Τα πρώτα premium πούρα στην Ευρώπη είναι ελληνικά

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com

Μετά τις σπουδές του στα χρηματοοικονομικά στο City College στην Θεσσαλονίκη και το μεταπτυχιακό στην Αγροτική Οικονομία από το πανεπιστήμιο Aberdeen στην Σκωτία, ο Άρης Κωνσταντινίδης επιστρέφει στο χωριό του, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, και αναρωτιέται «και τώρα τι»; Ιστορία λίγο πολύ γνωστή ειδικά στα παιδιά γεωργικών οικογενειών που με το ένα πόδι πατάνε στην «σιγουριά» της οικογενειακής περιουσίας και με το άλλο φλερτάρουν να ακολουθήσουν το αντικείμενο το σπουδών τους.

Ο Άρης κατάφερε να τα συνδυάσει και τα δύο μένοντας στο χωριό του. Όπως εξηγεί στο FortuneGreece.com, «η επιστροφή μου από την Σκωτία συνέπεσε με την αποσύνδεση της παραγωγής καπνού από την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα μέρη μας δουλεύουμε τα καπνά για πολλές γενιές κι άρχισα να ψάχνομαι για την επόμενη ημέρα. Έψαξα και βρήκα ότι το μικροκλίμα της περιοχής, που ήταν ιδανικό για καπνά τύπου burley, ταίριαζε για τα μεγαλόφυλλα Ανατολικού τύπου τα οποία χρησιμοποιούσαν οι Κουβανοί για τα πούρα τους. Φέρνω τα πρώτα φυτά, πραγματοποιώ την καλλιέργεια, παλαιώνω τα φύλλα για ένα χρόνο και στέλνω δείγμα στην Αμερική για να δω εάν πέτυχα να βγάλω ένα προϊόν το οποίο να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Η απάντηση που έλαβε από το εργαστήριο -το οποίο έκρινε ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας καπνά- ήταν αυτό που τον όπλισε με θάρρος, όπως παραδέχεται ο ίδιος, να κάνει το μεγάλο βήμα. Ταξίδευσε ως την Κούβα όπου μπήκε σε οικοτεχνίες και παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο «ζυμώνονται» τα φημισμένα πούρα και κατάλαβε τα μυστικά της δουλειάς. «Μην φανταστείς ότι μου είπαν τα μυστικά τους, αλλά για εμένα που γεννήθηκα μέσα στα ξηραντήρια και οι πρώτες μυρωδιές της ζωής μου ήταν αυτές του καπνού, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να καταλάβω».

Από την Κούβα θα επιστρέψει με όλα τα απαραίτητα σύνεργα: καλούπια, κόπτες, κόλλες. Τότε άρχισε να πειραματίζεται με την ιεροτελεστία του δεσίματος του πούρου. «Έχοντας άψογα καπνά και σωστά παλαιωμένα, το επόμενο στοίχημα ήταν να έχουμε ένα σωστά δεμένο προϊόν. Πετάχτηκαν στην κυριολεξία χιλιάδες κομμάτια μέχρι να φτάσουμε στην σημερινή εικόνα όπου τα Vamma del Sol, τα πούρα που δημιουργήσαμε, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από την εικόνα και την ποιότητα των κουβανέζικων πούρων».

Ο Άρης κατάφερε να παρουσιάσει τα πρώτα premium πούρα (σ.σ. 100% καπνός, 100% χειροποίητα με μεγάλα γεμίσματα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της παγκόσμιας παραγωγής πούρων) στην Ευρώπη, καθώς λόγω της οικοτεχνικής καθετοποιημένης διαδικασίας επιτυγχάνουν με πάρα πολύ δουλειά να διατηρήσουν το κόστος σε λογικά πλαίσια και να διαθέτουν στην αγορά την συσκευασία των πέντε τεμαχίων έναντι 25 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ