Λογότυπα πολλών… καρατίων

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com, του Κωστή Χριστοδούλου

Η Interbrand ανακοίνωσε τα Best Global Brands για το 2013 με την Coca Cola να χάνει την πρώτη θέση μετά από 13 χρόνια από την Apple. Η άνοδος του τεχνολογικού τομέα σε επίπεδο λογοτύπων αποτυπώνεται και από το γεγονός, ότι φέτος, εκτός της Apple, στη δεύτερη θέση της λίστας Interbrand «αναρριχήθηκε» η Google, με το λογότυπό της να αποτιμάται στα 93,3 δισ. δολάρια.

Παίρνοντας υπόψη τον τομέα δραστηριοποίησης, την «παγκοσμιότητα» ενός προϊόντος, την σχέση με τον ανταγωνισμό, την αναγνωρισιμότητα και τα οικονομικά στοιχεία η Interbrand έχει δημιουργήσει από το 2.000 ένα μοναδικό δείκτη αξιών με τα 100 πιο ισχυρά σήματα του πλανήτη. Η βάση δεδομένων της Interbrand αξιολογεί συνδυαστικά τις οικονομικές επιδόσεις των εταιρειών με τον αντίκτυπο που έχουν τα λογότυπά τους στο καταναλωτικό κοινό.

Η κατάταξη αυτή του Interbrand αντανακλά επίσης την πτώση παλιών σημαντικών εταιρειών. Αυτό συνέβη με την καναδική BlackBerry, η οποία χάθηκε από τον κατάλογο των πρώτων 100, ενώ βρισκόταν ακόμη στην 54η θέση το 2011.

Το ίδιο ισχύει για την φινλανδική Nokia, η οποία σημείωσε την μεγαλύτερη πτώση της στην κατάταξη αυτή μεταξύ του 2011 και του 2013, πέφτοντας από την 13η στην 57η θέση.

Την μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε την ίδια ώρα ο ιστότοπος Facebook, ο οποίος ανέβηκε στην 52η θέση, με αύξηση 43% της αξίας του στα 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια.

Apple: $98,3 δισ.

Λογότυπα πολλών… καρατίων

Ποιος να το έλεγε ότι ένα «δαγκωμένο μήλο» θα είχε αξία σήμερα 98,3 δισ. δολαρίων. Και όμως το δημιούργημα του Στιβ Τζομπς κατάφερε να γκρεμίσει μετά από 13 χρόνια την Coca Cola από την πρώτη θέση, αυξάνοντας την αξία του κατά 28% σε σχέση με το 2012. Αξίζει να σημειωθεί πως ηApple βρισκόταν στην 8η θέση της κατάταξης αυτής το 2011, ενώ η Google, που ακολουθεί στην 4η.

Google: $93,2 δισ

Λογότυπα πολλών… καρατίων

Ξεκίνησε ως ένα ακόμη «ψαχτήρι» στο ίντερνετ και έχει καταφέρει να μετατραπεί ως απαραίτητο εργαλείο της ψηφιακής ζωής μας, είτε για να διαβάσεις τα email σου (gmail) είτε για να δεις πως θα πας σε ένα ραντεβού.

Σε σχέση με πέρυσι, που βρίσκονταν την τέταρτη θέση, η αξία του αυξήθηκε κατά 34% φθάνοντας τα 93,2 δισ. δολάρια.

Coca Cola: $79,2 δισ

Λογότυπα πολλών… καρατίων

Μέχρι τώρα κατείχε δύο τίτλους, αυτό του πιο αναγνωρίσιμου σήματος και αυτού με την μεγαλύτερη αξία. Η τεχνολογική έξαρση οδήγησε το ένα από τα δύο σήματα από τον ευρύτερο χώρο των τροφίμων της δεκάδας, δύο θέσεις χαμηλότερα παρόλο που αύξησε κατά 2% την αξία της σε σχέση με το 2012 φθάνοντας τα 79,2 δισ. δολάρια.

ΙΒΜ: $78,8 δισ

Λογότυπα πολλών… καρατίων

Με 6.478 πατέντες το 2012 και με 144 νέα γραφεία την ίδια χρονιά στις αναδυόμενες αγορές η IBM μπορεί να μην κερδίζει, αλλά σίγουρα δεν χάνει με τίποτα από την αίγλη και την δυναμική του παρελθόντος.

Σε σχέση με το 2012 βρέθηκε μία θέση χαμηλότερα, όμως η αξία του σήματος της αυξήθηκε κατά 4% στα 78,8 δισ. δολάρια.

Microsoft: $59,5 δισ.

Λογότυπα πολλών… καρατίων

Μπορεί τα Windows 8 να μην έτυχαν της θερμής υποδοχής που ανέμενε η διοίκηση τηςMicrosoft, όμως η ανακοίνωση της εξαγοράς του τομέα παραγωγής κινητών της Nokia, καθώς και η εσωτερική αναδιοργάνωση, έδωσε νέα πνοή στην εταιρεία η οποία παραμένει σταθερά στην 5η θέση βλέποντας όμως την αξία της να βελτιώνεται κατά 3% στα 59,5 δισ. δολάρια.

General Electric: $46,9 δισ.

Λογότυπα πολλών… καρατίων

H παραδοσιακή βιομηχανία που πλέον φλερτάρει έντονα με την τεχνολογία πραγματοποιώντας επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. δολάρια προς την κατεύθυνση αυτή είδε τα κέρδη της από τον βιομηχανικό τομέα να αυξάνονται κατά 10% την τελευταία οικονομική χρονιά.

Σταθερή στην έκτη θέση είδε και την αξία της να βελτιώνεται κατά 7% και να διαμορφώνεται σε 46,9 δισ. δολ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ