Ashoka: Δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών

    Από: Startup Team

H Ashoka αποτελεί μία κοινότητα κοινωνικών επιχειρηματιών που έχει σαν στόχο την υποστήριξη και ενίσχυση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Ιδρύθηκε το 1980 από τον Bill Drayton και είναι το μεγαλύτερο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 70 χώρες και σήμερα έχει 3,000 μέλη (Fellows).

H Ashoka στηρίζει τις ιδέες των κοινωνικών επιχειρηματιών παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά σε τρία επίπεδα- σε ατομικό επίπεδο, σε ομαδικό και σε επίπεδο τομέα δραστηριότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα στήριξης της Ashoka είναι τα εξής:

Προγράμματα υποστήριξης κοινωνικών επιχειρηματιών σε ατομικό επίπεδο:

Η Ashoka αναγνωρίζει τις καινοτόμες ιδέες και ενισχύει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες μέσω επενδύσεων ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις δράσεις τους και να επιφέρουν οφέλη στην κοινωνία.

Προώθηση της επιχειρηματικότητας σε ομαδικό επίπεδο:

Κύριο μέλημα της Ashoka είναι η εφαρμογή πρότυπων συστημάτων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των ομάδων και των δικτύων κοινωνικής επιχειρηματικότητας ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο προς το κοινωνικό σύνολο αποτέλεσμα.

Δημιουργία των κατάλληλων υποδομών:

H Ashoka «χτίζει» ισχυρές υποδομές και ενισχύει τους κοινωνικούς επιχειρηματίες μέσω εργαλείων και υποστηρικτικών συστημάτων (χρηματοδότηση, γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ επιχειρήσεων και ακαδημαϊκής κοινότητας, στρατηγικές συνεργασίες) με στόχο την εύρεση βιώσιμων λύσεων στα κοινωνικά προβλήματα.


Ένας από τους ανθρώπους που υποστηρίζει την δράση της Ashoka και με την δράση του συμβάλλει στην αποτελεσματική εφαρμογή των επιδιώξεων της κοινότητας είναι ο Arnaud Mourot. Ο Arnaud Mourot είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ashoka στην Γαλλία από τον Νοέμβριο του 2005, ενώ είναι ο άνθρωπος πίσω από την ανάπτυξη της κοινότητας στο Βέλγιο και την Ελβετία. Συνδυάζει τις προσωπικές δεξιότητες με τις γνώσεις αφού ως κάτοχος του προγράμματος MBA με θέμα «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα» από το Paris Management School, ESCP έχει μελετήσει εις βάθος την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Mourot ενεργοποίησε την έναρξη των προγραμμάτων Venture και Fellowship (ήδη 21 Fellows), και τον διαγωνισμό Κοινωνικού Επιχειρηματικού σχεδίου σε 3 χώρες.

Στις 13 Νοεμβρίου 2013 φιλοξενείται στην Αθήνα ο Arnaud Mourot ως κεντρικός ομιλητής στο 1ο Συνέδριο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο κτίριο του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΕΒΕΑ), στην οδό Ακαδημίας 7-9, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο θα έχουν την δυνατότητα ενημερωθούν σε θέματα σχετικά με την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, τις πρακτικές, τις τάσεις και το μέλλον αυτής της μορφής επιχειρηματικότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δήλωση συμμετοχής στο συνέδριο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://conference.asprosvasis.org.