Αξιολόγησε ένα Πανεπιστήμιο. Μπορείς!

    Από: Startup Team

πηγή: protagon.gr

Το τέρας: Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια στα 800 καλύτερα του κόσμου.

Το ρεπορτάζ: Γράφεται σε ειδησεογραφικά sites και blogs και αναπαράγεται από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εάν η ύλη της εφημερίδας δεν έχει κλείσει χωράει κι εκεί. Οι διάφορες λίστες με τις παγκόσμιες κατατάξεις των ΑΕΙ έχουν κάπου μέσα τους και τα ελληνικά. Είτε στα πρώτα 100 (πιο σπάνια), είτε στα πρώτα 500 (συνηθέστερα). Ορισμένες φορές τα στοιχεία αυτά γίνονται επιχειρήματα και υιοθετούνται από τους ίδιους τους καθηγητές και τους πρυτάνεις. Ακόμη χειρότερα, υιοθετούνται από τα Ιδρύματα και κοσμούν τις ιστοσελίδες τους, όπως στην περίπτωση του Αριστοτελείου. Το θέμα είναι πώς γίνεται αυτή η αξιολόγηση και πόσο αξιόπιστη είναι.

«Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται όλο και περισσότερο σε ποσοτικά κριτήρια», εξηγεί η Βάσω Κιντή, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλοσοφίας στο ΕΚΠΑ για να συμπληρώσει πως «η ποσοτική αξιολόγηση οφείλεται κυρίως στη μαζική συμμετοχή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλον τον κόσμο και της μεγάλης κλίμακας και σημασίας έρευνα που γίνεται στα Ιδρύματα». Όπως είναι λογικό, η θέση που καταλαμβάνει το κάθε Πανεπιστήμιο αξιοποιείται επικοινωνιακά και χρησιμοποιείται ως μπετόν, το οποίο χτίζει και θωρακίζει το προφίλ του.

Η αξιοπιστία των ερευνών αυτών και -κυρίως της QS- πλήττεται κυρίως από το γεγονός πως κατά καιρούς χρησιμοποιεί αγγελίες που αποφέρουν έσοδα σε όποιον χρήστη συμμετέχει στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων. Κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή, απαντάς στις ερωτήσεις και πληρώνεσαι, προφανώς με μικρά ποσά. Περισσότερες λεπτομέρειες για την… μπίζνα εξηγεί στο blog του ο Brian Leiter, διευθυντής του Center for Law, Philosophy and Human Values του Πανεπιστημίου του Σικάγου, o οποίος συντάσσει και τη δική του λίστα των τμημάτων Φιλοσοφίας. Μάλιστα, ο Ben Sowter, στέλεχος της QS παραδέχθηκε πως η εταιρεία του λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο και πώς συνεργάστηκε με την εταιρεία Qualtrics, η οποία από την πλευρά της δεσμεύτηκε να παραδώσει 400 ερωτηματολόγια. Συμπληρωμένα. Ποια είναι, όμως, η QS;

διαβάστε περισσότερα εδώ