Η «επανάσταση» των BRICs και η ελληνική ευκαιρία

    Από: Startup Team

Πηγή: www.euro2day.gr

Δέκα τρισ. δολάρια θα ξοδεύουν κάθε χρόνο Κινέζοι και Ινδοί καταναλωτές. Tα νέα καταναλωτικά πρότυπα, οι τεκτονικές αλλαγές στις BRICs και ο ρόλος της Ελλάδας. Ποιοι κλάδοι μπορούν να επωφεληθούν από την τεράστια αγορά. Γράφει ο Ν. Φιλιππας.

 

 

Δώδεκα περίπου χρόνια μετά το κλασικό άρθρο “Building Better Global Economic BRICs” του τότε Διευθυντή Ερευνών της Goldman Sachs Jim O’ Neill (2001), οι βασικές προβλέψεις του για την εκρηκτική ανάπτυξη των χωρών BRICs έχουν ήδη επαληθευτεί.

Πράγματι ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ ανήλθε από $32,1 τρισ. το 2001 σε $71,7 τρισ. το 2012 σημειώνοντας άνοδο 123%, η αντίστοιχη πορεία του αθροιστικού ΑΕΠ των χωρών BRICs ήταν εντυπωσιακή: από $ 2,7 τρισ. τo 2001 ανήλθε σε $14,5 τρισ. το 2012 μία άνοδο του 441% (IMF, 2013). Επιπλέον η συνεισφορά των αναδυόμενων αγορών στον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης αυξήθηκε από 35% τη δεκαετία του 1980 στο 70% τη δεκαετία του 2000 (Silversteinetal., 2012).

Όπως είναι φυσικό, ο ιδιαιτέρως ενισχυμένος ρόλος των αναδυόμενων αγορών και των χωρών BRICs στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ΑΕΠ είχε σαν αποτέλεσμα τόσο στην συσσώρευση του πλούτου στις χώρες αυτές (μόνο η Κίνα είχε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 $3,44 τρισ. συναλλαγματικά αποθέματα), όσο και στην ενισχυμένη καταναλωτική ζήτηση που αυτές παρουσιάζουν.

Η δύναμη των χωρών αυτών πηγάζει κυρίως από την απελευθέρωση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου,την παγκοσμιοποίηση και κυρίως από το μεγάλο τους πληθυσμό ο οποίος συνοδεύεται και από σχετικά χαμηλό κόστος εργασίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το 2020 ο πληθυσμός της Κίνας αναμένεται να πλησιάσει τα 1,43 δισ., της Ινδίας τα 1,35 δισ. και της Ασίας τα 4,58 δισ. σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,7 δισ. (World Population Prospects: The 2012 Revision).

Η μετακίνηση του πλούτου από τις δυτικές «ανεπτυγμένες» αλλά υπερχρεωμένες χώρες, στις ανατολικές και θεωρητικά «φτωχές» είναι πλέον πραγματικότητα.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να τονισθεί είναι η καθοριστική σημασία της αστικοποίησης των χωρών BRICs, στοιχείο που επιταχύνει την οικονομική τους μεγέθυνση από εγχώριες δυνάμεις και διαμορφώνει τα καταναλωτικά πρότυπα του μέλλοντος.

Η HSBC (2012) κάνει λόγο για μια παγκόσμια καταναλωτική επανάσταση, η οποία καθοδηγείται από αυτήν την εντυπωσιακή επέκταση της μεσαίας τάξης. Περίπου 3 δισ. άνθρωποι που αντιστοιχούν σε πάνω από το 40% του σημερινού πληθυσμού, θα ενταχθούν στη μεσαία τάξη μέχρι το 2050, προερχόμενοι κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές.

Ένα τμήμα των αλλαγών αυτών έχει ήδη συντελεστεί. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση των χωρών BRICs το 2010 ανήλθε στα $5 τρισ. από μόλις $1,4 τρισ. το 2000, σημειώνοντας αύξηση 250%, ενώ προβλέπεται εκρηκτική αύξηση της τα αμέσως επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στην Κίνα (O’ Neill, 2012).

Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη μελέτη της Goldman Sachs (2013), η ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές αναμένεται να στραφεί σε διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών. Η Αφρική φαίνεται ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική από το 2020 και μετά σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτικών δαπανών, από τα εμπορεύματα μέχρι και τις υπηρεσίες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ