14 εξαιρετικές βιβλιοθήκες της Αθήνας

    Από: Startup Team

Πηγή: lifo.gr

Στην καρδιά της Αθήνας υπάρχουν πολλές βιλιοθήκες, μεγαλύτερες ή μικρότερες, γενικές και ειδικές, ανοιχτές, δανειστικές, ξενόγλωσσων βιβλίων. Σε αυτό το πρώτο μέρος ενός μεγάλου περιπάτου στις πηγές της γνώσης παραθέτουμε 14 βιλιοθήκες. Είναι αξιοσημείωτη η εργασία και η επιμονή με την οποία έχουν οργανωθεί και πολλές μικρότερες  ή περιφερειακές βιβλιοθήκες. Θα αποτελέσουν το δεύτερο μέρος αυτής της προσπάθειας καταγραφής. Το αισιόδοξο είναι ότι πολλοί, αρχίζουν να προτιμούν τις βιβλιοθήκες σαν χώρους μελέτης. Στους ιστότοπους των βιβλιοθηκών, μπορείτε να βρείτε τα λεπτομερή στοιχεία των συλλογών τις οποίες διαθέτουν.

ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

14 εξαιρετικές βιβλιοθήκες της Αθήνας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας είναι ο θεματοφύλακας της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και η κιβωτός ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Στεγάζεται στο εμβληματικό κτίριο της Αθηναϊκής τριλογίας επί της Πανεπιστημίου, που σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν.  Σήμερα η Εθνική Βιβλιοθήκη εξακολουθεί να στεγάζεται στο Βαλλιάνειο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας  καθώς και σε δύο άλλα κτίρια στην Αγία Παρασκευή και τη  Νέα Χαλκηδόνα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές Ελληνικών Χειρογράφων Κωδίκων διεθνώς. Συγκεκριμένα, διαθέτει μια συλλογή από 4.500 περίπου χειρόγραφους κώδικες, ιστορικά έγγραφα και ανεκτίμητα τεκμήρια του του ελληνικού πολιτισμού, τα οποία είναι προσβάσιμα από το κοινό αποκλειστικά στο Αναγνωστήριο Χειρογράφων.  Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στους αναγνώστες και υπάρχουν δυο τύποι εισόδου: αυτός του αναγνώστη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η βιβλιοθήκη και η προσωρινή άδεια εισόδου.

Κάθε Παρασκευή από 14.30 έως 15.30 πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στον χώρο του Προδόμου και στην αίθουσα του Κεντρικού Αναγνωστηρίου, ανεπιστημίου 32. Οι ξεναγήσεις περιλαμβάνουν ιστορικές πληροφορίες για την Εθνική Βιβλιοθήκη καθώς και για τον τρόπο καταλογογράφησης, ταξινόμησης, αναζήτησης κ. ά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 210-3382528 ή στο e-mail: politistika@nlg.gr Στην Εθνική Βιβλιοθήκη γίνονται εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τον ιστότοπο www.nlg.gr

Ωράριο Λειτουργίας:

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ:9πμ-8μμ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ  ΣΑΒΒΑΤΟ : 9πμ-2μμ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  9πμ-2μμ  Πανεπιστημίου 32, τηλ: 210-3382541  Ο ιστότοπος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι : www.nlg.gr

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

14 εξαιρετικές βιβλιοθήκες της Αθήνας

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες. Σκοπός της είναι να προσφέρει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής στους επισκέπτες αλλά και στους χρήστες από απόσταση.

Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, ενώ σχετικά με την Ελληνική Μουσική καλύπτει την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια μουσική. Η συλλογή ολοκληρώνεται με υλικό γύρω από τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο, και τη μουσική τζαζ.

Η Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής ανακαινίστηκε τον Μάιο του 2013, με σκοπό να διαθέσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τους χώρους της στο κοινό.

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης, που αυξάνεται κάθε χρόνο με σταθερό ρυθμό, διαθέτει πάνω από 133.000 τίτλους. Ειδικότερα διαθέτει πάνω από 82.740 τίτλους σε βιβλία και παρτιτούρες, 23.242 τόμους σε μορφή μικροφίλμ, 695 τίτλους περιοδικών, 17.781 ηχογραφήσεις και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, 206 ηλεκτρονικές εκδόσεις και πολυμέσα πάνω σε διάφορα θέματα, σπάνιες εκδόσεις, φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών καθώς και πολυάριθμα χειρόγραφα.

Οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε online βάσες δεδομένων, στις οποίες η Βιβλιοθήκη έχει συνδρομή, όπως μουσικολογικά λεξικά (Grove Music Online), βιβλιογραφικές πηγές (RILM, Proquest) κ.ά.

Μια σημαντική συλλογή της Βιβλιοθήκης είναι το Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, το οποίο συγκεντρώνει πλούσια βιβλιογραφία και δισκογραφία σχετικά με την αρχαία, τη βυζαντινή, τη δημοτική, τη ρεμπέτικη και τη λόγια ελληνική μουσική. Στο υλικό συγκαταλέγονται σημαντικά αρχεία συνθετών  όπως του Μίκη θεοδωράκη, του Θόδωρου Αντωνίου, του Αργύρη Κουνάδη, του Ν. Ζαχαρίου , του Μ. Σουγιούλ και σπάνιες συλλογές.

Επίσης διαθέτει την Naxos Video Library online και την Naxos Music Library online.

Σημαντικό έργο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη από όπου παρέχεται ελεύθερα στο διαδίκτυο όλο το ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ψηφιοποιημένο υλικό της.

Στους χώρους της Μουσικής Βιβλιοθήκης λειτουργεί και μία Παιδική Βιβλιοθήκη με βιβλία μουσικού ενδιαφέροντος.

Νέο απόκτημα της Βιβλιοθήκης αποτελεί το πιάνο μελέτης, που βρίσκεται σε μία από τις δύο αίθουσες δοκιμών,  και στο οποίο οι επισκέπτες μπορούν να μελετούν κατόπιν ραντεβού.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή σε όλους. Για να γίνει κανείς τακτικό μέλος πρέπει να έχει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα και να είναι τουλάχιστον 16 ετών. Προσφέρει δυο δυνατότητες δανεισμού τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Λειτουργεί:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00 Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7282000 Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες, όπως επίσης και να απολαύσετε μια βιντεο- ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης από τη διευθύντριά της, μουσικολόγο κ. Στεφανία Μεράκου στον ιστότοπο της βιβλιοθήκης www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=5

Για τις εκδηλώσεις της μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ Λειτουργεί: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή απο 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00  Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλεφωνικό κέντρο: 210 7282000

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΕΒΙ

14 εξαιρετικές βιβλιοθήκες της Αθήνας

Η Βιβλιολογική Βιβλιοθήκη λειτουργεί από το 1996 ως αναπόσπαστο τμήμα των δραστηριοτήτων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Πρότυπη στο είδος της, καλύπτει με το υλικό της θέματα που σχετίζονται με το βιβλίο και την ανάγνωση. Αποτελεί επιστημονικό και πληροφοριακό εργαλείο για το βιβλίο, τις τέχνες που το περιβάλλουν, τις επιστήμες που αναπτύχθηκαν παράλληλα με τη διάδοσή του αλλά και τις επαγγελματικές τεχνικές που ορίζουν την παραγωγή, τη διακίνηση και τις χρήσεις του.

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου (εκδότες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, τυπογράφους κ.λπ.), πολιτιστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και σε κάθε αναγνώστη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η βιβλιολογική βιβλιοθήκη περιλαμβάνει 5.000 τόμους, η συλλογή με τα μεταφρασμένα στα ελληνικά βιβλία 2.500 τόμους και η συλλογή Στρατή Τσίρκα 3.000 τόμους.

Το ηλεκτρονικό αρχείο περιλαμβάνει περισσότερες από 19.000 βιβλιογραφικές εγγραφές.

Το αρχείο Τσίρκα υπάρχει σε e-book και μπορείτε να το αναζητήσετε στον ιστότοπο tsirkas.ekebi.gr/books/bibliografia/

Η βιβλιολογική βιβλιοθήκη είναι δανειστική, ενώ οι υπόλοιπες είναι προσβάσιμες για επιτόπια μελέτη. Υπάρχουν κατάλογοι αναζήτησης.

Βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Διάκου 4, στο Κουκάκι, τηλ: 210 9200306-8 και λειτουργεί  από Δευτέρα έως Παρασκευή 10-4.

Ολες οι πληροφορίες για τη Βιβλιοθήκη υπάρχουν στο www.ekebi.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ