Από αφεντικό, εργάτης

    Από: Startup Team

Πηγή: www.andro.gr, Γιώργος Ζαρκαδάκης

«Στο startup χρειάζεται να κατέβεις από τη υψηλή θέση του αφεντικού και να (επανα)προσχωρήσεις στην ευγενή, και κάθιδρη, τάξη του εργάτη. Κάποιος πρέπει να κάνει τη πραγματική δουλειά αγαπητέ μου, και αυτός ο κάποιος τώρα είσαι εσύ!». Credit: Michael Domondon/Flickr

Αν είσαι ανάμεσα στα 40 και 55 και μόλις ίδρυσες ένα startup, συνειδητοποίησε γρήγορα πως τώρα (ξανα)αρχίζει για σένα η πραγματική δουλειά και άκου δυο συμβουλές από τη δική μου, πρόσφατη, εμπειρία.

Σύμφωνα με το Υ Combinator, το μεγαλύτερο accelerator για startups στον κόσμο, ο μέρος όρος ηλικίας ιδρυτών startups είναι τα 40. Ωστόσο, είναι δυό φορές πιθανότερο αυτός που ξεκινά μια εταιρεία υψηλής ανάπτυξης να είναι 55 ετών παρά ανάμεσα στα 20 και 34. Που σημαίνει ότι οι περισσότεροι που ξεκινάνε επιχειρήσεις είναι άνθρωποι που έχουν ήδη διανύσει μια επαγγελματική πορεία κάποιων ετών. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία, τότε έχεις να αντιμετωπίσεις ένα σοβαρό θέμα: η startup θέλει πραγματική δουλειά.

Αλλά ας εξηγήσω τι εννοώ με τον όρο «πραγματική»: εννοώ παραγωγική, δηλαδή δουλειά που δημιουργεί αξία, και όχι εκείνη που διαχειρίζεται τα προϊόντα της παραγωγής. Όταν είσαι σαραντάρης ή πενηντάρης έχεις αφήσει πίσω σου -κατά πάσα πιθανότητα- μια διευθυντική θέση όπου επί αρκετά χρόνια βελτιστοποιούσες μια παραγωγική διαδικασία. Με άλλα λόγια, άλλοι έκαναν την πραγματική δουλειά, ενώ εσύ τους μανατζάριζες. Χρήσιμο και καλό το μάνατζμεντ, και υποθέτω ότι ήσουν εξαιρετικά καλός σε αυτό. Αλλά στο startup χρειάζεται να κατέβεις από τη υψηλή θέση του αφεντικού και να (επανα)προσχωρήσεις στην ευγενή, και κάθιδρη, τάξη του εργάτη. Κάποιος πρέπει να κάνει τη πραγματική δουλειά αγαπητέ μου, και αυτός ο κάποιος τώρα είσαι εσύ!

Διαβάστε περισσότερα εδώ