Η πλατφόρμα της ανταλλαγής

    Από: Startup Team

Πηγή: fortunegreece.com

Σε μια εποχή που το κρίσιμο ζητούμενο για την αγορά είναι η ρευστότητα, η ανταλλαγή χωρίς νομισματικούς περιορισμούς συνιστά μια απάντηση στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Με το σύνθημα «Aντάλλαξε – κέρδισε», η tradeNOW δημιούργησε την πρώτη αυτοματοποιημένη «barter πλατφόρμα», στην οποία κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι παραδοσιακοί -αλλά ξεχασμένοι- κανόνες της άμεσης προσφοράς και ζήτησης. Κι όπως λέει ο γενικός διευθυντής της tradeNOW Γιάννης Δεληγιάννης, «δεν υπάρχει όριο στο τι μπορείς να ανταλλάξεις· μόνο η φαντασία σου».

Το μεγαλύτερο στοίχημα της tradeNOW για τον Γιάννη Δεληγιάννη είναι η διαμόρφωση αυτής της νέας επιχειρηματικής κουλτούρας, καθώς «το δυσκολότερο κομμάτι ως τώρα είναι να ανοίξεις μια πόρτα και να καταφέρεις να βάλεις τον επιχειρηματία στη νοοτροπία της ανταλλαγής». Η διαδικτυακή πλατφόρμα ξεκίνησε με τη λογική ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης ρευστότητας στην αγορά οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να διοχετεύσουν τα αδιάθετα αποθέματά τους.

Η συναλλαγή/ανταλλαγή πραγματοποιείται σε τέσσερα βασικά βήματα: Πρώτα γίνεται η ανάρτηση των προϊόντων/υπηρεσιών που ζητούνται ή προσφέρονται. Έπειτα πραγματοποιείται η αντιστοίχιση σύμφωνα με τις ίσες ή παρόμοιες αξίες προς διάθεση ή αναζήτηση. Το τρίτο βήμα είναι το κομμάτι της ανταλλαγής, στη διάρκεια του οποίου οι ιδιώτες μέσω του συστήματος της tradeNOW καταλήγουν σε συμφωνία. Τέλος, έρχεται η αξιολόγηση.

Επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η αξία της, η εταιρεία έχει θεσπίσει τους «πόντους ανταλλαγής». Οι πόντοι αυτοί αποτελούν το εναλλακτικό νόμισμα της πλατφόρμας. Ένας πόντος ισούται με ένα ευρώ, συμπληρώνοντας έτσι το κενό μιας ανταλλαγής προϊόντων ή υπηρεσιών διαφορετικής αξίας. Παράλληλα, λειτουργεί κι ως δικλίδα ασφαλείας: «Όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, αυτός που έχει να προσφέρει τους πόντους δίνει έναν μοναδικό αριθμό συναλλαγής -τον έχει μόνον αυτός- στο έτερο μέλος, για να μπορέσει αυτό να τον εισαγάγει στο σύστημα και να λάβει τους πόντους. Έτσι επιβεβαίωνεται ότι η ανταλλαγή έχει πραγματοποιηθεί».

Η tradeNOW βγήκε στον διαδικτυακό «αέρα» τον Ιανουάριο του 2013 και σήμερα έχει 11.000 εγγεγραμμένα μέλη, πάνω από 200 επιχειρήσεις, συνολική αξία συναλλαγών κοντά στις 30.000 ευρώ και πάνω από 400 ανταλλαγές. Τα προϊόντα/υπηρεσίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα έχουν αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, εξαιρουμένων των ακινήτων, τα οποία από μόνα τους αγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ για εκείνα που προσφέρονται και τα 24 εκατ. ευρώ γι’ αυτά που ζητούνται.

Διαβάστε περισσότερα εδώ