Ελληνίδα digital artist στο Λονδίνο κερδίζει σημαντικό διεθνές βραβείο

    Από: Startup Team

Πηγή: www.monopoli.gr

Και το φετινό βραβείο Lumen πάει… στην Κατερίνα Αθανασοπούλου! Μην κομπλάρεις, ούτε εγώ ήξερα κι από πριν τι είναι το Lumen Prize. Απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα digital art, και αποτελεί το κορυφαίο βραβείο στον χώρο, σύμφωνα με τον Guardian. Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν καλλιτέχνες, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες απ’ όλο τον κόσμο. Φέτος όλοι αυτοί εντυπωσιάστηκαν από το έργο “Apodemy” (βλ. βίντεο παρακάτω), και απένειμαν το πρώτο βραβείο στην Ελληνίδα δημιουργό του, την Κατερίνα Αθανασοπούλου. 

Από το Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται ως λέκτορας στο τμήμα animation του London College of Communication, μας μίλησε για τη ζωή μιας Ελληνίδας digital artist στην Αγγλία, και για το τι μπορεί να περιμένει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με αυτή τη μορφή τέχνης. 

Συνέντευξη στην Αργυρώ Σταυρίδη

Το “Apodemy” είναι μια αλληγορία για την Αθήνα, εμπνευσμένη από τον Πλάτωνα ..

..ο οποίος παρομοίαζε την ανθρώπινη ψυχή με ένα κλουβί όπου πετούν πουλιά-φορείς της γνώσης. “Η Αθήνα της Αποδημίας είναι η σημερινή πόλη με τις μισοτελειωμένες πολυκατοικίες–κλουβιά και την ομίχλη από τα τζάκια που σε πνίγει. Είναι ακόμα οι αναμνήσεις μου από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν τα τρόλεϊ ήταν κίτρινα και η Πατησίων είχε μαγαζιά γεμάτα κόσμο. Με πονά όταν βλέπω τα μέρη που γύρναγα να ερημώνουν… Παρόλ’ αυτά, όταν βρίσκομαι στις γειτονιές που μεγάλωσα -στον Κολωνό και τον Περισσό- δεν μπορώ παρά να πιστεύω οτι θα ξαναελπίσουμε...”

 

Η Κατερίνα εμπνεέται από τον Καβάφη, τον Γουίτμαν, τους Αργοναύτες..

..όπως θα διαπιστώσεις με μια βόλτα στο site της και στην σελίδα της στο Vimeo. “Με τις ταινίες μικρού μήκους μπορώ να συνδυάσω όλες τις τέχνες σε μία. Σπούδασα ζωγραφική αλλά επιθυμία μου ήταν να κάνω χειρονομίες μέσα στο χρόνο. Ολα εκείνα που αγάπησα -ο Καβάφης που μου διάβαζε ο πατέρας μου, τα μαγικά κουτιά του Κορνέλ, το πάθος του Γουίτμαν για τη σάρκα- γίνονται κινούμενη εικόνα και τα ξανα-ανακαλύπτω“.