WebSummit 2013: Οι Startups Που Γνωρίσαμε

    Από: Startup Team

Πηγή: away.gr, από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο

Στο WebSummit έδωσαν το παρόν startups από κάθε γωνιά του κόσμου. Κύριος στόχος τους δεν ήταν να αυξήσουν τη βάση των χρηστών τους με άμεσο τρόπο αλλά είτε να προσελκύσουν κάποιον επενδυτή, είτε για να αποκτήσουν δημοσιότητα μιλώντας με δημοσιογράφους και bloggers. Η οργανωτική επιτροπή του WebSummit το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τις startups με τα media και τους investors διοργανώνοντας speed networking sessions. Συμμετείχα σε ένα από αυτά και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω 6 startups και να μου μιλήσουν για το vision τους.

cashcloud

Ο Ινδός Tanmoy Biswas ίδρυσε το cashcloud και θέλει η εφαρμογή του να αντικαταστήσει το πορτοφόλι που όλοι κουβαλάμε. Πρακτικά, το cashcloud λιτουργεί ως προπληρωμένη κάρτα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε online είτε offline. Έχοντας ήδη συνάψεισυνεργασία με τη MasterCard, μπορεί να πληρώσει κανείς χρησιμοποιώντας το cashcloud όπου είναι αποδεκτές οι κάρτες MasterCard με NFC. Τέλος, επιτρέπει και τη μεταφορά χρημάτων ανάμεσα στους χρήστες του χωρίς να υπάρχει κάποια προμήθεια. Το cashcloud έχει λανσαριστεί σε 4 Ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής.

Η άποψη μου: Δύσκολο industry τα micropayments και πολλοί οι υποψήφιοι “βασιλιάδες”. Πιστεύω ότι ο τελικός νικητής θα είναι κάποιος μεγάλος παίχτης της αγοράς όπως το PayPal ή το Square.

Περισσότερες πληροφορίες στο cashcloud.com

Deveo

Το Deveo είναι ένα εργαλείο που στόχο έχει να λειτουργήσει ως το μοναδικό repositoryστην εταιρεία σου χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν τίποτα στις συνήθειες τους οι developers. Συνεργάζεται άψογα με Git, Mercurial και Subversion ενώ ο κώδικας που γράφουν οι developers βρίσκεται on the cloud ανά πάσα στιγμή. Είναι διαθέσιμο δωρεάν σε startups που έχουν μέχρι 6 developers και μπορεί να εγκατασταθεί και σε τοπικούς servers χωρίς να βρίσκονται τα πάντα στο διαδίκτυο.

Η άποψη μου: Δέχομαι ότι οι προγραμματιστές δύσκολα αλλάζουν συνήθειες (λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ακόμα VI?) αλλά δεν πιστεύω ότι αν υπάρχει company policy που λέει “χρησιμοποιούμε GitHub”, θα αρνηθεί ο developer να δουλέψει σε GitHub. Βέβαια, η γνώμη ενός project manager είναι σημαντικότερη από τη δική μου.

Περισσότερες πληροφορίες στο deveo.com

Zeocode

Αντί να παίρνεις τηλέφωνο και να λες το όνομα σου, τη διεύθυνση σου, τον όροφο που βρίσκεσαι και το τηλέφωνο σου κάθε φορά που θες να παραγγείλεις φαγητό, μπορείς να λες έναν αριθμό, το Zeocode που αντιστοιχεί σε όλα τα παραπάνω. Ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μέχρι 5 Zeocodes δωρεάν. Για την ιστορία, ο ιδρυτής του Zeocode ήρθε από την Ινδία για το WebSummit και για να δείξει την ιδέα του.

Η άποψη μου: Η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα και θα είχε πρακτική εφαρμογή αν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και όλοι αυτοί που μας στέλνουν λογαριασμούς χρησιμοποιούσαν το Zeocode. Αλλάζοντας το Zeocode, θα ενημερώνονταν αυτόματα όλοι αυτοί και θα μας γλύτωνε από πολύ κόπο κάθε φορά που μετακομίζουμε. Για να στεφθεί αυτή η startup με επιτυχία, οφείλει η ομάδα του Zeocode να αναγκάσει τους μέγαλους και γεμάτους γραφειοκρατία οργανισμούς να το χρησιμοποιήσουν.

Περισσότερες πληροφορίες στο zeocode.com

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ