ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

    Από: Startup Team

Πηγή: www.europeanbusiness.gr,του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το βιβλίο «Καλώς ήλθατε στην χώρα της επιχειρηματικότητας», που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της ΕΕΔΕ και με την στήριξη του Ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος, θα πρέπει να διαβαστεί από κάθε νέον άνθρωπο τούτης της χώρας αν θέλει να προκόψει στην ζωή του

«Καλώς ήλθατε στην χώρα της επιχειρηματικότητας» (εκδ. Κέρκυρα-ΕΕΔΕ) είναι ο τίτλος ενός μικρού αλλά πολύ περιεκτικού βιβλίου το οποίο ο πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) κ. Κων. Λαμπρινόπουλος χαρακτήρισε, στην παρουσίασή του, ως ένα από τα καλύτερα που έχει διαβάσει. Όντως, με συγγραφέα την κυρία Τζούλι Μέγιερ, το βιβλίο που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο «Γ.Κοντογιώργης» της ΕΕΔΕ είναι απλά γραμμένο, αλλά υπερπλήρες σε νοήματα, ιδέες και εγκώμια για την επιχειρηματικότητα. Ταυτοχρόνως, είναι ένα βιβλίο-αφύπνιση για κάθε νέον άνθρωπο που θέλει να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της ζωής του, αφήνοντας πίσω του τις ιδεοληψίες και τις προστατευτικές θεωρίες των σύγχρονων «μάγων» της πολιτικής και της «ευτυχίας».

«Στην χώρα της επιχειρηματικότητας», γράφει η Τζούλι Μέγιερ, «οι πολίτες της δεν κρίνονται από τον πλούτο, την τάξη ή την ευφυΐα τους. Αυτά που μετρούν είναι η ευρηματικότητα, η σκληρή δουλειά, η συνεργασία και το πάθος. Εδώ η δύναμη πηγάζει από την βάση, όχι από την κορυφή…».

Στον σημερινό κόσμο που αλλάζει με εντυπωσιακή ταχύτητα και με την τεχνολογία να ανατρέπει κατεστημένες καταστάσεις, κάθε μέρα αναδεικνύονται πολλοί Δαβίδ των επιχειρήσεων, την ίδια ώρα που οι Γολιάθ χάνουν έδαφος και υποσκελίζονται. Πολύ σωστά, κατά την γνώμη μας, η συγγραφέας προβλέπει ότι, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ο κόσμος των επιχειρήσεων θα περάσει περίοδο εντόνων διαρθρωτικών αλλαγών –όπως συνέβη με τον δυτικό κόσμο, ο οποίος από την αγροτική οικονομία πέρασε στην αντίστοιχη βιομηχανική και σήμερα οδεύει ολοταχώς προς το ψηφιακό και δικτυωμένο οικονομικό τοπίο, στο οποίο ευφυΐα, φαντασία και πληροφορία αποτελούν κορυφαίες πρώτες ύλες.

Έτσι, με ολοένα εντατικότερους ρυθμούς, οι κλάδοι της οικονομίας δεν κατευθύνονται από τις εταιρείες, από τα μονοπώλια και τους ρυθμιστικούς φορείς, αλλά από ανταγωνιστικά οικοσυστήματα. Αυτοί οι κλάδοι εξελίσσονται καθώς οι εταιρείες που τους απαρτίζουν στρέφονται προς την φιλοσοφία του λογισμικού, έχοντας στον πυρήνα τους διάφορα μοντέλα ψηφιακής επιχειρηματικότητας. Εκείνοι που θα αποδεχθούν πρώτοι την αλλαγή, θα αναδειχθούν νικητές.

Διαβάστε περισσότερα εδώ