ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Από: Startup Team

Πηγή: social.developathens.gr

 

Λίγες μέρες πριν την εκδήλωση ‘Επιχειρώ Κοινωνικά’  της 26ης Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία για μια ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ), κ. Αλέξη Γαληνό. Φυσικά η προσοχή μας εστίασε στην πρωτοβουλία Επιχειρώ Κοινωνικά, στους στόχους της ΕΑΤΑ και του Δήμου Αθηναίων για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην πόλη και στο ποια θα είναι τα μελλοντικά βήματα του προγράμματος.

Κύριε Γαληνέ, ποιοι είναι οι στόχοι του Δήμου Αθηναίων σχετικά με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;

Οι στόχοι του Δήμου Αθηναίων απορρέουν από ένα γενικότερο σχέδιο που ακολουθείται για την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας. Ο Δήμος, θέλει να προωθήσει την κοινωνική καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα ως νέους τομείς δραστηριότητας γιατί προσφέρουν νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα. Γι’ αυτό και Δήμος, μέσω της ΕΑΤΑ, εκπόνησε ένα Στρατηγικό Σχέδιο για την Κοινωνική Καινοτομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα.

Συζητείται πλέον ανοικτά ότι τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν ν αντιμετωπιστούν από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις παραδοσιακές επιχειρήσεις. Εμείς θέλουμε να επαναπροσεγγίσουμε τη διαχείρισή τους με τη συμμετοχή φορέων και ανθρώπων, η δράση των οποίων παράγει κοινωνικό αντίκρισμα. Απευθυνόμαστε δηλαδή σε ΜΚΟ, επιχειρήσεις και απλούς πολίτες, και κυρίως τους νέους, και τους καλούμε να σκεφτούν νέους τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής μας και θα αμβλυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα της Αθήνας. Κεντρική ιδέα είναι αφενός να εισαχθεί η λογική της επιχειρηματικότητας και της βιωσιμότητας σε δραστηριότητες που αφορούν κοινωνικούς σκοπούς και –αφετέρου- να καταφέρει η πόλη να αξιοποιήσει δυνάμεις και ευαισθητοποιημένους πολίτες που παραμένουν ανενεργοί.

Πριν μερικούς μήνες το κράτος προχώρησε μια ρύθμιση για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, αναγνωρίζοντας νομοθετικά τις Κοιν.Σ.Eπ. Ο Δήμος Αθηναίων βλέπει την κοινωνική επιχειρηματικότητα κάπως ευρύτερα;

Σαφώς. Το σκεπτικό του Δήμου είναι ότι η νομική προσωπικότητα του φορέα ή της ομάδας ανθρώπων που ενδιαφέρονται για μια κοινωνική επιχείρηση δεν παίζει κάποιο σημαντικό ρόλο. Δεν έχουμε κάτι εναντίον των Κοιν.Σ.Επ., απλά δεν πιστεύουμε ότι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα ενασχόλησης με την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Οποιοδήποτε μόρφωμα επιθυμεί να προσφέρει προϊόντα η υπηρεσίες που αποσκοπούν σε κοινωνικό μέρισμα είναι ελεύθερο να το πράξει. Τι νομικό πρόσωπο θα έχει μας είναι παντελώς αδιάφορο. Είναι σημαντικό οι επίδοξοι κοινωνικοί επιχειρηματίες να ξεκινήσουν από μια ιδέα, που έχει τις προοπτικές να είναι βιώσιμη, ανεξαρτήτως από κρατικές επιχορηγήσεις. Από την άλλη, όταν και εφόσον ενεργοποιηθούν από το κράτος οι ενισχύσεις που έχουν κατά καιρούς συζητηθεί, φυσικά θα ενημερώνουμε τους ενδιαφερόμενους αν κάποια συγκεκριμένη νομική μορφή του εξασφαλίζει προβάδισμα σε πιθανές επιχορηγήσεις ή άλλα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, πιστεύω ότι η ιδέα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο για οποιονδήποτε ένα δυνάμει χρηματοδότη, είτε αυτός είναι κρατικός φορέας είτε ιδιωτικός.

Τι μπορεί να περιμένει ακριβώς από το Δήμο Αθηναίων ένας νέος άνθρωπος που ενδιαφέρεται να στήσει μια κοινωνική επιχείρηση;

Μπορεί να περιμένει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υποστήριξης. Κατά βάση υπηρεσίες συμβουλευτικής, πχ. για το πώς μπορεί να ωριμάσει μια ιδέα που έχει. Έπειτα, υπηρεσίες βελτίωσης δεξιοτήτων σε πρακτικά ζητήματα όπως το μάρκετινγκ, η εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου, η παροχή γνώσης για καλές πρακτικές από παρεμφερείς κοινωνικές επιχειρήσεις κοκ. Τρίτον, υπηρεσίες δικτύωσης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Και βέβαια, καθώς η κοινωνική επιχειρηματικότητα διανύει ακόμη τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα, μια κατ’ αρχήν ενημέρωση και εξοικείωση με την ακριβή έννοια και το αντικείμενό της.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ