Είμαστε ό,τι πιστεύουμε;

    Από: Startup Team

Πηγή: edujob.gr

Oι πεποιθήσεις είναι η πίστη που έχουμε σχετικά με κάτι. Αποτελούν τα ακράδαντα πιστεύω μας. Είναι η εσωτερική διαβεβαίωση ότι αυτό που βλέπουμε, κάνουμε, αισθανόμαστε, ή αντιμετωπίζουμε είναι αληθινό, υπαρκτό και ουσιώδες. Είναι μια βαθιά αίσθηση ότι είμαστε ή δεν είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι. Μια πεποίθηση, για παράδειγμα, είναι το ότι κανείς δεν νοιάζεται για εμάς. Οι βασικές μας πεποιθήσεις διαμορφώνονται στην παιδική ηλικία μας και οι επιδράσεις των γονιών και των δασκάλων μας έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην διαμόρφωση τους.

Οι λόγοι για τη διαμόρφωση των πεποιθήσεων κατά την παιδική μας ηλικία ποικίλλουν. Για παράδειγμα, ίσως οι γονείς και το κοινωνικό μας περιβάλλον έδινε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό που μας έλειπε από αυτό που είχαμε, οπότε μας δημιουργήθηκε η ασυνείδητη πεποίθηση ότι κάτι μας λείπει, ή μας επέκριναν και μας συνέκριναν και μας έβαζαν ταμπέλες καταδικαστικές, του τύπου «είσαι ανεύθυνος». Οι ταμπέλες αυτές ρίζωσαν στο υποσυνείδητό μας και συνέβαλλαν με καταστροφικό τρόπο στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και στο πόσο έχουμε αναπτύξει αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση.

Όλοι έχουμε διαμορφώσει ασυνείδητα τον χαρακτήρα μας σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και προσδοκίες των άλλων και κυρίως των γονιών μας. Η χειρότερη πεποίθηση που δημιουργείται κατά την παιδική ηλικία είναι αυτή της απόρριψης ή της αποτυχίας. Πιστεύουμε, δηλαδή, ότι δεν θα καταφέρουμε να κάνουμε κάτι που θέλουμε γιατί δεν είμαστε σε θέση να το πετύχουμε. Από τις πεποιθήσεις προέρχονται και οι ικανότητες. Αν κάποιος πιστεύει ότι είναι νικητής θα αποκτήσει την πεποίθηση ότι μπορεί να νικήσει και θα αναπτύξει τις κατάλληλες ικανότητες. Αν έχει την πεποίθηση ότι όλοι γύρω του είναι απατεώνες, καθώς και ότι για να επιβιώσει θα πρέπει να είναι καλός στην απάτη, θα αναπτύξει ανάλογες ικανότητες. Αν έχει την πεποίθηση ότι είναι καλό να νοιάζεται και να βοηθάει τους άλλους, τότε θα αναπτύξει την ικανότητα να τους συναισθάνεται. Όσο πιο ισχυρές είναι οι πεποιθήσεις, τόσο πιο ανεπτυγμένες είναι οι ικανότητές μας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ