Πληκτρολογήστε ταχύτερα από το ρεκόρ Γκίνες με το Fleksy

    Από: Startup Team

Πηγή: www.fortunegreece.com

«16,5 δευτερόλεπτα. Τόσο χρόνο παίρνει στους ταχύτερους από τους χρήστες μας να πληκτρολογήσουν την επίσημη φράση με την οποία μετράται το ρεκόρ Γκίνες: “The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human”. Είναι 25% ταχύτερα από το σημερινό ρεκόρ και ήδη είμαστε σε επαφή με τους υπεύθυνους του Γκίνες για να οργανωθεί μια επίσημη καταμέτρηση».

Ο Γιάννης Βερδελής ακούγεται ενθουσιασμένος, καθώς μιλάει για το δημιούργημά του στοFortuneGreece.com απ’ ευθείας από το Σαν Φρανσίσκο. Είναι ο ενθουσιασμός του ανθρώπου που μετά από δύο χρόνια συνεχούς προσπάθειας, ανάπτυξης του προϊόντος, εξαντλητικών δοκιμών -αλλά και σημαντικών διακρίσεων, βραβείων και σχεδόν 3 εκατ. δολαρίων από επενδυτές– ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά το δημιούργημά του.

«Ιδρύσαμε τη Syntellia το 2011 μαζί με τον Κώστα Ελευθερίου, τον CEO. Ο Κώστας έχει δημιουργήσει άλλα τρία startups πριν από αυτό, συνεπώς έχει εμπειρία τόσο επιχειρηματική όσο και τεχνολογική και αυτό είναι ανεκτίμητο», λέει για τον συνέταιρό του. Το Fleksy εμφανίστηκε στο Appstore της Apple τον Ιούλιο του 2012 ως βοήθημα για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και αναδείχτηκε ως μία από τις 20 καλύτερες εφαρμογές της χρονιάς. Διακρίθηκε σε τεχνολογικούς διαγωνισμούς και κέρδισε το πρώτο βραβείο στα AppleVis Awards ως «η εφαρμογή που βοήθησε περισσότερο από κάθε άλλη τους τυφλούς».

«Είναι ένα απόλυτα mobile “τυφλό” σύστημα στο οποίο, για να φτάσουμε, περάσαμε από τους τυφλούς. Κυριολεκτικά» λέει σήμερα ο Γιάννης Βερδελής και εξηγεί πώς λειτουργεί: «Δεν μετράει τόσο πολύ ποια γράμματα πατάει ο χρήστης, όσο το πού πατάει στην οθόνη και πώς. Δηλαδή, μελετάμε τα “στίγματα” που αφήνουν τα taps και από εκεί αρχίζουμε και “διορθώνουμε” με βάση το ιστορικό του συγκεκριμένου χρήστη, δηλαδή ποιες λέξεις γράφει περισσότερο από κάποιες άλλες και πού πατάει σύμφωνα με το δικό του muscle memory. Για παράδειγμα, το δικό μου Q είναι δεξιότερα από ότι είναι σε ένα κλασικό πληκτρολόγιο. Το Fleksy θα το ανιχνεύσει αυτό και θα προσαρμόσει το μοντέλο του. Σαν να έχεις το δικό σου layout».

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η Syntellia επανεφευρίσκει το πληκτρολόγιο αφής. Η υλοποίησή τους δεν μοιάζει με τίποτε άλλο, αλλάζουν εντελώς τον τρόπο λειτουργίας και την εμπειρία. «Ένα από τα πράγματα που συνειδητά έχουμε παραλείψει είναι η έννοια του “κουμπιού”. Ο αλγόριθμός μας δεν δουλεύει με βάση τα πλήκτρα, προτιμούμε να αφήσουμε τον χρήστη ελεύθερο να πατήσει περίπου εκεί που νομίζει ότι είναι τα γράμματα χωρίς να χρειάζεται να τα πετύχει». Δηλαδή, μπορούμε να πληκτρολογούμε και σε κενή οθόνη; «Ναι, φυσικά. Υπάρχει επιλογή στα settings που μπορεί να το εξαφανίσει τελείως».

Δεν υπάρχει όμως κίνδυνος να «τρομάξει» ο χρήστης από τόση… καινοτομία; «Πράγματι, το έχουμε σκεφτεί, για αυτό προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του νέου, του εντυπωσιακού, αλλά και του γνώριμου. Κρατήσαμε το QWERTY ως βασικό layout, κρατήσαμε το tap ως βασική πράξη -και όχι το σύρσιμο όπως άλλες εφαρμογές- και έχουμε προσθέσει τα gestures που αντικαθιστούν κουμπιά (π.χ. με left swipe σβήνεις τη λέξη, δεν χρειάζεσαι delete). Το Fleksy μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος αποτελεσματικά από την πρώτη στιγμή. Αλλά με τον καιρό, μαθαίνοντάς το, γίνεται όλο και ταχύτερος, όλο και καλύτερος».

Παρά τη μεγάλη επιτυχία στην ταχύτητα, ο Κώστας και ο Γιάννης ξέρουν πως η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Το σχέδιό τους περιλαμβάνει ένας ακόμα εντυπωσιακότερο στόχο, που δεν έχει πετύχει κανείς: «Θα εξαφανίσουμε το μειονέκτημα που έχει η πληκτρολόγηση αφής σε σχέση με εκείνη σε κανονικό πληκτρολόγιο. Στο λάπτοπ ή στο κινητό με κουμπιά μπορώ να γράψω χωρίς να κοιτάω, αλλά τα πλήκτρα στην οθόνη θέλουν την απόλυτη προσοχή μου. Στο Fleksy αυτό δεν θα έχει διαφορά. Ήδη οι δοκιμές μάς δικαιώνουν και συνεχίζουμε».

Διαβάστε περισσότερα εδώ