Κατεύθυνση “Innovation and Entrepreneurship” του International MBA

    Από: Startup Team

17 Σεπτεμβρίου 2013. Τη σύμπραξή τους, με απώτερο στόχο την ενίσχυση των δεσμών της ανώτατης εκπαίδευσης με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, ανακοίνωσαν σήμερα, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου το MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Industry Disruptors – Game Changers και η φαρμακευτική εταιρεία MSD.

Συγκεκριμένα, φέτος με την συνδρομή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Industry Disruptors – Game Changers και την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας MSD, η κατεύθυνση Innovation and Entrepreneurship του INTERNATIONAL MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εμπλουτίστηκε σε περιεχόμενο και αναβαθμίστηκε με στόχο να προσφέρει περαιτέρω θεωρητική αλλά και τεχνική κατάρτιση στους φοιτητές που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και θέληση να επιχειρήσουν.

Στο πνεύμα αυτό, και με στόχο να συμβάλλει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στη χώρα μας, η φαρμακευτική εταιρεία MSD προχώρησε στη χορήγηση 10 υποτροφιών, ενώ υποστηρίζει και άλλες οριζόντιες ενέργειες, προκειμένου οι υπότροφοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για την υλοποίηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων, με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας.

Η κατεύθυνση “Innovation and Entrepreneurship” του International MBA εστιάζει σε όλα τα βασικά μαθήματα που αφορούν δεξιότητες διοίκησης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει θεματολογία για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση μιας επιχείρησης, το διεθνές μάνατζμεντ και τις διαπραγματεύσεις, τη γεωπολιτική, τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θέτει στο επίκεντρο την πρακτική πτυχή της επιχειρηματικότητας, μέσω καινοτόμων σεμιναριακών δράσεων που αφορούν στην επικοινωνία επιχειρηματικών σχεδίων, τη συγκέντρωση επενδυτικών κεφαλαίων, τον κύκλο ζωής νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και την ορθή επιλογή μελών για τη σύσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης και την κατοχύρωση πατέντας. Με τον τρόπο αυτό, το ανανεωμένο πρόγραμμα της κατεύθυνσης καλλιεργεί σε όσους το επιλέγουν όλες τις δεξιότητες που θα χρειαστούν για να μετατρέψουν το προϊόν της έρευνάς τους ή την επιχειρηματική τους ιδέα σε μία επιτυχημένη επιχείρηση.

Οι φοιτητές της κατεύθυνσης κατά τα πρώτα δύο δίμηνα των σπουδών τους παρακολουθούν μαθήματα κορμού που αγγίζουν όλες τις πτυχές της διοίκησης μιας επιχείρησης (π.χ. Accounting & Financial Reporting, Marketing Management, Organizational Behavior & HRM, Information System Management κλπ). Κατά τις τρεις επόμενες περιόδους οι φοιτητές εμβαθύνουν στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με εξειδικευμένα μαθήματα (π.χ. Innovation, Creativity & the Management of Technology, Entrepreneurship & Sustainable Energy κλπ). Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ένα σημαντικό αριθμό μαθημάτων εκείνα που τους ενδιαφέρουν, ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και τις κλίσεις. Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών τους επενδύουν και στην προσωπική τους ανάπτυξη, μέσω του εξατομικευμένου προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων (PSDP – Personal Skills Development Program). Με συμμετοχή σε workshops, ατομικές και ομαδικές εργασίες, παιχνίδια ρόλων και προσωπική συμβουλευτική, καλλιεργούν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές και διαπραγματευτικές τους ικανότητες, αποκτούν αυτογνωσία και αυτοέλεγχο και μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο, το άγχος και τη δυναμική των ομάδων. Τέλος, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους δημιουργούν το business plan για την επιχείρησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα projects των 10 υποτρόφων, επιλέχθηκαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα προτεινόμενων επιχειρηματικών ιδεών, από τις οποίες κάποιες βρίσκονται ήδη σε πρώτα στάδια υλοποίησης. Αφορούν δε, εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, προώθηση παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, δημιουργία δικτύων προώθησης «πράσινων» μορφών ενέργειας, κλπ.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ενθάρρυνε με την ομιλία του τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Όπως δήλωσε ο Υπουργός, «πρωτοβουλίες όπως αυτή η συνεργασία της MSD με τους Ιndustry DisruptorsGame Changers και το ΟΠΑ, σπάνε τα στεγανά και δημιουργούν ένα καινούριο υπόδειγμα για άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Συνέχισε λέγοντας ακόμη πως, «αυτή η κίνηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα, καθώς μία απ’ ντις μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, όπως η MSD, επενδύει στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Κωνσταντίνος Γάτσιος αναφέρθηκε στους άξονες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έμφαση στη διασύνδεση με την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και στις ενέργειες που έχει αναλάβει το Ίδρυμα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία δήλωσε ότι είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές χορηγίες που έχουν δοθεί ποτέ σε ελληνικό ΑΕΙ και καταξιώνει τον σημαντικό ρόλο του ΟΠΑ ως ένα από τα κορυφαία Business Schools της ευρύτερης περιοχής και το MBA International μεταξύ των πιο αναγνωρισμένων αγγλόφωνων μεταπτυχιακών διοίκησης στην Ευρώπη. Παράλληλα, ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να λειτουργήσει ως βέλτιστη πρακτική (best practice) και για άλλες τέτοιες συμπράξεις των ελληνικών ΑΕΙ με την επιχειρηματική κοινότητα..

Ο Διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος ΜΒΑ International, Καθηγητής Γιώργος Ιωάννου παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές παραμέτρους του μεταπτυχιακού προγράμματος και το περιεχόμενο της κατεύθυνσης, καθώς και τα κριτήρια με βάση τα οποία επελέγησαν, μέσα από μια αξιοκρατική, διαφανή διαδικασία οι υπότροφοι. Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Γιώργος Δουκίδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΟΠΑ αναφέρθηκε στις προτάσεις επιχειρηματικών σχεδίων, το προφίλ των υποψηφίων που κέρδισαν τις υποτροφίες και έκανε εκτενή αναφορά στα νέα μαθήματα, τα εξειδικευμένα εργαστήρια και τις δραστηριότητες που εισάγονται στην κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας την αναγνώριση που έχει κερδίσει το πρόγραμμα στην αγορά εργασίας και την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά και τις καινοτομίες του σε διεθνές επίπεδο.

O Συν-ιδρυτής των Industry DisruptorsGame Changers, και συντονιστής της σημερινής Συνέντευξης Τύπου, κ. Μιχάλης Στάγκος δήλωσε πως «οι Industry Disruptors είναι ένας οργανισμός που έχει ως σκοπό να βοηθήσει στην δημιουργία ενός οικοσυστήματος ενίσχυσης και προαγωγής της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή μας, εστιάζοντας και στην νεοφυή επιχειρηματικότητα. Η ενεργοποίησή μας έχει ήδη ξεκινήσει με μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες (TedMed, διεθνείς διαγωνισμοί επιχειρηματικότητας).

Χωρίς όμως το δομικό κομμάτι της εκπαίδευσης και της σημασίας που έχει να ενσωματωθεί η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα ως καθοριστικοί παράγοντες στην διαδικασία της μάθησης , όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν στρατηγική στόχευση. Χάρη στην πρωτοπόρο αντίληψη των ανθρώπων τόσο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, όσο και της MSD , δημιουργήθηκε μια σύμπραξη τριών φορέων που δύναται να διαμορφώσει νέα δεδομένα στην εκπαίδευση και να ενδυναμώσει της σύνδεση μεταξύ επιχειρηματικότητας, καινοτομίας και μάθησης».

Τέλος, ο Vice President & Managing Director της MSD στην Ελλάδα, κ. Karim Mikhail, αφού αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η MSD παγκοσμίως στη στήριξη της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, ειδικά για τη χώρα μας επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται στην Ελλάδα μία τέτοια πρωτοβουλία σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία ανοίγει το δρόμο για σημαντική ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την επιχειρηματικότητα. «Απώτερος στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία του πιο καινοτόμου προγράμματος στην ελληνική εκπαίδευση φέρνοντας σε επαφή την έρευνα με την επιχειρηματική δραστηριοποίηση», δήλωσε ο κ. Mikhail.


Σχετικά με το ΜΒΑ International

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα διεθνές πρόγραμμα ΜΒΑ, πιστοποιημένο από τον διεθνή οργανισμό ΑΜΒΑ (Association of MBAs). Στόχος του είναι να ενισχύσει την αγορά εργασίας με την παρουσία εξειδικευμένων στελεχών, που διαθέτουν σύγχρονες τεχνικές και δεξιότητες για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επιχειρησιακών στόχων στο σημερινό διεθνές, περίπλοκο, ανταγωνιστικό και ανεπτυγμένο τεχνολογικά περιβάλλον. Το Πρόγραμμα προσφέρεται εξολοκλήρου στα Αγγλικά και προσελκύει φοιτητές από περισσότερες από 30 χώρες και διδακτικό προσωπικού από 3 ηπείρους. Επί σειρά ετών καταλαμβάνει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς κατατάξεις.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.imba.aueb.gr).

Σχετικά με την MSD

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2010 απασχολώντας σήμερα περισσότερους από 230 υπαλλήλους. Αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού Ομίλου Merck & Co, με έδρα το New Jersey που απασχολεί 86.000 εργαζομένους σε 140 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία λειτουργεί με την ονομασία Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και με την ονομασία MSD στην Ευρώπη.

Η MSD (Merck Sharp & Dohme) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρία παγκοσμίως. Στόχος της, να εκπληρώσει τη βασική της αποστολή: να είναι ο κόσμος καλά. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.msd.gr.

Λίγα λόγια για τους Industry Disruptors – Game Changers

Οι Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC), αποτελούν μια πρωτοβουλία που στόχο έχει τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος που ενισχύει και προάγει την καινοτομική επιχειρηματικότηταστην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, εστιάζοντας στη νεοφυή επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια.

Δίνεται έμφαση σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέα, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδιαίτερα οι καθαρές μορφές ενέργειας, η δημιουργική οικονομία και η υγεία, ενώ ως οριζόντια προτεραιότητα έχει τεθεί η καινοτομία και οι τεχνολογίες επικοινωνίας και πληροφορικής (ICT). Mέσω στρατηγικών συνεργασιών με αναγνωρισμένους φορείς στήριξης της επιχειρηματικότητας του εξωτερικού, oι ID-GC προσφέρουν τη δυνατότητα σε νέους επιχειρηματίες να ωριμάσουν την ιδέα τους μέσα από δικτύωση, διαγωνισμούς, εκπαίδευση, χρηματοδότηση, mentorship και στρατηγικές επικοινωνίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες μίας start-up επιχείρησης.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δρ Εμμανουήλ Αλεξανδράκης,

Τηλ. 210 98 97 312