Ρίζα κέρδους η παραγωγή μαϊντανού και σέλινου

    Από: Startup Team

Πηγή: www.ethnos.gr

Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση.

Πηγή πρόσθετου οικογενειακού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια δύο γνωστών λαχανικών, βασικό πλεονέκτημα των οποίων είναι η διττή χρήση τους για το φύλλωμα και τη ρίζα τους.

Ο ριζώδης μαϊντανός και η σελινόριζα είναι δύο φυτά των οποίων η καλλιέργεια δεν προϋποθέτει μεγάλο αρχικό κεφάλαιο, δεδομένου ότι το κόστος εγκατάστασης είναι μικρό και κατά δεύτερον δεν απαιτεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.

Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν οι κλιματικές συνθήκες της χώρας που επιτρέπουν την παραγωγή ριζών σε περιόδους όπου η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κύριες παραγωγικές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (τέλος άνοιξης ? νωρίς το καλοκαίρι)…

Ο ριζώδης μαϊντανός είναι λαχανικό που καλλιεργείται κυρίως για τη ρίζα του και δευτερευόντως για το φύλλωμά του. Η ρίζα του καταναλώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς.

Η σελινόριζα είναι μία από τις τρεις κατηγορίες του σέλινου εκείνου που διακρίνεται για τη μεγάλη και σαρκώδη ρίζα του που τρώγεται σε σαλάτες ωμό, αλλά και μαγειρεμένο ως συστατικό διαφόρων συνταγών ή σε τουρσί κ.ά. Σε αντίθεση με το φυλλώδες σέλινο, συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετό χρόνο που φθάνει τους 2-4 μήνες σε θερμοκρασία 0-3 οC.

Η καλλιέργεια λαχανικών όπως τα δύο αυτά φυτά στο ύπαιθρο προσφέρει τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον τομέα αυτόν, έχοντας πολλά πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα:

  • Δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις. Σήμερα για να είναι βιώσιμη μια γεωργική επιχείρηση που θα έχει ως βάση τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβάκι κ.λπ.), θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο αριθμό στρεμμάτων. Στα κηπευτικά οι εκτάσεις είναι μικρές.
  • Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το γεωργικό επάγγελμα καλλιεργώντας κηπευτικά με όχι πολλά καλλιεργητικά μέσα.
  • Δεν απαιτεί σημαντικό αρχικό κεφάλαιο για το πρώτο ξεκίνημα. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει με κηπευτικά υπαίθρου και στην πορεία να δημιουργήσει πρόχειρες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
  • Ο καλλιεργητής παράγει προϊόντα και απευθύνεται σε μια αγορά που καταναλώνει λαχανικά (δεν είναι νέα προϊόντα). Εύκολα μπορεί να τα πουλήσει ο ίδιος και να έχει μερίδιο από την εμπορία του προϊόντος.
  • Τα προϊόντα που παράγονται θεωρούνται επώνυμα, ποιοτικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει καλές τιμές και σταθερό πελατολόγιο.
  • Αξιοποιεί πλήρως και κύρια όλο τον χρόνο του στην επιχείρηση και δεν του περισσεύει χρόνος για άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες που θα βελτίωναν το εισόδημα.

Η εργασία που θα προσφέρει ο νέος αγρότης στην επιχείρηση που θα ασχολείται με κηπευτικά υπαίθρου εξασφαλίζει ένα εισόδημα που μπορεί να ανταποκριθεί στις οικογενειακές οικονομικές ανάγκες. Η χώρα μας πλεονεκτεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην καλλιέργεια και πρωιμότητα των κηπευτικών, λόγω της ηλιοφάνειας και του ήπιου γενικά και εύκρατου κλίματος.

Το ύψος της ελληνικής παραγωγής σε λαχανικά ανέρχεται στα 4 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8,6% της κοινοτικής παραγωγής.

Ριζώδης Μαϊντανός

Η καλλιέργεια αποδίδει έως και 900 ευρώ το στρέμμα

Με τις αποδόσεις του ριζώδους μαϊντανού να είναι 2,5 τόνους σε φύλλα και 3-4 τόνους σε ρίζες, η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα έως 900 ευρώ το στρέμμα.

Είναι φυτό που αντέχει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος.

Η καλλιέργεια του ριζώδους μαϊντανού μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας με πολύ καλά αποτελέσματα, -όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- επειδή η Ελλάδα, λόγω κλίματος, μπορεί να παράγει εκτός εποχής (στο τέλος της άνοιξης), σε σχέση με τις χώρες παραγωγής του στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που θα μπορεί να εξάγεται σε πολύ καλές τιμές.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πέραν των ριζών του αξιοποιούνται και τα φύλλα του, όπως ο κοινός μαϊντανός.

Ο ριζώδης μαϊντανός κατάγεται από χώρες της Δυτικής Ασίας. Ο μαϊντανός αυτός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κοινό μαϊντανό και είναι ένα πολυετές φυτό. Η ρίζα του έχει χαρακτηριστικό άσπρο κρεμώδες χρώμα, είναι εξογκωμένη και επιμήκης και φθάνει σε μήκος τα 15 εκατοστά.

Το φύλλωμά του μοιάζει με το φύλλωμα του κοινού μαϊντανού. Είναι εξίσου αρωματικά τα φύλλα του με τα φύλλα του κοινού μαϊντανού και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με τον ίδιο τρόπο όπως και ο κοινός μαϊντανός.

Διαβάστε περισσότερα εδώ