Σημασία έχει τι κάνεις…

    Από: Startup Team

Πηγή: www.reporter.gr

Ως νέος επαγγελματίας ή στέλεχος, είναι φυσικό να αισθάνεται κανείς ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση. Το να έχει κάποιος περιορισμένη ή λανθασμένη πληροφόρηση, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στην οποία πολύ συχνά βρισκόμαστε όλοι. Το τι κάνουμε όμως για την κατάσταση αυτή, είναι κάτι που εξαρτάται απολύτως από εμάς τους ιδίους.

Οι ειδικοί λένε πως όταν δεν είστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνετε ή με ποια διαδικασία, δεν πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν και να ζητήσετε τη βοήθεια των ανωτέρων σας. Αντιθέτως, αρχίστε με αυτά που γνωρίζετε, εξηγείστε αυτά που σχεδιάζετε, τεκμηριώνοντάς τα, και τότε ζητήστε την άποψη ή την υποστήριξη τους προϊσταμένου σας.

Τις προάλλες συνάντησα ένα φίλο μου νέο αναλυτή, στέλεχος μιας επιχείρησης συμβούλων, ο οποίος, όπως μου εκμυστηρεύτηκε, ανέλαβε να διερευνήσει τις οικονομικές προοπτικές μιας νεοϊδρυθείσας επιχείρησης και «κόλλησε». Και αυτό συνέβη διότι δεν είχε την πληροφόρηση που χρειαζόταν ώστε να συμπεράνει ποια θα ήταν η αύξηση των εσόδων ή το περιθώριο κέρδους της υπό εξέταση εταιρίας. Το εύκολο λοιπόν στην περίπτωση αυτή, θα ήταν να πάει στον προϊστάμενό του απογοητευμένος και να τον ρωτήσει τι πρέπει να κάνει.

Σκεφθείτε όμως, αν ήσασταν ο προϊστάμενος του φίλου μου, δεν θα θέλατε να κάνετε τη δουλειά για λογαριασμό του ώστε να καταλάβει τι πρέπει να κάνει. Θα προτιμούσατε, αφού εκτιμήσει τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του να έρθει με μια συγκεκριμένη ιδέα, με μια πρόταση για το τι πρέπει να γίνει. Θα προτιμούσατε να εκθέσει τα επιχειρήματά του υπέρ ή κατά μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης ή χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες υποθέσεις εργασίας και στη συνέχεια να ζητήσει την ανταπόκρισή σας για το αν βρίσκεται ή όχι στη σωστή κατεύθυνση.

Τι έκανε λοιπόν ο νέος και φιλόδοξος φίλος μου. Δεν ακολούθησε μια παθητική συμπεριφορά. Ανέλαβε δράση για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία είχε περιέλθει, λόγω ελλιπούς πληροφόρησης: Πήγε λοιπόν στον προϊστάμενό του και του είπε: θέλω να σου μιλήσω για τις οικονομικές προοπτικές που πιστεύω ότι θα έχει η εταιρία που μου ανέθεσες να μελετήσω. Δεν έχω στη διάθεσή μου αρκετή πληροφόρηση για να κάνω ασφαλείς προβλέψεις. Ωστόσο, εξέτασα κάποιες αντίστοιχες επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου και εκτιμώ ότι είναι λογικό να έχει ένα ρυθμό ανάπτυξης 4% ετησίως ενώ ένα 25% περιθώριο κέρδους φαίνεται πως είναι εφικτό. Πως το βλέπεις εσύ αυτό;