10 λάθη που πρέπει να αποφύγετε, αν θέλετε να γίνετε σωστοί ηγέτες

    Από: Startup Team

Η ικανότητα ενός ανθρώπου να ηγείται είναι κάτι αξιοθαύμαστο από πολύ κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη αύξηση στα μέσα εκπαίδευσης και «έμπνευσης» της ηγεσίας στους ανθρώπους.

Ενώ υπάρχουν πολλοί που η ικανότητα να ηγηθούν τους αφήνει αδιάφορους, πολλοί από εμάς θα χαίρονταν αν γνώριζαν ότι έχουν, ή μπορούν να δημιουργήσουν έναν ηγέτη μέσα τους, ώστε να οδηγήσουν μέσα από την προσωπικότητά τους τον κλάδο εργασίας τους στην απόλυτη επιτυχία. Μη γελιόμαστε, όσο αδιάφορο μας αφήνει το αίσθημα της ηγεσίας αναφορικά με το άτομό μας, όλοι έχουμε θαυμάσει στο παρελθόν προσωπικότητες που κατάφεραν να αφήσουν το όνομά τους στην ιστορία.

Διαβάζουμε λοιπόν συνέχεια για τα κοινά χαρακτηριστικά των ηγετών, την καθημερινότητά τους, καθώς και για σημαντικά κομμάτια στην ιστορία τους που ουσιαστικά τους ξεχώρισαν από το πλήθος.

Στο βιβλίο του “Think and Grow Rich” ο Napoleon Hill αποφασίζει να ερευνήσει την ηγεσία από μία άλλη σκοπιά και να μας παρουσιάσει ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία, όσες ικανότητες κι αν έχουμε, αν δεν τα αποβάλουμε δε θα τα καταφέρουμε ποτέ στο να καθοδηγήσουμε και να ηγηθούμε κάποιας ομάδας.

1. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά

Όσο δυναμικοί και να είμαστε, όσα ρίσκα κι αν πάρουμε, ξεχωριστός ηγέτης είναι πάντα αυτός που «κερδίζει στα σημεία». Αν αρνηθούμε να καταπιαστούμε με κάτι στη δουλειά μας με την πρόφαση του ότι είμαστε «πολύ απασχολημένοι», τότε αργά ή γρήγορα, όταν θα αναζητούμε τους πιστούς ακόλουθούς μας θα είναι κι αυτοί «πολύ απασχολημένοι».

2. Πρώτοι και στα σημαντικά, αλλά και στα ασήμαντα

Οι πραγματικοί ηγέτες είναι διατεθειμένοι να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε εργασία θα οδηγήσει αυτούς και την ομάδα τους στην επιτυχία, όσο πρωταρχική ή «χαμαλίδικη» κι αν είναι. Μπορεί κάτι να φαίνεται ασήμαντο, αλλά για έναν ηγέτη όλα αποτελούν μικρά και σημαντικά λιθαράκια για την επιτυχία.

3. Καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη αποδεικνύεται η ικανότητα

Όσο καλοί και αν είμαστε στο λέγειν και στην αναπαραγωγή ιδεών, η ικανότητά μας φαίνεται όταν θα έρθει η ώρα να κάνουμε αυτά που λέμε πράξη, ή να οδηγήσουμε σωστά την ομάδα μας στην πράξη.

4. Ο φόβος του ανταγωνισμού

Ας μη γελιόμαστε. Σε περιβάλλον αγορά βρισκόμαστε. Όπου ο καθένας επιβιώνει από τη λειτουργία του μέσα από αυτό το περιβάλλον. Το να φοβόμαστε τους πάντες και να κρατάμε τα πάντα για εμάς δεν είναι η λύση. Αν όμως μεταδώσουμε στην ομάδα μας ένα κλίμα αλληλοσυνεργασίας και αλληλεγγύης, ξαφνικά τα μέλη της ομάδας μας δεν είναι άτομα που θέλουν απλά να μας κλέψουν τις ιδέες, αλλά στυλοβάτες και σημαντικοί παράγοντες που θα μας οδηγήσουν όλους στην επιτυχία.

5. Έλλειψη φαντασίας

Από την εύρεση νέων ιδεών, έως και την εύρεση εναλλακτικών λύσεων σε πιθανές, ξαφνικές αποτυχημένες κινήσεις, η φαντασία είναι σημαντικό κομμάτι καθοδήγησης μίας ομάδας.

6. Εγωισμός

Σε μία ομάδα, όποια κι αν είναι η δουλειά του κάθε μέλους, είναι η συνολική δουλειά και η σωστή συνεργασία που μας οδηγεί στην επιτυχία. Όταν όμως δεν το αναγνωρίζουμε και κρατάμε τη δόξα για τον εαυτό μας, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουμε τους υπόλοιπους, η συνεργασία δεν είναι σωστή αλλά ούτε και η συμπεριφορά μας εμπνέει στο να συνεχισθεί η δουλειά συνολικά.

7. Κατάχρηση εξουσίας

Η υψηλότερη κατάταξή μας στην ιεραρχία μίας ομάδας δε μας καθιστά και ανώτερους ανθρώπους από άτομα που βρίσκονται σε υφιστάμενες θέσεις. Απλά μας δίνει ένα διαφορετικό ρόλο μέσα στην ομάδα.

8. Απιστία

Oι «ακόλουθοι» ενός ηγέτη αυτό που χρειάζονται πάνω από όλα είναι να τον εμπιστεύονται. Αν φοβούνται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ο ηγέτης να τους «πουλήσει», τότε πολύ απλά δεν τον εμπιστεύονται. Αλλά, κάτσε λίγο. Τότε πως μπορούμε να πούμε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι ηγέτης;

9. Εμμονή στο κύρος

Εντάξει, βρεθήκαμε στην κορυφή της ιεραρχίας μίας ομάδας. Την επόμενη φορά όμως που θα κολλήσετε σε αυτό, σκεφτείτε ένα σπιτάκι από τουβλάκια, το οποίο έχει στην κορυφή τη σκεπή του. Αν αφαιρέσετε τα τουβλάκια από τους πιο κάτω ορόφους… Που θα βρεθεί η σκεπή; (Hint: Στον αέρα…)

10. Εμμονή στον τίτλο

Στην Ελλάδα υπάρχει μία γνωστή έκφραση που ορίζει ότι σε αυτή τη χώρα «ό, τι δηλώνεις είσαι». Για έναν ηγέτη όμως αυτό που ισχύει είναι ότι «ό, τι εμπνέεις στους άλλους είσαι».

Μην κρύβεστε λοιπόν ούτε πίσω από τον τίτλο σας, ούτε πίσω από το κύρος και την εμπειρία σας. Όταν τα προτάσσετε αυτά σαν «ασπίδες ασφαλείας» το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργήσετε στην ομάδα σας αμυντικούς μηχανισμούς και τείχη προστασίας. Χάνετε λοιπόν έτσι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο μπορεί να αγγίξει και τα όρια του μαγικού και αυτό είναι η συνεργασία και η ανταλλαγή ιδεών. Ας μην ξεχνάμε την έκφραση που λέει “Two brains are better than one”. Απλά σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο σίγουρο είναι ότι χρειάζεται η σωστή καθοδήγηση.

Έτσι εδώ ταιριάζει και μία άλλη έκφραση της Grace Hopper, που αναφέρεται μέσα στο βιβλίο του Napoleon Hill, “You manage things, you lead people”.