοδο από την οικονομική ύφεση, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος, σημειώνοντας ότι η ανεργία στους νέους παγκοσμίως, προσλαμβάνει μνημειώδεις διαστάσεις.

«Αφού το 50% των νέων κάτω των 25, ανά το παγκόσμιο, είτε βρίσκεται στην ανεργία, είτε υποεργοδοτείται, ποσοστό που σε πραγματικούς αριθμούς ανέρχεται στα 600 εκ. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον, εξάλλου, δεν είναι διόλου ευοίωνες, αφού αναμένεται ότι τα επόμενα 10 χρόνια, άλλα 120 εκ. νέων θα αποπειραθούν να εισέλθουν στην παγκόσμια αγορά, η οποία κατά πάσα πιθανότητα δε θα είναι σε θέση να τους απορροφήσει».

Σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή του προγράμματος «Entrepreneurship Education» σε Λύκεια, Τεχνικές Σχολές, Εσπερινά Γυμνάσια και Ιδιωτικά Σχολεία, αρχής γενομένης της σχολικής χρονιάς 2013-2014, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι αυτό γίνεται σε συνεργασία του Υπουργείου με τους οργανισμούς Junior Achievement Cyprus, Helix Business Incubator και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Υπουργείο, με την εισαγωγή του Προγράμματος, πρόσθεσε, στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις αξίες της Επιχειρηματικότητας- Δημιουργικότητα, Καινοτομία, Συνεργασία, Επιστημονική Περιέργεια- ώστε οι νέοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής τους.

Παρέχοντας στους νέους ένα συνεκτικό σώμα γνώσεων, διαθεματικά αλλά και σε πολλαπλά επίπεδα, συνέχισε, καταρτίζοντάς τους με τις δεξιότητες του 21ου αιώνα και παρέχοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την καλλιέργεια πολιτότητας, διασφαλίζεται ότι η κοινωνία του μέλλοντος θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες. «Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, οι νέοι που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Junior Achievement-Young Enterprise έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση και, μάλιστα, με μεγαλύτερες πιθανότητες βιωσιμότητας».

Το πρόγραμμα, ανέφερε, το οποίο θα εφαρμόζεται μέσω διαθεματικής προσέγγισης από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων που θα τύχουν ειδικής επιμόρφωσης, δύναται να αποτελέσει τον σύνδεσμο μεταξύ εκπαίδευσης και επιχειρηματικού κόσμου και στοχεύει στην παροχή ευκαιριών προς τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, που θα τις παρουσιάσουν σε ειδικούς διαγωνισμούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, διαδικασίες μέσω των οποίων ενισχύονται οι συνεργατικές δεξιότητες, η δημιουργικότητα και η αυτοπεποίθησή τους.

Για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος, εξήγησε, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ενημερωτικές ημερίδες σχετικά με το θέμα το προηγούμενο τρίμηνο, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς Μέσης  και Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, και στους Διευθυντές Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ