WebSummit 2013: Ο Elon Musk Ήταν Εκεί

    Από: Startup Team

Πηγή: away.gr

Όταν ανακοινώθηκε από την ομάδα του  WebSummit ότι ο Elon Musk θα είναι ένας από τους ομιλητές του συνεδρίου, το Twitter γέμισε θριαμβολογίες. Όχι άδικα αν σκεφτείς ότι ο Elon Musk θα χαρακτηριζόταν χωρίς ίχνος υπερβολής ως Homo Universalis. Έχει δημιουργήσει το PayPal στο διαδίκτυο, την Tesla στους δρόμους και την SpaceX στο διάστημα. Πριν αρχίσει να ανεβαίνει στη σκηνή, τα μεγάφωνα έπαιζαν το soundtrack του James Bond ενώ μόλις ανέβηκε, όλοι οι παρευρισκόμενοι σηκώθηκαν από τη θέση τους και τον χειροκροτούσαν για αρκετά δευτερόλεπτα.

Λίγο αργότερα ξεκίνησε η συζήτηση στο panel που συμμετείχαν επίσης ο Shervin Pishevar (Venture Capitalist) και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Enda Kenny. Το moderation της συζήτησης είχε αναλάβει ο Ιρλανδός ιδρυτής του Storyful, Mark Little. Ένιωθες ότι όλο το ακροατήριο θα ήθελε να ακούσε μόνο τον Elon Musk και δεν τον ενδιέφερε τι είχαν να πουν ο Pishevar ή ο Enda Kenny. Δεν τους κατηγορώ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Elon Musk δεν έδειξε να είναι χαρισματικός public speaker. Όμως, μικρή σημασία έχει αν αναλογιστείς τι ιστορίες έχει να σου διηγηθεί αυτός ο άνθρωπος για την επαγγελματική του καριέρα. Στο WebSummit, σταθήκαμε τυχεροί. Ο Elon Musk μοιράστηκε μαζί μας ιστορίες που λίγοι γνώριζαν και αποδεικνύουν ότι ξυπνάει κάθε πρωί θέλοντας να αλλάξει τον κόσμο και όχι να γίνει πλούσιος ή να αποκτήσει δόξα.

Όταν πούλησε το PayPal στο e-bay για 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβρη του 2002, θα μπορούσε κάλιστα να γίνει startup advisor και angel investor στην California ζώντας μία υπέροχη και ξένοιαστη ζωή. Αντίθετα, ίδρυσε την SpaceX, την μοναδική ιδιωτική εταιρεία που έχει στείλει πύραυλο στο διάστημα και έχει επιστρέψει πίσω επιτυχώς. Λίγο αργότερα ίδρυσε και την Tesla, την εταιρεία που προσπαθεί να κάνει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα mainstream.

Τα Χριστούγεννα του 2008, η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σχεδόν ανεπανόρθωτα τις Αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες. Φυσικά, η Tesla δεν μπορούσε να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Εκείνη την εποχή, κανένας Venture Capitalist δεν ρίσκαρε τα λεφτά του επενδύοντας στην αυτοκινητοβιομηχανία όμως η Tesla χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα για να συνεχίσει να λειτουργεί. Οι μόνοι που είχαν δεχτεί να συμμετάσχουν σε αυτό το round χρηματοδότησης ήταν οι προηγούμενοι επενδυτές. Τα λεφτά δεν έφταναν και ο Elon Musk έδωσε τη λύση επενδύοντας όλα τα προσωπικά του χρήματα και χρήματα που συγκέντρωσε από φίλους του στην Tesla. Πλέον, η Tesla βρίσκεται στον Nasdaq με τη μετοχή της να κοστολογείται σχεδόν στα 160 $.

Διαβάστε περισσότερα εδώ