Οι «άγγελοι» ήρθαν στο Open Coffee και έδωσαν πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να τραβήξετε το ενδιαφέρον τους και να επενδύσουν σε σας.

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com, του Κώστα Φαρμάκη

Το «επιχειρηματικός άγγελος» είναι ένας καταπληκτικός όρος για να περιγράψει τον επενδυτή που δίνει τα χρήματά του σε μια startup η οποία είναι μόλις στα πρώτα της βήματα μετά την αρχική ιδέα. Ουσιαστικά, καλύπτει το κενό μεταξύ των χρημάτων που δίνει η οικογένεια και οι φίλοι (FFF το λένε οι Αμερικανοί, Friends, Family and Fools) και των Venture Capitals τα οποία ψάχνουν ήδη εφαρμοσμένες ιδέες μερικών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι angel investors συμμετέχουν κυρίως επειδή θέλουν να προσφέρουν τα χρήματά τους σε κάτι καινούριο -άλλωστε δεν βάζουν και πολλά- μαζί με την πολύτιμη εμπειρία τους και το δίκτυο των επαφών τους, δύο στοιχεία που λείπουν από τους νέους επιχειρηματίες και που αποδεικνύονται πάντα ανεκτίμητα.

Η εκδήλωση του Open Coffee στο Μουσείο Μπενάκη την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου είχε σκοπό να διευκρινίσει τι ακριβώς ψάχνουν οι angel investors στον άνθρωπο που ζητά χρηματοδότηση, συμμετοχή και συμβουλές για μια ιδέα που κανείς τους δεν ξέρει αν θα αποδώσει και πρέπει να τη δοκιμάσουν μαζί.

Πιο ενδιαφέρουσα ομιλία ήταν εκείνη του Κωνσταντίνου Κορλέτη, angel investor με έξι τέτοιες επενδύσεις από το 2007, από τις οποίες, όπως ανέφερε, η μία του απέφερε μεγάλο κέρδος, δύο κατέληξαν σε αποτυχία και οι υπόλοιπες έχουν μεγάλες προοπτικές. Η μία, μάλιστα, είναι η Warply.

«Πόσο έξυπνο είναι να είσαι angel investor;» αναρωτήθηκε στην αρχή της ομιλίας του. «Οι στατιστικές λένε πως στις ΗΠΑ, από τις 1.000 επιχειρηματικές ιδέες που παρουσιάζονται σε υποψήφιους επενδυτές, μόλις οι έξι πετυχαίνουν, δηλαδή το 6 τοις χιλίοις. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καν χίλιες startup, συνεπώς για πόσες ευκαιρίες μιλάμε; Πολύ λίγες», τόνισε. «Αλλά, αν με ρωτήσετε, θα σας πω ότι το κάνω για το μεγάλο κέρδος που θα έχω σε περίπτωση επιτυχίας, και το δικαίωμα να υπερηφανεύομαι ότι ήμουν ένας από τους πρώτους που είδαν την ευκαιρία».

Στη συνέχεια ο κ. Κορλέτης αναφέρθηκε στο τι ψάχνει ο ίδιος ως angel investor σε μία startup που ζητάει τη βοήθειά του (φέτος έχει δει περίπου 30):

– Εξαιρετικό επιχειρηματικό ταλέντο
– Ικανότητες μάνατζμεντ
– Ρεαλιστικό σχέδιο χωρίς υπερβολικές υποσχέσεις και ψευδαισθήσεις μεγαλείου
– Εργασιακή εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

«Οι περισσότεροι που έρχονται είναι άπειροι, έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, παρουσιάζονται απροετοίμαστοι -κάποιες φορές δεν ξέρουν καν ποιον έχουν απέναντί τους-, φορούν σαγιονάρες και βερμούδες. Πώς να σε πάρει στα σοβαρά κάποιος και να σου δώσει χρήματα;» αναρωτήθηκε.

Διαβάστε περισσότερα εδώ