McKinsey: Αισιόδοξα για την οικονομία τα στελέχη διεθνώς

    Από: Startup Team

Πηγή: www.reporter.gr, Πάνος Τσαγκαράκης

Μεγαλώνει η αισιοδοξία των στελεχών επιχειρήσεων διεθνώς για την παγκόσμια οικονομία, καθώς προεξοφλούν τη μελλοντική ανάπτυξη από τις ανεπτυγμένες αγορές. Ωστόσο, η γεωπολιτική αστάθεια είναι στην κορυφή της λίστας των κινδύνων για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Τα στελέχη διεθνώς είναι όλο και πιο θετικά για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα της McKinsey για τις οικονομικές συνθήκες, ενώ η πηγή της αισιοδοξίας τους έχει μετατοπιστεί από τις αναδυόμενες αγορές προς τον ανεπτυγμένο κόσμο. Για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε το ερώτημα πριν από 18 μήνες, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν αναμένουν από τις αναπτυσσόμενες αγορές να προωθήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά την επόμενη δεκαετία. Αντ ‘αυτού, περιμένουν βελτίωση από τις ανεπτυγμένες αγορές και ειδικότερα από την Ευρώπη.

Η αλλαγή του κλίματος είναι εμφανής και για τα στελέχη των ΗΠΑ, ενώ οι ερωτηθέντες που εργάζονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για τις τοπικές συνθήκες. Πριν από έξι μήνες, το 39% από αυτά τα στελέχη ελεγε ότι οι οικονομικές συνθήκες στις χώρες τους θα βελτιωθούν. Σήμερα, το 49% λένε ότι οι όροι έχουν πράγματι βελτιωθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντίθετα, μόνο το 26% των ερωτηθέντων στις αναδυόμενες οικονομίες υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες συνθήκες είναι καλύτερες τώρα, αν και πριν από έξι μήνες οι μισοί από αυτούς έλεγαν ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν.

Υψηλότερες ελπίδες για την παγκόσμια ανάπτυξη

Μπορεί να μειώθηκαν οι προσδοκίες των στελεχών για τις αναπτυσσόμενες αγορές σε σχέση με την επόμενη δεκαετία, ωστόσο, είναι όλο και πιο θετικοί για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές καθώς οι προσδοκίες τους για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης στρέφεται προς τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Το 49% που από εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία είναι καλύτερες τώρα από ό, τι πριν από έξι μήνες, αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό για πρώτη φορά σε 18 μήνες. Κάποιοι (48%) αναμένουν βελτίωση τους επόμενους έξι μήνες, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Όσοι προέρχονται από την Ευρωζώνη είναι πιο αισιόδοξοι: Το από αυτούς 59% υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες παγκόσμιες συνθήκες έχουν βελτιωθεί, σε σύγκριση με ένα ποσοστό 34% αντίστοιχα τον Ιούνιο, και το 63%  προβλέπουν ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν σε έξι μήνες. Δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από 49% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συνεπώς, οι προσδοκίες των στελεχών για την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρώπη είναι υψηλές.

Το ήμισυ του συνόλου των ερωτηθέντων περιμένουν βελτίωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, ενώ το ένα τρίτο του συνόλου έχει τις ίδιες προσδοκίες για το σύνολο του έτους. Οι ερωτηθέντες αναμένουν επίσης συνεχιζόμενη οικονομική βελτίωση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι προβλέπουν ισχυρότερη ανάπτυξη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους στις ΗΠΑ υπερτερούν αριθμητικά έναντι εκείνων που αναμένουν ένα πιο αδύναμο δεύτερο εξάμηνο. Ακόμα, το 59 % των στελεχών ανησυχούν ότι αν η Federal Reserve των ΗΠΑ μειώσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2014.