Τα 10 πιο υποσχόμενα επαγγέλματα της δεκαετίας

    Από: Startup Team

Πηγή: www.reporter.gr

Πώς μπορούμε να προσδιορίσουμε τις πλέον υποσχόμενες θέσεις εργασίας για την επόμενη δεκαετία; Απλά ακολουθώντας τις σαφείς τάσεις στην απασχόληση μια χώρας όπως οι ΗΠΑ. Π.χ. το γηράσκον ανθρώπινο δυναμικό οδηγεί σε μεγαλύτερη ανάγκη για φθηνά φάρμακα (αυτό το βλέπουμε και στη χώρα μας). Η αύξηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού σημαίνει περισσότερη δουλειά για τους συμβούλους με εμπειρία μάνατζμεντ. Η διαδικτυακή οικονομία σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για όσους ασχολούνται με το Web.

Παράλληλα, καθώς η  γενιά των baby boomers βαδίζει προς την συνταξιοδότηση, οι ταχύτερα αυξανόμενες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας αναπτύσσονται γύρω από αυτούς, που αποτελούν και την πλουσιότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη μερίδα του πληθυσμού.

Ιδού λοιπόν οι τάσεις για τα δέκα πιο υποσχόμενα επαγγέλματα στις ΗΠΑ για την επόμενη δεκαετία, κάποιες από τι οποίες θεωρώ ότι θα επηρεάσουν σύντομα και την Ευρώπη – και κατά συνέπεια και τη χώρα μας:

Προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι

Μπορεί να σκεφτείτε ότι στη σημερινή άσχημη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι Έλληνες μόνο οικονομικούς συμβούλους δεν χρειάζονται, έστω και μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, δεν θα συμφωνήσω με αυτή την άποψη, ιδιαίτερα όταν οι περισσότεροι δεν φημίζονται για τις γνώσεις τους στη σωστή οικονομική διαχείριση. Στις ΗΠΑ πάντως, οι προσωπικοί οικονομικοί σύμβουλοι παρουσιάζουν αύξηση κατά 30,1% με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 64.750 δολάρια, έχοντας τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στις περιοχές της Νέας Υόρκης και του Κονέκτικατ. Μέχρι το 2018, ο αριθμός των προσωπικών οικονομικών συμβούλων αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 60.000, αύξηση τη τάξης του 30% δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια, τριπλάσια από τον εθνικό μέσο όρο του ρυθμού αύξησης των θέσεων εργασίας που υπολογίζεται στο 10,1%.

Ειδικοί υγιεινής οδόντων

Με αύξηση του ρυθμού απασχόλησης της τάξης του+24.1%, για την τρέχουσα δεκαετία, οι ειδικοί υγιεινής οδόντων κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στο Μίτσιγκαν, το Αϊντάχο και τη Γιούτα. Η θέση αυτή έχει μέσες ετήσιες απολαβές περίπου 70.000 δολάρια χωρίς ο ειδικός να χρειάζεται να είναι απόφοιτος ιατρικής σχολής. Πολλά κολέγια διαθέτουν προγράμματα οδοντιατρικής υγιεινής, τα περισσότερα από τα οποία μπορεί κανείς να ολοκληρώσει σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την BLS, “Η ζήτηση για οδοντιατρικές υπηρεσίες θα αυξηθεί λόγω της αύξησης του πληθυσμού των ηλικιωμένων και της διατήρηση περισσότερων δοντιών, με αυξανόμενη έμφαση στην προληπτική οδοντιατρική φροντίδα.”

Πολιτικοί μηχανικοί

Ο ρυθμός απασχόλησης των μηχανικών γενικότερα είναι της τάξης του +24.1%  για την τρέχουσα δεκαετία. Οι θέσεις εργασίας των μηχανικών γενικά αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 10%, ο δε αριθμός των πολιτικών μηχανικών προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό δυόμισι φορές μεγαλύτερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό το είδος της μηχανικής που περιλαμβάνει την εποπτεία των μεταφορών και την ανάπτυξη των αστικών και βιομηχανικών υποδομών, είναι η πιο στενά συνδεδεμένη με την αύξηση του πληθυσμού. Με μέσο εισόδημα 77.650 δολάρια οι πολιτικοί μηχανικοί κατέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο στην Αλάσκα, την Ουάσιγκτον και το Κολοράντο.

Αναλυτές έρευνας αγοράς

Η αύξηση της απασχόλησης μέχρι στιγμής για τους αναλυτές ερευνών είναι της τάξης του +20.33%. Με μέσο εισόδημα τα 60.570 δολάρια οι αναλυτές ερευνών αγοράς έχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας ανά κάτοικο, στην Κολούμπια και στο Ντελάγουερ της Μασαχουσέτης. Οι αναλυτές της αγοράς συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες παρέχοντάς τους στοιχεία και αναλύσεις για το κοινό-στόχο. Κατά την επόμενη δεκαετία η ειδίκευση αυτή αναμένεται να έχει μεγάλη ζήτηση, αφού ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών που επιδιώκουν να επεκτείνουν την αγορά και τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα δημιουργήσει αυξανόμενες ανάγκες για τους επαγγελματίες αυτούς του μάρκετινγκ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ