Job sites & e-recruiting: Αναζητώντας τον ιδανικό υποψήφιο

    Από: Startup Team

Πηγή: www.hrpro.gr

Η εύρεση του κατάλληλου εργαζόμενου στην κατάλληλη θέση αποτελεί πρωταρχικό ζητούμενο των οργανισμών. Στην εκπλήρωση του σκοπού αυτού τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο: την τεχνολογία που πηγάζει από το διαδίκτυο.

Τα job sites αλλά και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης τάσσονται στο πλευρό των εταιρειών που αναζητούν εργαζόμενους για τη στελέχωση των οργανισμών. Τα επίπεδα διείσδυσης του διαδικτύου σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα που αυτό το μέσο προσφέρει το έχουν καταστήσει αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας στρατολόγησης. Η δημοσίευση αγγελιών στην ιστοσελίδα της εταιρείας, σε κάποιο site που προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες αλλά και σε δίκτυα όπως το LinkedIn, το facebook και το twitter περιλαμβάνουν πολλαπλά οφέλη τόσο για τους οργανισμούς όσο και για αυτούς που αναζητούν εργασία.

Job sites

«Η δημοσίευση αγγελιών μέσω ενός job site παρέχει στις εταιρείες τη δυνατότητα να φτάσουν άμεσα σε ένα μεγάλο κοινό που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία και έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί και να διαχειριστεί τη σύγχρονη ηλεκτρονική πραγματικότητα. Οι υποψήφιοι χωρίς κανένα κόστος ενημερώνονται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση για τις νέες θέσεις εργασίας, μέσα από τις υπηρεσίες job alert και την προβολή των αγγελιών στην κεντρική σελίδα του job site (επιλεγμένες αγγελίες ή/και εργοδότες)», υποστηρίζει η Έλενα Σαραντίδη, Υπεύθυνη Πωλήσεων Διαδικτυακών Υπηρεσιών, justjobs.gr, τμήμα People Services της KPMG.

Η ίδια συνεχίζει: «Η ανάρτηση μιας αγγελίας σε συνδυασμό με το λογότυπο της εταιρείας και τις υπηρεσίες employer branding συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση του προφίλ της εταιρείας προς τους μελλοντικούς εργαζομένους. Παράλληλα, παρέχουν προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπηρεσίες ενημέρωσης για τρέχοντα εργασιακά θέματα, πληροφορίες σε θέματα αμοιβών και παροχών και άλλα». Στα οφέλη της δημοσίευσης σε job sites συγκαταλέγονται τα εξής:

  • Μείωση χρόνου προσλήψεων
    Το e-recruiting επιτρέπει την άμεση αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο και 24×7. Οι εργοδότες μπορούν να δημοσιεύσουν μια αγγελία, μέσα σε μερικά λεπτά χωρίς περιορισμούς στην έκτασή της και να αρχίσουν να λαμβάνουν απαντήσεις και βιογραφικά αμέσως. Συνήθως οι αγγελίες παραμένουν ενεργές για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και οι εταιρείες δέχονται συνέχεια βιογραφικά καθώς οι χρήστες αναζητούν εργασία μέσω job-site. Αυτό είναι σαφώς πιο άμεσο σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, όπου μια καταχώριση σε εφημερίδα ενδέχεται να δημοσιευτεί μόνο μια ημέρα. Τυπικά το e-recruitment είναι κατά μέσο όρο 70% πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές μεθόδους πρόσληψης και η διαδικασία της πρόσληψης επιταχύνεται σε όλα τα στάδια: από τη δημοσίευσή της μέχρι τη λήψη βιογραφικών και το φιλτράρισμά τους.
  • Μείωση του κόστους πρόσληψης
    Το κόστος για τη δημοσίευση θέσεων εργασίας και αναζήτηση υποψηφίων μέσω job sites μπορεί να είναι έως και 90% χαμηλότερο από το κόστος αναζήτησης με τη συνδρομή σχετικών εταιρειών ή δημοσίευση μιας αγγελίας στον Τύπο.
  • Εμβέλεια για τους οργανισμούς
    Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες συνήθως περιορίζονται γεωγραφικά, ανάλογα με τον κλάδο δράσης ή και από άλλες παραμέτρους, οι σχετικές σελίδες έχουν συνήθως τρέχουσα και μια ενεργή βάση δεδομένων για ταλέντα, που καλύπτουν όλα τα ιεραρχικά επίπεδα, τους κλάδους και τις γεωγραφικές περιοχές. Τα job sites επενδύουν μεγάλα ποσά ώστε αυτές οι βάσεις να είναι ενημερωμένες, υψηλής ποιότητας, να ανταποκρίνονται στα στάνταρτ της αγοράς και να περιλαμβάνουν υποψηφίους χωρίς διακρίσεις. Επίσης, τα αρμόδια στελέχη κινούνται με τέτοια στρατηγική ώστε οι υποψήφιοι που αναζητούν εργασία να ξεκινούν την αναζήτηση από τη συγκεκριμένη σελίδα.
  • Εμβέλεια για τους υποψηφίους
    Οι υποψήφιοι μπορεί να επωφεληθούν πάρα πολύ από το ευρύτατο πεδίο δράσης που προσφέρουν τα job sites . Έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας σε περιοχές του πλανήτη που θα ήταν δύσκολο να ενημερωθούν με άλλον τρόπο και φυσικά να στείλουν άμεσα το βιογραφικό τους. Με αυτήν τη διαδικασία μπορεί να επικοινωνήσουν μαζί τους εργοδότες για θέσεις εργασίας που μπορεί να μην έχουν καν ανακοινωθεί και διαφημιστεί.
  • Φιλτράρισμα
    Δεν είναι λίγα τα job sites που προσφέρουν στους πελάτες τους τις τελευταίες τεχνολογίες και τα κριτήρια φιλτραρίσματος που τους βοηθούν να βρουν πιθανούς υποψηφίους με τον πλέον εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο.
  • Branding
    Οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις καταχωρίσεις για να προβάλουν το εμπορικό τους σήμα και να προάγουν την εταιρεία σε αξιόλογους υποψηφίους. Με την ανάγκη για κορυφαία ταλέντα να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι υποψήφιοι μπορεί να είναι αρκετά επιλεκτικοί για το που θα εργαστούν και οι περιγραφές της εταιρείας που συνοδεύουν μια αγγελία σε ένα job site συχνά συμβάλλουν στην απόφαση για αποστολή ή όχι βιογραφικού.
  • Εξελιγμένα εργαλεία διαχείρισης
    Η όλη διαδικασία πρόσληψης τυγχάνει διαχείρισης από μια τοποθεσία που επιτρέπει στον εργοδότη να δημοσιεύει τις διαθέσιμες θέσεις, να λαμβάνει βιογραφικά, να τα ιεραρχεί, να επικοινωνεί με υποψήφιους ατομικά ή συλλογικά και να παρακολουθεί όλες τις δραστηριότητες στο πλαίσιο ενός ιδιωτικού και άκρως λειτουργικού χώρου. Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο της αίτησής τους σε κάθε στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης από το δικό τους λειτουργικό χώρο εργασίας. Αυτό προσφέρει μια βελτιωμένη εμπειρία χρήσης τόσο για τους οργανισμούς όσο και για τους υποψηφίους.
  • Εμπιστευτικότητα
    Οι εργοδότες αλλά και τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να επιλέξουν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα τους. Οι εργοδότες μπορούν να επιλέξουν να αναζητήσουν τις βάσεις δεδομένων, χωρίς να αποκαλύψουν τη θέση εργασίας, αν πρόκειται για μια «ευαίσθητη» θέση ή να δημοσιεύσουν μια αγγελία αλλά να διατηρήσουν παράλληλα το όνομα της εταιρείας μυστικό. Αλλά και οι υποψήφιοι μπορούν να στείλουν τα βιογραφικά τους σε απευθείας σύνδεση, διατηρώντας παράλληλα τα όνομά τους και το όνομα του παρόντος εργοδότη τους κρυφά.
  • Έλεγχος
    Ο εργοδότης έχει πλήρη έλεγχο της διαδικασίας πρόσληψης και αν δεν το επιθυμεί δεν χρειάζεται κάποιον «μεσάζοντα» να φιλτράρει, να αξιολογήσει ή να επιλέξει τους υποψηφίους. Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει στη διάθεσή του πολύτιμες πληροφορίες για την αγορά και τον ανταγωνισμό.
  • Βάση δεδομένων
    Οι εργοδότες μπορούν να κρατήσουν βιογραφικά ταλαντούχων υποψηφίων για μελλοντική χρήση.

«Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ εταιρειών που επιλέγουν τα job sites» αναφέρει η Ε. Σαραντίδη και συνεχίζει: «Ολοένα και περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές σελίδες για να αναρτήσουν τις αγγελίες τους, καθώς αντίστοιχα και ο αριθμός των υποψηφίων που τα χρησιμοποιεί αυξάνει. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάρτηση αγγελιών μέσω των job site, από εταιρείες οι οποίες μέχρι και πρόσφατα χρησιμοποιούσαν πιο παραδοσιακούς τρόπους αναζήτησης υποψήφιων όπως ο ιατρικός κλάδος, η ναυτιλία και η βαριά βιομηχανία.

Επίσης, όλο και πιο πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες συγκριτικής αξιολόγησης και διαχείρισης βιογραφικών που παρέχουν κάποια job site, με στόχο τη συλλογή βιογραφικών που πληρούν τις προϋποθέσεις της κάθε θέσης» καταλήγει.Η ίδια εξηγεί τα κριτήρια επιλογής του συνεργάτη που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι εργοδότες: «Πριν επιλέξει μια εταιρεία το κατάλληλο job site, θα πρέπει να “αναγνωρίσει ”το κοινό το οποίο θέλει να προσεγγίσει για να καλύψει τις ανάγκες της κάθε θέσης. Αντίστοιχα λοιπόν θα πρέπει να επιλέξει το job site που θα απευθύνεται “στοχευμένα” σε αυτό το συγκεκριμένο κοινό, με στόχο να προσελκύσει τα κατάλληλα βιογραφικά.

Η “δημοτικότητα” μιας ιστοσελίδας δεν είναι ίδια σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προσέχει κανείς, ποιο είναι δηλαδή το ειδικό κοινό που επισκέπτεται τις σελίδες. Η μεγάλη επισκεψιμότητα ενός job site χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο ως δείκτης ποιότητας της ιστοσελίδας, καθώς συχνά η πληθώρα αιτήσεων που δεν σχετίζονται με τις απαιτήσεις των θέσεων δυσχεραίνουν τη διαδικασία διαχείρισης των βιογραφικών».

Διαβάστε περισσότερα εδώ