Φθινοπωρινά ξεκινήματα: Εστίασε στην κοινωνικότητα!

    Από: Startup Team

Πηγή: edujob.gr

Η κοινωνική ζωή είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα ζωής, την ευεξία και τη γενικότερη υγεία του καθενός. Οι ερωτήσεις «Έχεις πολλούς φίλους;», «Κοινωνικοποιείσαι τακτικά;», «Σε πόσες κοινωνικές ομάδες ανήκεις;», «Πόσο ευρύ είναι το φάσμα των ενδιαφερόντων που καλύπτουν;», «Πόσο σημαντικές είναι για εσένα;» θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι του τακτικού ελέγχου υγείας από το γενικό ιατρό, παράλληλα με τις ερωτήσεις σχετικά με το κάπνισμα, την άσκηση και τη διατροφή.

Όσο παράδοξο και να φαίνεται σε πρώτο επίπεδο, έχει βρεθεί σε μεγάλο αριθμό ερευνών ότιη συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα και ομάδες είναι ένας από τους σημαντικότερους προβλεπτικούς δείκτες της καλής υγείας. Οι κοινωνικά απομονωμένοι ασθενείς είναι πολύ πιο πιθανό να υποτροπιάσουν, για παράδειγμα ασθενείς μετά από καρδιακό επεισόδιο, ακόμη και σε ποσοστό 60%. Ακόμη, έχει βρεθεί ότι οι πιο κοινωνικά απομονωμένοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν, έστω κι αν οι πιο κοινωνικοί εκτίθενται σε περισσότερους ιούς και μικρόβια.

O Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας των νέων ξεκινημάτων. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι το φθινόπωρο είναι η μεταβατική περίοδος μεταξύ της κατάστασης της καθημερινότητας που χαρακτήριζε τον προηγούμενο χειμώνα και της περιόδου που ξεκινά. Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ενδέχεται να σηματοδοτεί τη μετάβαση από το ένα ακαδημαϊκό επίπεδο στο επόμενο, για παράδειγμα από το μαθητικό στο φοιτητικό, ή από το προπτυχιακό στο μεταπτυχιακό. Ακόμη και στην αγορά εργασίας παρατηρείται μεγαλύτερη κινητικότητα.

Τα νέα ξεκινήματα μπορεί να σημαίνουν αλλαγές και σε κοινωνικό επίπεδο, για παράδειγμα όταν αλλάζουν τα πλαίσια στα οποία συμμετέχουμε, ο τόπος διαμονής. Επίσης, οι ευκαιρίες που υπάρχουν για νέα ξεκινήματα σε πολλούς τομείς της κοινωνικής μας ζωής ίσως δώσουν την ευκαιρία σε κάποιον, ο οποίος το επιθυμεί, να κάνει αλλαγές στη ζωή του και να εμπλακεί σε νέα κοινωνικά πλαίσια και ομάδες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ