Εσείς πόσο αντέχετε; Απλά μαθήματα ψυχικής ανθεκτικότητας (Μέρος Β)

    Από: Startup Team

Πηγή: edujob.gr

Στρατηγικές για την βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας

Η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας είναι ένα προσωπικό ταξίδι. Οι άνθρωποι δεν αντιδρούν όλοι το ίδιο στις τραυματικές εμπειρίες και στα αγχογόνα γεγονότα της ζωής. Μια προσέγγιση για την αύξηση της ανθεκτικότητας που λειτουργεί για ένα άτομο, θα μπορούσε να μην είναι αποτελεσματική για ένα άλλο. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι υπάρχουν τρόποι και πρακτικές που έχει φανεί να βοηθούν σημαντικά στην ενίσχυση της ικανότητας μας να διαχειριζόμαστε και τελικά να ξεπερνάμε τα εμπόδια που συναντάμε. Το κλειδί είναι να προσδιορίσετε τους τρόπους που μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς ως μέρος της προσωπικής σας στρατηγικής για την βελτίωση των ψυχικών αντοχών σας.

Εγώ και οι άλλοι

Επενδύστε στις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους. Αναπτύξτε δυνατές και ζεστές σχέσεις με αγαπημένα πρόσωπα και φίλους, αλλά επίσης δικτυωθείτε και σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που σας εκφράζουν. Η δυνατότητα να μοιραζόμαστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες μας μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα ανακουφιστική στις δύσκολες στιγμές.

Μην βλέπετε τις κρίσεις ως ανυπέρβλητα εμπόδια

Δεν μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός ότι θα προκύψουν δυσκολίες και προβλήματα, αλλά μπορείτε να αλλάξετε τρόπο με τον οποίο τα ερμηνεύετε και τα διαχειρίζεστε, αντιμετωπίζοντας τα με ψυχραιμία και ρεαλισμό και όχι σαν ανυπέρβλητα εμπόδια. Ανθεκτικότητα είναι να προχωράει κανείς, αποδεχόμενος τις δυσκολίες. Όταν εμφανίζονται οι αντιξοότητες, το άγχος ή το τραύμα, μπορεί να κυριευτούμε από θυμό, θλίψη και πόνο, αλλά είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να παραμείνουμε λειτουργικοί, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Αντιμετωπίζοντας την αλλαγή ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής

Συχνά, τα δεδομένα της ζωής μας ανατρέπονται λόγω διαφόρων γεγονότων. Είναι πιο βοηθητικό να εστιάσουμε στις καταστάσεις εκείνες τις οποίες μπορούμε να αλλάξουμε, παρά σε εκείνες για τις οποίες δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Εξετάστε την κατάσταση που σας αγχώνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και δείτε την υπό το πρίσμα μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ