Email Marketing: Έξι απλοί τρόποι για να μειώσετε τα Spam Complaints

    Από: Startup Team

Πηγή: emea.gr, της Σοφίας ΑΝΑΔΙΩΤΟΥ

Ένα από τα πρώτα μελήματα κάθε marketeer, που έχει στην υπευθυνότητά του την email marketing στρατηγική της εταιρείας του, είναι να εξασφαλίσει ότι οι χρήστες που λαμβάνουν emailnewsletter από εκείνον είναιικανοποιημένοι από το περιεχόμενο, και δεν έχουν λόγο να διαμαρτυρηθούν ότι τα emails που λαμβάνουν είναιspam, επιλέγοντας το “report as spam”.

Τα spam complaints μειώνουν την αποτελεσματικότητα του μηχανισμούαποστολής των email Newsletter, με αποτέλεσμα την επόμενη φορά που θα προσπαθήσει να στείλει emails στο inbox των χρηστών του, να διαπιστώσει ότι οδηγήθηκαν στο spam folder, και δε διαβάστηκαν ποτέ.

Τα επακόλουθα είναι γνωστά για τους περισσότερους που ασχολούνται με το email marketing: χαμηλό server reputation, χαμηλά ποσοστά emails που παραδίδονται σωστά, χαμηλά ποσοστά σε opens και clicks στα emails που αποστέλλονται, χαμηλή επισκεψιμότητα στο site του, χαμηλές πωλήσεις. Εδώ θα βρείτε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσουν οι marketeers να μειώσουν τα spam reports που λαμβάνουν από τις αποστολές των email newsletters τους.

1. Αποκαλύψτε τις προθέσεις σας, κατά τη διαδικασία εγγραφής

Βεβαιωθείτε ότι οι χρήστες που γράφονται στη φόρμα του site σας ενημερώνονται ακριβώς κατά τη διαδικασία εγγραφής για το τι να περιμένουν από τα email newsletters σας. Μπορείτε να περιγράφετε ξεκάθαρα τοπεριεχόμενο του newsletter σας, μπορείτε μάλιστα να έχετε κι ένα δείγμα του τελευταίου σας newsletter ώστε να βλέπουν το περιεχόμενό του.

Ενημερώστε τους επίσης πόσο συχνά πρόκειται να το λαμβάνουν, και αποκαλύψτε τους τι θα κερδίσουν με το να γραφτούν στο newsletter σας.  Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι δε θα έχουν εκπλήξεις από εσάς, και όλοι θα είναι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Καλό είναι όμως να είστε συνεπείς. Η συνέπεια αυξάνει την εμπιστοσύνη απέναντι στο brand σας, και μειώνει τις πιθανότητες να δηλώσουν κάποιοι χρήστες ότι τους παρενοχλείτε με spam. Μπορεί να έχετε λιγότερους χρήστες που θα γράφονται στο newsletter σας, αλλά αυτοί που γράφονται, ξέρουν τι κάνουν.

2. Μην το παρακάνετε με τη συχνότητα των newsletters

Η συχνότητα αποστολής έχει μεγάλη επιρροή στην αντίληψη του πόσο “spammy” μπορεί να είναι το newsletter σας. Αν οι αποδέκτες σας βλέπουν τα emails σας στο inbox τους πολύ συχνά, αυξάνετε τις πιθανότητες ναδιαμαρτυρηθούν. Μπορεί η συχνή αποστολή να εξασφαλίζει κάποια εισροή χρημάτων στην επιχείρησή σας, σύντομα όμως θα καταλήξετε με υψηλά ποσοστάδιαγραφών και διαμαρτυριών. Πρέπει επομένως να βρείτε τη χρυσή τομήανάμεσα στο έσοδο που θα φέρει μια επιπλέον αποστολή email newsletter, και στο πραγματικό κόστος από τις διαγραφές και τα complaints ακόμα και από τους πιο ενεργούς σας χρήστες

3. Προσωποποιήστε τα newsletters σας

Όσο περισσότερες πληροφορίες έχετε για τους χρήστες σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να προσωποποιήσετε τις αποστολές σας και να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους.  Η προσωποποίηση του email newsletter αυξάνει τηνανταπόκριση των χρηστών και μειώνει τις πιθανότητες να θεωρήσουν το email σας ως spam, καθώς τους υπενθυμίζει ότι όντως έχουν γραφτεί στο newsletter σας. Με τη βοήθεια μιας υπηρεσίας email marketing, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο newsletter σας το όνομα του αποδέκτη, τη διεύθυνσή του και όποια άλλη προσωπική πληροφορία έχετε λάβει κατά τη διαδικασία εγγραφής, ώστε να καταλάβει ο αποδέκτης ότι τοemail σας έχει σταλεί μόνο για εκείνον.

4. Στοχεύστε το κοινό σας

Οι αποδέκτες σας δεν είναι όλοι ίδιοι. Στείλτε στοχευμένες προσφορές σε συγκεκριμένα groups αποδεκτών ανάλογα με τα στοιχεία που σας έχουν διαθέσει (φύλλο, ηλικία, πόλη διαμονής) και ανάλογα με την προηγούμενη συμπεριφορά τους στα newsletters σας. Μπορείτε να εντοπίσετε αποδέκτες που έχουν πατήσει σε συγκεκριμένα links του newsletter σας στο παρελθόν, οπότε γνωρίζετε ότι ενδιαφέρονται για κάποια συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες σας, και συνδυάστε τις πληροφορίες αυτές με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να στοχεύσετε καλύτερα το κοινό σας. Οι πιθανότητες για καλύτερο open rate και περισσότερα clicks αυξάνουν.

5. Μελετήστε αυτούς που διαμαρτύρονται για spam

Προσπαθήστε να μελετήσετε αυτούς που διαμαρτύρονται ότι τους αποστείλατεspam, σύμφωνα με διάφορες παραμέτρους όπως την πηγή της εγγραφής τους, το χρόνο που έχουν μείνει ενεργοί στη λίστα σας, το life-time-value τους κατά τη διάρκεια που βρίσκονταν στη λίστα αποδεκτών, τι διάβαζαν περισσότερο ή αν πατούσαν σε links, τι είχαν λάβει τη στιγμή που πάτησαν το “report as spam” ή άλλα δημογραφικά στοιχεία που σας έχουν διαθέσει.

Ίσως εντοπίσετε κάποια κοινά χαρακτηριστικά, είτε σε αυτά που έχουν να κάνουν με εσάς, είτε όχι. Καλό είναι μάλιστα να κάνετε το ίδιο και για όσουςδιαγράφονται από το newsletter σας. Και ίσως να είναι από τις πιο σοβαρές έρευνες που μπορείτε να κάνετε στη λίστα αποδεκτών σας, ώστε να αποφύγετε λάθη στο μέλλον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ