Πέντε μυστικά για το άγχος

    Από: Startup Team

Πηγή: edujob.gr

Αν ανήκετε στους ανθρώπους που ζουν μια απαιτητική καθημερινότητα με γρήγορους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανό να βιώνετε άγχος. Ακολουθούν 5 μυστικά που θα σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε και να διαχειριστείτε το άγχος και την πίεση που μπορεί να αισθάνεστε.

Μυστικό Νο1: Το άγχος είναι στο μυαλό αυτού που το έχει.

Τα γεγονότα που μπορεί να προκαλέσουν άγχος είναι απολύτως υποκειμενικά. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και γεγονότα για τα οποία οι άνθρωποι ανυπομονούν, όπως για παράδειγμα οι διακοπές, μπορεί για κάποιους να είναι στρεσογόνα. Οποιαδήποτε αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα άγχους σε κάποιους ανθρώπους. Ωστόσο, το αν και κατά πόσο μια οποιαδήποτε αλλαγή δημιουργεί στρες είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Κάτι που μπορεί να προκαλεί άγχος σε κάποιον, μπορεί να είναι αδιάφορο για κάποιον άλλο ή ακόμα σε κάποιον άλλο να δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Οι άνθρωποι, σε γενικές γραμμές, αισθάνονται αγχωμένοι όταν πιστεύουν ότι δεν διαθέτουν τα στοιχεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν μια «απειλή» ή μια «πρόκληση». Όταν πιστεύουν ότι έχουν τις δεξιότητες αντιμετώπισης, τότε είναι λιγότερο αγχωμένοι. Είναι επίσης πολύ βοηθητικό, να μπορούν να απευθύνονται σε ένα υποστηρικτικό δίκτυο, η ύπαρξη του οποίου και μόνο λειτουργεί αγχολυτικά.

Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Yale (Crum Α. et al., 2013) φάνηκε ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το άγχος με θετικό τρόπο (σαν μια κινητήριο δύναμη που τους κρατάει σε εγρήγορση) μπορούσαν να χειριστούν αποτελεσματικότερα στρεσογόνα γεγονότα σε σχέση με εκείνους που το αντιμετώπιζαν αρνητικά (σαν ένα εμπόδιο που τους στερεί ενέργεια).

Επομένως, ας προσπαθήσουμε να βλέπουμε το άγχος με πιο θετική ματιά. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να το αντιμετωπίσουμε..

Μυστικό Νο2: Το άγχος προκαλεί άγχος.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος τους και λειτουργούν συνεχώς υπό το καθεστώς του, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να διαχειριστούν και τις απλές καθημερινές τους δραστηριότητες, με αποτελέσματα να βιώνουν επιπλέον άγχος εξαιτίας της δυσκολίας αυτής.

Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, από την ομάδα της Marci Gleason έδειξε ότι οι άνθρωποι που είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους, είχαν να αντιμετωπίσουν και περισσότερα αρνητικά γεγονότα μέσα στην καθημερινότητά τους, σε σχέση με τους λιγότερο αγχώδεις, οι οποίοι είχαν πολύ λιγότερα αρνητικά περιστατικά στην καθημερινή τους ζωή.

Το συμπέρασμα είναι ότι όταν κανείς ανησυχεί διαρκώς, είναι αγχωμένος, αντιδραστικός και ευερέθιστος μπορεί να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο μιας καθημερινότητας με αρνητικά γεγονότα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ