Πώς να πείτε στον προϊστάμενό σας ότι θέλετε προαγωγή…

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com, της Αν Φίσερ

Η ασφαλέστερη οδός για την προαγωγή σας περνά μέσω του προϊσταμένου σας, αλλά αυτό μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική και επιθυμεί να προαχθεί σε κάποια διοικητική θέση. Με ποιον τρόπο μπορεί να εκδηλώσει το ενδιαφέρον αυτό στον προϊστάμενό του, δίχως να δώσει την εντύπωση ότι εποφθαλμιά τη θέση του; Και με ποιον τρόπο θα καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την εταιρεία, εκτός κι αν είναι μονόδρομος η επιλογή αυτή;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, το να αναφέρει κανείς στον προϊστάμενό του ότι επιθυμεί προαγωγή θα ήταν απλή διαδικασία. Εξάλλου, όλες οι εταιρείες διαφημίζουν συνεχώς ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς των μάνατζερ είναι η εξέλιξη των υπαλλήλων τους και η ανάδειξη των νέων διοικητικών ταλέντων και ηγετών.

Όμως, όπως αναφέρει ο Τζον Μπίσον, «είναι σοκαριστικό το πόσες λίγες μεγάλες εταιρείες έχουν ως στόχο τη χάραξη μιας συνεκτικής επαγγελματικής πορείας για τους υπαλλήλους τους» – παρότι υπάρχουν αναρίθμητες μελέτες που δείχνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αποτρέψουν τους καλύτερους υπαλλήλους από το να παραιτηθούν. Ο Μπίσον, που είναι επικεφαλής την νεοϋορκέζικης εταιρείας Beeson Consulting, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Οι Άγραφοι Κανόνες: Οι Έξι Δεξιότητες Που Χρειάζεστε για να Προαχθείτε σε Στέλεχος».

«Για ορισμένους εργοδότες η λέξη ‘φιλοδοξία’ δεν ηχεί καλά. Ασχέτως του αν ο προϊστάμενός σας ανήκει σε αυτήν την κατηγορία, η συζήτηση περί φιλοδοξιών και προαγωγής θέλει λίγη λεπτότητα», επισημαίνει ο Μπίσον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε υπάλληλος από τον οποίο εξαρτάται ο προϊστάμενός σας για να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και στόχους.

Στην επαγγελματική του πορεία ως σύμβουλος, ο Μπίσον έχει συναντήσει ένα φαινόμενο που ο ίδιος αποκαλεί «συσσώρευση ταλέντων». «Το να αποκτήσει κανείς φήμη στην “ανεύρεση ταλέντων”, σαν κάποιος δηλαδή που εκπαιδεύει μελλοντικούς ηγέτες, μπορεί να είναι καλό για την επαγγελματική πορεία ενός μάνατζερ, αλλά ορισμένες φορές ο κίνδυνος να σε χάσει είναι μεγαλύτερος από τα πλεονεκτήματα».

Άρα πως ξεκινά κανείς αυτήν τη δύσκολη συζήτηση;

«Πρώτα απ’ όλα μη δώσετε την εντύπωση ότι είστε ανυπόμονος. Αντιθέτως, καταστήστε σαφές ότι σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και ότι θα θέλατε να κάνετε μια συζήτηση για την πορεία της καριέρας σας», προτείνει ο Μπίσον. «Δώστε έμφαση στην προσήλωσή σας στην εταιρεία και ότι θα θέλατε να έχετε τη βοήθεια του προϊσταμένου σας για να διευκρινίσετε ποιες δεξιότητες πρέπει να καλλιεργήσετε περαιτέρω, ώστε να είστε έτοιμος να βοηθήσετε περισσότερο την εταιρεία».

Μετά, ζητήστε τη βοήθεια του προϊσταμένου σας για να μιλήσετε στους υπόλοιπους διευθυντές, τόσο αυτούς που βρίσκονται στην ίδια θέση στην ιεραρχία με τον προϊστάμενό σας όσο και τους ανώτερους. «Αναφέρετε κάτι του τύπου, “Θα ήθελα να έχω τη γνώμη τους για το σχεδιασμό της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας, ιδιαίτερα για τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξω και οι οποίες θα φανούν περισσότερο χρήσιμες στην εταιρεία”», λέει ο Μπίσον.

Διαβάστε περισσότερα εδώ