Τα δέκα «δηλητήρια» των startups

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com

Στελέχη-αστέρες, ΜΒΑ, ακόμα και το HR management θα έπρεπε να… απαγορευτούν στις startups, όπως τονίζει στο blog του ο Eλληνοκύπριος επιχειρηματίας και ιδρυτής startups,Ξένιος Θρασυβούλου, χωρίς να μασάει τα λόγια του.

Ο 33χρονος Θρασυβούλου, ιδρυτής του Peopleperhour.com, μιας από τις πιο επιτυχημένες υπηρεσίες εύρεσης project για freelancers, ίδρυσε την εταιρεία του το 2007 λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Harvard Business School («ένα απλό networking event» το έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος). Μαζί με τον Σίμο Κιτήρη έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κοινότητα επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων με πάνω από 300.000 μέλη. Η εταιρεία τους έχει παρουσιαστεί σε διεθνή ΜΜΕ όπως CNN, BBC, Newsweek, Financial Times κ.α. όπου οι ιδρυτές προσκαλούνται ως ειδικοί σε θέματα αγοράς εργασίας και νέας επιχειρηματικότητας.

Ας δούμε, με δικά του λόγια, τα 10 δηλητήρια των startups.

1. Το PowerPoint
Αν δεν μπορείς να σταθείς όρθιος και να μεταδόσεις το μήνυμά σου μόνο με τη φωνή σου -άντε και μερικά σχέδια στον πίνακα- μάλλον δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς. Ακόμα και όταν έχεις ιδέα, μάλλον σου λείπει η αυτοπεποίθηση και η ακρίβεια στην έκφραση. Γιατί δεν πας να δουλέψεις στην ΙΒΜ;

2. Οι ψηφοφορίες
Οι startups δεν είναι δημοκρατίες. Είναι στυγνές «δικτατορίες» που ανδρώθηκαν στα χαρακώματα. Το να διοικείς μέσω συναίνεσης είναι σαν να προσπαθείς να μαζέψεις ψήφους υπέρ, ενώ όλοι είστε στο χαντάκι και ο εχθρός σάς έχει περικυκλώσει. Αν δεν υπάρχει ένας ισχυρός ηγέτης που μπορεί να πάρει και να επιβάλλει αποφάσεις είστε όλοι χαμένοι.

3. Τα μήτινγκ άνω των 60′
Και μία ώρα πολύ είναι. Αν στους ανθρώπους δεν φτάνει τόσος χρόνος για να μεταδώσουν το μήνυμα τους, τότε ας κάνουν αίτηση να πάνε στο show της Όπρα. Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο.

4. Οι HR managers
Σας παρακαλώ, ας είμαστε ρεαλιστές. Το τελευταίο άτομο που είχα σε αυτή τη θέση ήταν μια κυρία που μιλούσε σαν δυσκοίλια «κότα» και που διαμαρτυρήθηκε όταν της ζήτησα να βοηθήσει στη μετακόμιση (μαζί με όλους) λέγοντας πως αυτό δεν αποτελεί μέρος των καθηκόντων της. Την απάλλαξα λοιπόν και από τα υπόλοιπα.

5. Το TechCrunch
Εκτός αν θέλετε να υποστείτε την πλύση εγκεφάλου που λέει πως επιτυχία=χρηματοδότηση και αν γουστάρετε να αποθεώνετε ένα μάτσο ανόητους, που το επενδυτικό τους μανιφέστο στηρίζεται στο ποιος θα παράγει τη μεγαλύτερη φούσκα.

6. Προσλήψεις σταρ-στελεχών
Ναι, το έχω ξανακούσει. Οι Α players προσλαμβάνουν Α players, οι B players προσλαμβάνουν Β και C players μπλα μπλα μπλα… Είναι οι μπούρδες που σας λένε οι επενδυτές με σκοπό να μετατρέψουν τη δυναμική, επιχειρηματική και ανεξάρτητη κουλτούρα της startup σας που δουλεύει και παράγει -και που απογείωσε την ιδέα σας εξαρχής- σε έναν γραφειοκρατικό, πολυέξοδο, απίστευτα βαρετό οργανισμό γεμάτο ηλίθιους που λεν ανοησίες.

Θέλετε Α players; Προσλάβετε ανορθόδοξους τύπους με δυνατότητες που έχουν πολλά να αποδείξουν. Και στείλτε στον αγύριστο τους σούπερ σταρς. Θα δηλητηριάσουν την εταιρεία σας με τη χειρότερη μορφή αλαζονείας.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ