Αυτοκίνητα με οδηγό τη…Google

    Από: Startup Team
Πηγή: fortunegreece.com

 

Πώς ο τεχνολογικός κολοσσός βάζει την αυτοκινητοβιομηχανία σε ρυθμούς Silicon Valley.

Το πρόγραμμα της Google για αυτοκίνητα που οδηγούνται μόνα τους δεν είναι καινούριο. Η τεχνολογία δοκιμάζεται σε οχήματα εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, τρεις αμερικανικές πολιτείες (Νεβάδα, Φλόριντα και Καλιφόρνια) έχουν δώσει άδεια κυκλοφορίας για δοκιμές στους δημόσιους δρόμους και βίντεο σαν αυτό(στο τέλος του άρθρου) έχουν κυκλοφορήσει ευρέως.

Στο πότε ακριβώς θα αποκτήσουμε και εμείς ένα αυτοκίνητο που δεν θα χρειάζεται σχεδόν καθόλου input, οι απόψεις διίστανται. Ο ιδρυτής της Google, Σεργκέι Μπριν, έχει δηλώσει πως αυτό θα είναι πραγματικότητα το 2017, ενώ εκπρόσωποι εταιρειών, όπως της General Motors, μιλούν για δεκαετίες. Με δεδομένη τη βραδύτητα με την οποία ενσωματώνει η αυτοκινητοβιομηχανία τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, αν έπρεπε να στοιχηματίσουμε θα βάζαμε τα λεφτά μας στον Μπριν. Είναι ο μόνος που μπορεί να τις αναγκάσει να κάνουν το άλμα που δεν θα έκαναν ποτέ μόνες τους.

Προσπάθειες για «αυτόνομα» αυτοκίνητα κάνουν επίσης η Nissan και η Audi,ενώ η BMW δοκιμάζει ήδη στη Νεβάδα τη δική της εκδοχή με τη βοήθεια της Bosch, αλλά η φύση της όλης προσπάθειας δεν έχει να κάνει με πιστόνια και κυλίνδρους, αλλά με software, αισθητήρες και αλγόριθμους. Συνεπώς, εδώ η Google έχει το προβάδισμα και καλώς έχει πάρει όλη τη δημοσιότητα παρά το ότι δεν είναι η μόνη που προσπαθεί. Και όταν λέει 2017 καλά θα κάνουμε να την πιστέψουμε.

Οι πληροφορίες λένε πως η Google βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με κατασκευαστές για την ενσωμάτωση της σχετικής τεχνολογίας στα αυτοκίνητά τους. Παρά τη συντηρητική φύση τους (το βασικό concept του αυτοκινήτου είναι απαράλλακτο εδώ και 100 χρόνια) οι βιομηχανίες θα αναγκαστούν να συρθούν με ρυθμούς Silicon Valley στη νέα εποχή, όταν πεισθούν ότι το κέρδος είναι εξασφαλισμένο και ότι οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να δεχτούν να τους πηγαίνει ένας ηλεκτρονικός σωφέρ με μάτια παντού και αισθητήρες που «βλέπουν» σε 360 μοίρες, έτοιμος να προβλέψει τα πάντα και να αντιδράσει σε περίπτωση ανάγκης με ταχύτητα που κανείς άνθρωπος δεν θα μπορούσε.

Ποιο είναι το κέρδος της Google από όλο αυτό;

Αυτοκίνητα με οδηγό τη…Google

Το προφανές είναι ότι η τεχνολογία που αναπτύσσει και τα δεδομένα που συγκεντρώνει από τις δοκιμές αποτελούν μοναδικό θησαυρό που θα πουληθεί πολύ ακριβά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το δεύτερο, όπως πολλοί σχολιάζουν στο Internet, είναι ότι ο οδηγός-επιβάτης θα έχει την ευκαιρία να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Google (Gmail, Drive, Maps κ.λπ.) την ώρα της μετακίνησής του. Και επειδή η Google κερδίζει χρήματα «νοικιάζοντας» τα μάτια μας στους πελάτες, όση περισσότερη ώρα περνάμε στις σελίδες τόσο το καλύτερο για εκείνη.

Πίσω στην τεχνολογία του driveless car, είναι σημαντικό να σκεφτούμε πως πρόκειται για πλήρη υπολογιστικά συστήματα που τυχαίνει να κινούνται πάνω σε ρόδες. Στην αεροπορική βιομηχανία η τεχνολογία υπάρχει εδώ και δεκαετίες, τα σημερινά επιβατηγά αεροσκάφη μπορούν να εκτελέσουν το δρομολόγιό τους από την απογείωση μέχρι τη στάθμευση στον προορισμό με πλήρη αυτοματισμό, με κάθε καιρό και χωρίς τον πραγματικό κίνδυνο. Για να επιτευχθεί αυτό και στα αυτοκίνητα θα πρέπει να εγκατασταθούν -εκτός από τους αισθητήρες κίνησης- και συστήματα επικοινωνίας. Τα οχήματα θα «μιλούν» μεταξύ τους, θα ανταλλάσσουν στοιχεία για την κίνηση ή θα σχηματίζουν «τρενάκια» κινούμενα με σταθερή ταχύτητα σε σταθερή απόσταση μεταξύ τους. Η τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας υπάρχει, μένει να συμφωνηθεί το πρότυπο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ